Haberler

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları (DT), bu hafta "Son Çıkan Işığı Söndürsün" ve "Bernarda Alba'nın Evi" adlı 2 yeni oyun için 24 ve 25 Aralık'ta "perde" diyecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), bugün "İtalyan Gecesi" konseriyle piyanoda Davide Dellisanti'nin solistliğinde Verdi, Puccuni, Cilea ve Catalani'nin eserlerini seslendirilecek. Giacomo Puccini'nin "Tosca" operası, 21 Aralık'ta sezonun son temsilini sergileyecek. Bu hafta DT 20, Opera ve Balesi ise 7 eserle seyircinin karşısına çıkacak.

İstanbul güncel sanat dünyasında beğenilen sanatçılarından Arda Yalkın, Hande Şekerciler, Ali İbrahim Öcal, Guido Casaretto, Ayça Telgeren ve Halil Vurucuoğlu'nu bir araya getiren "Gölgem Kadar Büyük Müsün?", "kreatif akış"ı ele alan eserlerle Cermodern'de hafta boyunca görülebilecek.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şunlar:

-Tiyatro

Akün Sahnesi:

Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", bugün, yarın ve 21 Aralık'ta seyredilebilecek. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatan eserde, Eray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği ve 7 yaş üzeri seyirciler için önerilen "Keloğlan Keleşoğlan", 21 Aralık'ta sahnelenecek.

"Son Çıkan Işığı Söndürsün", 24 Aralık'taki ilk gösteriminin ardından 25 Aralık'ta da perde açacak. Yıldırım Keskin'in yazdığı, Tanju Aytar'ın sahneye koyduğu eserde, dekor tasarımı Murat Gülmez, giysi tasarımı Ceren Karahan imzası taşıyor. "Zamanın sildiği insanlar, parçalanmış hayatlar, kararan umutlar, son çırpınışlar... Size uzak görünüyor değil mi? Aslında bu, 'sizin hikayeniz'" ifadesiyle tanıtılan eserde, Vedat Özkök, Ebru Nil Aydın, Derya Keyf, Özgür Keçecim, Orkun Gülşen, Tansu Aytar, Şahnur Dedeoğlu Tulloch, Rabia Başaran, Betül Tirben, Duygu Yıldız ve Volkan Ulusoy rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", hafta boyunca temsil verecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.

6-12 yaş çocuklar için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", yarın izlenebilecek. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor.

Büyük Tiyatro:

"Kerbela", 22 Aralık'ta sanat severleri selamlayacak. Oyunda, İslamiyet'in kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesi, hilafetin saltanatlaşıp Doğu'nun klasik devlet yapılanması ve şeriatın bu saltanat-devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesi, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsü anlatılıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Tepegöz", bugün, yarın ve 21 Aralık'ta seyircinin beğenisine sunulacak. Oğuzların Orta Asya'dan  Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananları anlatan eserde dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikler Can Atillla imzası taşıyor.

Çocuk müzikali "Narnia Günlükleri", 7-17 yaş tiyatroseverler için 22 Aralık'ta sahnelenecek.

"Çalıkuşu", 24 ve 25 Aralık'ta izlenebilecek. Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı ve Halil Akarsu'nun sahneye taşıdığı oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Küçük Tiyatro:

Umuda yolculuğu anlatan "Nereye", hafta boyunca temsil verecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in sahneye koyduğu eserde, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramı yansıtılıyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" ise yarın görülebilecek.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği "Nehir", bugün, yarın ve 21 Aralık'ta seyredilebilecek. 12 Eylül ihtilalinin etkilediği iki kadının kesişen yaşamlarını ele alan eserde, İclal Seper ile Özlem Gür oynuyor.

"Hüzzam", 24 ve 25 Aralık'ta sanat severlerin beğenisine sunulacak. Güner Sümer'in yazdığı, Olcay Poyraz'ın sahneye taşıdığı ve Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimin ve zamanın sorgulaması yapılıyor.

Stüdyo Sahne:

Sönmez Atasoy'un yazdığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönetmenliğini üstlendiği ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", 22 Aralık'ta seyirciyi selamlayacak.

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 24 Aralık'ta izleyicinin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyununda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Güney Koreli tiyatrocu Cina Çö'nün yazıp yönettiği "1. Sokak No: 28 Çasuk'ların Evi", bugün ve 21 Aralık'ta tiyatro severlerle buluşacak. 3 kardeşin annelerine ev yapmak için verdikleri uğraşı anlatan oyun, evin temel inşaatının biteceği sırada Çasuk'un büyük oğlunun temelin yamuk olduğunu fark etmesiyle inşaatı yarıda bırakılan evi, aile toplantısını ve evin anlamına inanmayı konu ediyor. Ana karakterin "ev" olduğu oyunda, sahnede gerçekten bir ev inşa ediliyor. Dekor tasarımını Sinan Yardımedici, giysi tasarımını İnci  Kangal ve müziklerini ise Kemal Günüç'ün üstlendiği eserde, Cevat Duman, Nezih Işıtan, Başak Güleç, İpek Demir, Volkan Özman, Kaan Yalçın, Ezgi Koç, Gökhan Olcay, Erkan Erkoç? rol alıyor.

