Haberler

Başkentte Kültür Sanat

8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında, Devlet Tiyatroları (DT), kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan "Yanlışların Suçu"nu,  Bilkent Senfoni Orkestrası, Dünya Kadınlar Günü Konseri'ni başkentli sanatseverlerle buluşturacak.

Nuri Bilge Ceylan'ın, 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

DT 18, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ise 5 eserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bugün ve 7 Mart'ta tiyatroseverlerle buluşacak.

İstanbul DT oyunu "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı", 11 Mart'ta görülebilecek.

Akün Sahnesi:

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 8 Mart'ta seyredilebilecek.

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", bugün, yarın ve 7 Mart'ta izlenebilecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", bugün sahnelenecek. Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, 80 ihtilalinin ardından başlarına gelenlerin anlatıldığı "Yeşilçam", bugün, yarın 7-8 Mart'ta seyredilebilecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

Konya DT oyunu "Töre", 10-11 Mart'ta görülebilecek. Eserde, ölüme karşın yaşamı savunmayı seçen sekiz kadının varoluş hikayesi anlatılıyor.

Büyük Tiyatro:

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden sahneye taşınan "Çalıkuşu", 6 ve 8 Mart'ta görülebilecek. "Teneke", 10 Mart'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Shakespeare'in son dönem eserlerinden, Boris Andrei Saviç'in yönettiği "Cymbeline", bugün, yarın ve 7 Mart'ta izlenebilecek. Eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini işleyen eser, 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", 10-11 Mart'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eserin müzikleri Can Atilla'ya dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı Gül Emre'ye, ışık düzeni ise Zeynel Işık'a ait.

Küçük Tiyatro:

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", 3-4 Mart'ta seyredilebilecek.

Oda Tiyatrosu:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla hafta boyunca seyirciyle buluşacak.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 6-8 Mart'ta sahnelenecek. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

"Bizim Yunus", 10 Mart'ta seyredilebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", 10-11 Mart'ta görülebilecek. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, 8 yaş üstü izleyici için öneriliyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", bugün ve 7 Mart'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

"Hayvan Çiftliği", 11 Mart'ta temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", 10-11 Mart'ta sanatseverleri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 10 Mart'ta küçük tiyatroseverlerle bir araya gelecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Üç farklı müzik eserinin üç koreografın yorumuyla şekillendiği üç perdelik "Akdeniz Esintisi" balesi, bugün seyirciyle buluşacak.

Aşk ve gururun hikayesi "I Püritani" operası, 7 ve 11 Mart'ta temsil verecek.

İtalyan besteci Verdi'nin Hun imparatoru Attila'yı anlattığı aşk, ihanet ve entrikalarla dolu "Attila" operası 9 Mart'ta temsil verecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Modern Dans Tiyatrosunun "Yanlışların Suçu", 8 Mart'ta görülebilecek. Kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan eser aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sona ermesi çağrısında bulunuyor.

Üzeyir Hacıbeyli'nin evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin, evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olayların anlatıldığı "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi 10 Mart'ta izlenebilecek.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın, şef Antonio Pirolli yönetiminde konser verecek. Gecede orkestraya piyanoda Gülsin Onay eşlik edecek. Programda Mozart'ın "Piyano Konçertosu No.9 mi bemol Majör K.271 'Jeunehomme", Straus'un Salome Operasından "Yedi Tül Dansı Op.54', Güllü Şövalye Süiti Op.59" icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Dünya Kadınlar Günü Konseri'yle 7 Mart'ta dinleyiciyle bir araya gelecek. Patrycja Pieczara yönetimindeki konserde tango dansçıları Murat Gürmen, Yasemin Oğuz, Macit Şirin, Deniz Kusun da sahne alacak. Etkinlikte, Z. Gedizlioğlu'nun "Kayıp Sessizliğin Anısına Rağmen", V. Blazhevich'in "Marimba Konçertosu No.2", A. Piazzolla'nın "Siete Piezas en Estilo de Tango Nuevo (Yeni Tango Stilinde Yedi Parça)" eserleri çalınacak.

-CerModern

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Çok sayıda sanatçının eserinin bir arada sanatseverlerle buluşacağı "Bir Savaş Nasıl Hatırlanmalıdır" sergisi, HUB Art Sanat Galerisi'nde 11 Mart'tan itibaren gezilebilecek.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında açılacak "Kadına Dair" sergisi 7-15 Mart'ta Ankara Kentpark AVM'de görülebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title