Haberler

Başkent Ankara'nın 95 Yıllık Değişimi

anlattı. Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara'nın Kurtuluş Savaşı'nda cepheye malzeme yetiştirmekte taşıdığı ruhla, bugün sanayi ve yüksek teknolojideki geldiği noktaya değerlendirerek, şunları söyledi: "Bu şehir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin burada açılmasıyla...

anlattı.

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara'nın Kurtuluş Savaşı'nda cepheye malzeme yetiştirmekte taşıdığı ruhla, bugün sanayi ve yüksek teknolojideki geldiği noktaya değerlendirerek, şunları söyledi:

"Bu şehir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin burada açılmasıyla ve başkent ilan edilmesiyle Türkiye'nin merkezi, Türkiye'nin kalbi, idari olarak beyni haline gelmiş bir şehir. Çok önemli bir tarihi geçmişi var. Ankara sanayisi, Türkiye'de ciddi bir odak haline geldi. Zaten temelinde Kurtuluş Savaşı'nın mühimmatını, sanayisini hazırlayan bir şehirdi. Şimdi savunma sanayisinin merkezi haline geldi. Bunun yanında Ankaralıların çok farkında olmadığı ama Ankara'nın lider olduğu bir sürü alan var.

İş ve inşaat alanları, makine üretimleri, medikal araç gereçler ve bütün bunların yanında savunma sanayinde ciddi bir merkez haline geldi. Bunu Ankara'nın 7 milyar dolara varan ihracatında da görüyoruz. Bu ihracatın yüzde 99.9'u sanayi ürünlerinden oluşmakta ve bunun da yüzde 17'si yüksek teknolojili ürünleri. Ülkemizde üretilen yüksek teknolojili ürünlerinin yüzde 20'sini şu anda Ankara tek başına üretiyor.

Ankara bu anlamda bütün illerimizden açık ara önde bir ilimiz. Bizim bir sloganımız var, 'Başkentin sanayisinden, sanayinin başkentine' diye. Gerçekten bu alanda ciddi bir dönüşüm var Ankara'da. 12 organize sanayi bölgesi, 9 teknoparkıyla teknoloji üreten, icat çıkaran bir il haline geldi. Ankaralı hemşehrilerimizin bu 95'inci yıl kutlamaları vesilesiyle Ankara'nın bu tarafının da farkına varmalarını onlardan rica ediyorum. Ankara sanayinin başkenti olma yolunda epey mesafe kat etmiş durumda. Ama yüksek teknolojinin başkenti olduğu artık kesin ve aşikar."

'ANKARA, MİLLİ MÜCADELEYİ FİNANSE ETMİŞTİR'

Ankara'nın milli mücadeleye kucak açan bir şehir olduğunu belirten eski Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici (68), Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldikten sonra hem Ankara'nın hem de Türkiye'nin kaderinin değiştiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Milli mücadele ve tarihi, 27 Aralık'tan itibaren Ankara merkezli olarak yazılmıştır. Ankara, milli mücadeleye karargah olmuştur. Hatta karargah olmakla kalmayıp din adamıyla, eşrafıyla, esnafıyla, parasıyla, puluyla milli mücadeleyi desteklemiştir. Yani diyebiliriz ki milli mücadeleyi Ankaralılar finanse etmiştir. 13 Ekim Ankara için çok önemli bir tarihtir. Ankara'nın başkent oluşu, dünya için Türkiye için çok önemli bir hadisedir. Yeniden doğan bir şehirdir Ankara. 30-40 bin nüfustan düşünün ki bugün 5,5 milyona yaklaşan bir nüfusa ulaşmıştır."

'ANKARA, KÜLTÜR VE SANATIN DA BAŞKENTİ OLMALIDIR'

Ankara'da uzun yıllardır müzik festivalleri ve kültürel festivaller yapıldığını belirten eski milletvekili Yahnici, şöyle konuştu:

"Ama Ankara'da bu festivallere sponsor yoktur, insanlar İstanbul'da yapılan festivalleri desteklerler. Bizim buradan çağrımız, iş adamlarının Ankara'da kültür ve sanat hayatını destek olmalarıdır. Kültür ve sanat hayatını öyle desteklenmelidir ki; Ankara, kültür ve sanatın da başkenti de olmalıdır."

'YÜZ MİSLİ BİR BÜYÜME VE BÜYÜK BETONLAŞMA'

Daha sonra Ankara'nın en fazla 50 bin olan nüfusunun günümüzde 5,5 milyona ulaştığını hatırlatan Yahnici, şunları söyledi:

"Başkent olduktan sonra yüz misli bir büyümeden bahsediyoruz. Bu rakam, çok büyük bir büyümedir. Ancak binalaşma ve betonlaşma bu işin kötü tarafıdır. 20-25 yıldır bu tarafa, bizim şehirleşme olarak kabul etmediğimiz bir büyük betonlaşma söz konusudur. Çok kötü yapılaşmalar var. O açıdan Ankara'da bir estetik şehir yaratılamadı. Kötü bir estetiği var Ankara'nın, bunu kabul etmek lazım. Bundan sonra şehrin yeşillenmesi lazım. Ankara yeşile muhtaç, binası ve betonlaşması azalması gereken bir şehir konumundadır."

'GÜZEL BİR ŞEHİRLEŞME OLDU'

Ankara Kulübü Derneği Onursal Başkanı Dr. Bülent Kalıpçı (88) da bütün ömrünün Ankara'da geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Biz Ankara'yı Cumhuriyet Ankarası olarak tanıdık. O zaman Ankara küçük bir şehirdi. Toprak yollar ve kaldırım taşlı yollar vardı. Dar yolları vardı. Ulucanlar Caddesi'nden bir araba zor geçerdi. Yolda iki arabanın karşılaşması zaten nadir bir şeydi. Şimdi geniş yollar, caddeler ve bulvarlar var. Bazı bölgelerde çarpık da olsa güzel bir şehirleşme oldu. Nüfus o zaman 35-40 bin civarındaydı ve senelerle arttı."

'ATATÜRK YOKTAN BİR KENT MEYDANA GETİRDİ'

Ankara'nın yaşayan 6 seğmeninden biri olan Ankara Kulübü üyesi ve tarihçi Haluk Balaban da, Ankara'nın tarihi bir kent dokusu olduğunu ve Atatürk'ün Ankara'ya gelişiyle birlikte kentte çok büyük değişim olduğunu belirterek, Atatürk'ün yoktan bir kent meydana getirdiğini ve yıllar içinde ekonomik olarak çok geliştiğini söyledi.

- Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title