Haberler

Başkentte Kanser Savaş Faaliyetleri

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Başkent Halkının Kansere Karşı Bilinçlendirilmesi İçin Çalışmalar Yürütüldüğünü, Bu Çalışmalarla Devlet-gönüllü Kuruluş İşbirliğinin En Güzel Örnekleri Verilirken Pek Çok Kadının Hayatının Kurtulacağını, Bir Çok Çocuğun Annesiz Kalmayacağını Bildirdi

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, başkent halkının kansere karşı bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü, bu çalışmalarla devlet-gönüllü kuruluş işbirliğinin en güzel örnekleri verilirken pek çok kadının hayatının kurtulacağını, bir çok çocuğun annesiz kalmayacağını bildirdi.

Aksoy, Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı, 50-69 yaş arasındaki kadınlara meme, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kalın bağırsak, 50-70 yaş arasındaki erkeklere ise prostat kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığını hatırlattı.

Ankara'nın çeşitli semtlerindeki KETEM'lerde de bu taramaların gerçekleştirildiğini ifade eden Aksoy, ayrıca sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde kanser taramaları yapıldığını belirtti.

Oyaca Beldesi ile Altındağ ve Keçiören ilçelerinde özel tarama ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirildiğini anlatan Aksoy, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı ile yaklaşık iki yıldır 'Mide Kanserinde Erken Tanı Pilot Projesi' yürütüldüğünü, bu proje çerçevesinde Mamak, Altındağ, Yenimahalle, Çankaya, Keçiören ve Gölbaşı ilçelerinde çalışmalar yapıldığını kaydetti. Aksoy, proje kapsamında 121 halk eğitimi gerçekleştirildiğini, 6 bin kişiye endoskopi uygulandığını, bu kişilerden altısına mide kanseri tanısı konularak tedaviye başlandığını açıkladı.

Sincan Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nda 35 yaş ve üzeri kadın hükümlü ve tutuklulardan isteklilere rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını bildiren Aksoy, bu kadınlardan ikisine erken tanı konularak ileri tedavi gerçekleştirildiğini belirtti.

Kanserle mücadelede devlet-gönüllü kuruluş işbirliğini sağlamanın önemine işaret eden Aksoy, 'İlimizde devlet-gönüllü kuruluş işbirliğinin en güzel örnekleri verilirken pek çok kadının hayatı kurtulmuş, bir çok çocuk anasız kalmamış olacaktır' ifadesini kullandı.

(SBK-NUR) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title