Haberler

Başkan Topbaş: "Para ve İnsan Yönetiminde Çok Başarılıyız"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin '2011 Yılı Faaliyet Raporu'nu Belediye Meclisi'ne sunan Başkan Topbaş, devletlerin iflas ettiği bir dönemde sağlam mali yapıyı koruyarak yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Topbaş, "Çok şükür para ve insan yönetiminde başarılıyız" dedi.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nu Belediye Meclisi'ne sundu. Konuşmaların ardından oylanan rapor için 155 kabul, 68 ret oyu kullanıldı. Böylece rapor kabul edildi. Başkan Kadir Topbaş, geçmişte üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan İstanbul'un, yapılan güzel işlerle bugün de ayrıcalıklı kent konumuna gelerek dünyada etkili olmaya başladığını belirterek, "Bunu yurt dışı temaslarım sırasında çok net bir şekilde görüyorum. İstanbul'a büyük bir saygı gösteriyorlar. Bu durum, İstanbul'un dünya üzerindeki ağırlığını göstermektedir" diye konuştu.

İstanbul'un son 8 yılda dünyaya örnek olacak birçok başarılı projeye imza attığını ve dünya kentleri tarafından çok yakından takip edildiğini ifade eden Kadir Topbaş, "Ben yurt dışındayken sıkça soruyorlar, 'Başkanım bu kadar kısa sürede bunları nasıl başardınız' diye. Bu başarının sırrı planlı, çağdaş, yerel yönetim anlayışıdır. Biz İstanbul'da bunu hayata geçirdik. 2011 Yılı Faaliyet Raporu da bu anlayışın bir yansımasıdır" dedi.

"KALKINMAYA VE İNSANA YATIRIMA DEVAM EDİLDİ"

Dünyada ülkelerin iflas ettiği dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sağlam mali yapısını koruduğuna ve yatırımlara hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu:

"Geçen yıl hedeflerimizin üzerine çıktık. 2011 yılı gelir ve gider bütçemizi başarıyla yönettik. Gelir bütçemiz, 5 milyar 800 milyon TL olarak tahmin edilmişti, 900 milyon TL borçlanma öngörülmüştü. Gider bütçemiz de 6 milyar 700 milyon TL olarak hedeflenmişti. Ancak 2011 yılında İDO A.Ş.'nin satışından elde edilen gelirin 550 milyon TL'lik kısmı, büyük bölümü ulaşım yatırımlarımızda kullanılmak üzere ek ödenek olarak gelir ve gider bütçelerimize ilave edilmiştir. Böylece gelir bütçemiz 6 milyar 350 milyon TL, gider bütçemizde 7 milyar 250 milyon TL'ye çıkarılmıştır. 2011 yılı sonu itibariyle gelir gerçekleşmesi yüzde 113 gerçekleşmeyle 7 milyar 173 milyon TL olmuştur. Gider gerçekleşmesi ise yüzde 98'lik gerçekleşmeyle 7 milyar 112 milyon TL'de kalmıştır. Bütçede öngörmüş olduğumuz 900 milyon TL olan finansman rakamının ise yüzde 29.1' i olan 262 milyon 268 bin TL gerçekleşmiştir."

2011 yılında 577 milyon 284 bin TL iç borçlanma yapıldığını, 904 milyon 250 bin TL iç borç ödemesi gerçekleştirildiğini, 799 milyon 103 bin TL dış borçlanmanın 209 milyon 869 bin TL'sinin ödemesinin de yapıldığını anlatan Topbaş, "Uluslararası tarafsız derecelendirme kuruluşlarının notlarımızı yükseltmesinde anlaşıldığı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak mali yapımızı, küresel krize rağmen sağlam tuttuk. Kaynaklarımızı olabildiğince etkili, verimli ve tutumlu bir biçimde kullanarak bütçede yüksek bir performans gösterdik. Her yıl olduğu gibi 2011 yılında da bütçemizin büyük bir oranını yatırım ve hizmetlere ayırdık. 2011 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz hizmet, yatırım ve faaliyetlerimizin İstanbul'un cazibesinin ve yaşam kalitesinin daha da arttırdı. Kısacası İstanbul'da istihdama, kalkınmaya, insanımıza olan desteğimizi sürdürüyoruz. Bunun en güzel göstergesi İstanbul'un 39 ilçesine ihtiyaçlarına göre, dengeli bir şekilde yaptığımız yatırımlardır. Son 8 yılda ilçelerimize yaptığımız yatırımların toplamı 32 milyar TL oldu. Toplam Yatırımımız ise 49 milyar TL oldu. Biliyorsunuz bu yıl için yapacağımız yatırımların tutarı ise 7.3 milyar TL'dir. Bundan sonra da aynı anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

"PARA VE İNSAN YÖNETİMİNDE BAŞARILIYIZ"

"38 yıldan beri Sayın Başbakanımızla birlikte çok yakın siyaset yapan biriyim. Bunun ne demek olduğunu anlatmama gerek yok. Başarılarımızın taktiri de, önce Allah'a, sonra milletimize aittir" diyen Başkan Kadir Topbaş, "Dönemimizde çok para harcandığı söyleniyor.