"Bernarda Alba'nın Evi", 25 Aralık'ta gerçekleştireceği prömiyerle seyirciyi ilk kez selamlayacak. Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor. Oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener, Okan İrkören, Nalan Erkovan Uzun, ve Neslihan Derya Demirel'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

Şinasi Sahnesi:

Refik Erduran'ın yazdığı, Ali Hürol'un yönettiği "Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 21 ve 22 Aralık'ta izlenebilecek. Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı'nın rol aldığı eserde, hayatlarının sonbaharında iki insanın hayatı ego çatışmaları ve umut ekseninde konu ediliyor.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Üç Şehzade", bugün minik tiyatro severler için temsil verecek.

Neil Simonu'un kaleminden Cemil Büyükutku'nun çevirisiyle Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 24 ve 25 Aralık'ta seyredilebilecek. İlişkilerinde problem yaşayan takıntılı bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının işlendiği eserde, Levent  Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı performans sergiliyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Osmanlı döneminde 'Kazıklı Voyvoda' namıyla tanınan Prens Vlad'dan efsaneleşen ve geçtiğimiz günlerde dünya prömiyeri yapılan "Kont Dracula" balesi bugün sanatseverlerle buluşacak. Bestesi ve Librettosu Bujor Hoinic, Koreografi Nugzar ve Medeia Magalashvili, dekoru Savaş Camgöz ve kostümleri Gülay Korkut imzalı eserde Dracula olarak, Eren Keleş, Murat Spence, Kuzey Kıyıcan ve İlhan Durgut sahne alacak.

Giacomo Puccini'nin "Tosca" operası, 21 Aralık'ta sezonun son temsilini sergileyecek.

Operet Sahnesi:  Ankara DOB, İtalyan Kültür Merkezinin katkılarıyla hazırlanan "İtalyan Gecesi" konseriyle, bugün sahne alacak. Konuk piyanist Davide Dellisanti'nin eşlik ettiği konserde, Mehlika Karadeniz, Görkem Ezgi Yıldırım, Sim Tokyürek, Arda Doğan, Serkan Kocadere, İnanç Makinel ve Tuncay Doğu performanslarıyla Verdi, Puccuni, Cilea ve Catalani'nin eserleri seslendirilecek. "Fantastik" müzikali, 24 Aralık'ta sahnelenecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu eser, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları anlatıyor. "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi, 22 Aralık'ta izlenebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Müzikli çocuk oyunu "A'dan Z'ye", 22 Aralık'ta seyredilebilecek.

Cermodern: "Server Ganiev'i Anma Gecesi" konseriyle, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Prof.Server Ganiev, yarın Cer Modern Konferans Salonu'nda Oda Müziği Konseri ile anılacak. Konserde, Bach, Vivaldi ve Shostakovich'in eserleri, Nymphis Ensemble grubu ile kemanda Özgür İnce, Özgül Gök Pekcan ve piyanoda Elif Ahıskal'ın performansıyla seslendirilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonu Şef Burak Tüzün'ün yönetiminde bir konser verecek. Piyanoda Christina Ortiz'in solist olarak sahne alacağı konserde Sergey Rahmaninoff'un "Paganini'nin Bir Temi Üzerine Rapsodi op. 43" ile Ulvi Cemal Erkin'in "1. Senfoni" adlı eserleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 21 Aralık'ta Bilkent Konser Salonu'nda Ion Marin'in şefliğinde bir konser gerçekleştirecek. Programa piyano solisti Mona Asuka Ott eşlik ederken, Beethoven'in "Piyano Konçertosu No.5, mi bemol majör, Op.73" ile Berlioz'un "Fantastik Senfoni, Op.14" adlı eserleri seslendirilecek.

-Cermodern

"Gölgem Kadar Büyük Müsün?" hafta boyunca görülebilecek. İstanbul güncel sanat dünyasının ses getiren isimleri, Arda Yalkın, Hande Şekerciler, Ali İbrahim Öcal, Guido Casaretto, Ayça Telgeren ve Halil Vurucuoğlu'nun yer aldığı sergi, ilk defa Macar psikiyatrist Mihaly Csikszentmihalyi tarafından tanımlanan "kreatif akış"ı masaya yatırıyor. Üretim süreçlerini nelerin tıkadığını ve sanatçının bununla nasıl başa çıktığını aktaran eserler, birbirlerinden farklı sanat dillerinde üretim gerçekleştiren 6 sanatçı tarafından bu sergi için çalışıldı.

Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi, hafta boyunca ziyarete açık olacak.

Dünyanın en zengin kurumsal sanat koleksiyonlarından Bank Of America'nın 1865'ten 2004 yılına kadarki kadın fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan "Bank Of America Eye Wonder", hafta boyunca görülebilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları Giacomo Puccini Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title