Şimdi para var, harcandığı yer soruluyor. Çok şükür para ve insan yönetiminde çok başarılıyız. Geçmişte bu paraların neden toplanamadığını ve olanın da nerelere harcandığını sormak lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de teknolojiyi en iyi kullanan belediye olduklarını, özellikle bilgi sistemleri alt yapısı konusunda ciddi yatırımlar ve çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu alanda ihtiyacımız olan bu teknolojiyi kendimiz üretiyoruz. Pek çok hizmetimizi mobil teknolojilere aktarabilmiş olmamız bunun en güzel örneğidir. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Akıllı Kent bağlamında çok önemli adımlar attık. Güçlü bir teknolojik alt yapıya sahibiz. Yazılımları kendimiz üretiyoruz. Hizmetlerimizi uydu ve GSM teknolojisini kullanarak 'mobil' hale getiriyoruz. Dünyanın ilk şehir televizyonu 'İstanbul Web'i kurduk. Bu sadece bir TV değil, aynı zamanda şehrin atmosferini yansıtan bilgilendirici bir platform niteliği özelliğine sahip. Aynı zamanda 'Şehir Rehberi'ni, EDS Elektronik Denetleme Sistemini ve 'Cep Artı Trafik' sistemini kurduk. 'Koridor Hız İhlal Sistemi,' 'Akıllı Kavşak Sinyal Sistemi', dünyada 17 ülkeye ihraç edilen ve atık transfer araçlarını 24 saat izleyebilen 'Atık Yönetim Otomasyonu'

gibi birçok projeyi hayata geçirdik. ve şimdi de İstanbul Teknoloji merkezini kuruyoruz. Artık elde ettiğimiz deneyimleri dünya ile paylaşıyoruz."

"2011'DE DE ULAŞIMA BÜYÜK YATIRIM YAPILDI"

Geçtiğimiz yıl da ulaşım alanında önemli yatırımlar yaptıklarını, bugüne kadar yaptıkları ulaşım yatırımlarının 23 milyar TL'ye ulaştığını aktaran Kadir Topbaş, "Yıllardır yaptığımız yatırımların üzerine 2011 yılında yenilerini ekledik. Son 8 yılda 251 kavşak ve yol yaptık; 24'ünün inşası sürüyor. Yalnızca 2011 yılında 23 adet kavşak ve yol yaptık. Bugüne kadar toplam 9 kilometre uzunluğunda 2 tünel yol yaptık. Karayolu, tünel ve kavşaklara bugüne kadar yaklaşık 6 milyar 335 milyonTL harcadık. Karayoluna yaptığımız yatırımları sürdürdük. Dolmabahçe Bomonti tünel yoluyla trafiğe nefes aldırdık. Günde 22 bin aracın kullandığı bu tünel sayesinde yarım saatlik, hatta yoğun zamanlarda 1 saate yakın süren bir güzergahı 5 dakikaya indirdik. Ayrıca 1 saatlik yolu 10 dakikaya indirecek 3. tünel yolu Sarıyer-Çayırbaşı'nda asfaltlama başladı. Tünel, 20 gün sonra hazır hale geliyor. Bir taraftan ileri teknoloji ile yolların güvenliğini sağladık diğer taraftan da engellilere ulaşılabilir İstanbul oluşturduk. Trafik kontrol, gözlem ve ölçüm merkezleri oluşturduk. Yatay ve düşey trafik işaretleme çalışmaları başlattık, trafik bilgilendirme sistemini kurduk" diye konuştu.

"2013'TE 5 MİLYON KİŞİ RAYLI SİSTEM KULLANACAK"

Taksim-4.Levent Metro Hattı'nı Seyrantepe'ye ve Hacıosman'a kadar uzattıklarını, devam eden 52.5 kilometrelik raylı sistem hattında da 2011 yılında da yoğun olarak çalıştıklarını, 22 kilometrelik Kadıköy- Kartal Metro hattı tamamlandığını ve hatta, test ve sinyalizasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Topbaş; Yenikapı-Taksim, Otogar-Bağcılar-İkitelli- Başakşehir hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında Kartal'dan Kadıköy'ün 29 dakika, Üsküdar'ın 35 dakika, Yenikapı'nın 47 dakika, Taksim'in 55 dakika, Otogar'ın 66 dakika, Hacıosman ve Atatürk Havalimanı'nın 79 dakika, Olimpiyat Stadı'nın ise 89 dakika olacağını söyledi.

Kadir Topbaş, Kadıköy- Kartal Metrosu'nu 4.5 kilometre öteye taşıyarak Kaynarca'ya kadar uzattıklarını, Anadolu yakasının trafik ve ulaşım sorununu büyük ölçüde çözecek hattın Kaynarca ve vagonlar dahil maliyetinin 1 milyar 700 milyon dolar olduğunu açıkladı ve Anadolu yakası için çok önemli ikinci hat olan Üsküdar- Ümraniye- Çekmeköy Metro Hattı'nın yapımına başlayacaklarının müjdesini verdi.

Kadıköy- Kartal gibi sinyalizasyon çalışmaları devam eden Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy hattını da bu yıl hizmete alacak hale getirdiklerini, Bakırköy-Beylikdüzü ve Bakırköy-Bağcılar ile Yenikapı-İncirli hatlarının projeleri bittiğini ve toplam 41 kilometrelik metroların 4 yılda biteceğini ifade eden Başkan Topbaş; inşaatı 147 milyon avroya mal olacak bu köprüyle

Haliç Geçiş Köprüsü sayesinde Hacıosman'ı Yenikapı'ya bağlayacaklarını, böylece 23,5 kilometrelik Yenikapı - Hacıosman hattını tamamlamış olacaklarını kaydetti.

İstanbul'u geleceğe taşıyacak raylı sistem projelerinin de hazır olduğunu vurgulayan Topbaş, şu bilgileri verdi; "İnsanlarımızı raylar vasıtasıyla boğazın eşsiz manzarasına ve sahillere taşıyacağız. Aradaki mesafeleri yok edeceğiz. Mesala, Levent'ten Hisarüstü'ne oradan fünikilerle Aşiyan'a inecek mini metro yapacağız. İstanbul'u demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. Göreve geldiğimizde, yani 2004 yılında 45.1 kilometre olan raylı sistemi şu anda Kadıköy- kartal ile birlikte 102,7 kilometreye çıkardık. Son 8 yılda raylı sisteme yaptığımız yatırımlar toplamı 10 milyar TL'yi aştı. 2013 yılında özellikle Marmaray'ın devreye girmesiyle raylı sistemdeki günlük taşıma kapasitemiz 4 milyonun üzerine çıkacak. Yani 5 milyona yakın kişi raylı sistemi kullanacak. 641 km'lik raylı sistem hedefine 2023'te ulaştığımızda özellikle 36 milyon kişinin hareket edeceği bu şehirde 11 milyon insan raylı sistemi kullanır hale gelecek."

"ERİŞİM İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILDI"

Başkan Kadir Topbaş, toplu taşıma alanında yaptıkları çalışmaları karayolu taşımacılığında da devam ettirdiklerini dile getirdi ve Beylikdüzü etabı da tamamlandığında 50 kilometreyi bulacak olan metrobüs sistemini hayata geçirmiş olacaklarını söyledi. Başlangıçta 330 bin civarında olan günlük kapasitenin de 715 bin kişiyi bulduğunu belirten Topbaş, şunları kaydetti:

"Bundan önce toplu taşımayı teşvik etmek amacıyla klimalı 846 yeni otobüs alarak İETT'nin ulaşım hizmetini konforlu hale getirdik. İETT ile birlikte kentiçi ulaşımda tam entegrasyonu sağlamayı hedefledik. Yeni iştiraklerimizden Otobüs A.Ş. toplu taşımacılıkta yeni bir sistem olarak devreye girdi. Bu aslında Yeni bir finansman modelidir. Kaliteli, güvenli, konforlu otobüsler İstanbul yollarında Otobüs A.Ş. işletmeciliğinde hizmet verecek. Bunun İSPARK gibi kentteki trafik sorununun çözülmesi adına önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Bu sistemi kademeli olarak genişletiyoruz. 3 ana bölgede toplam 189 hatta 1500 otobüsü kapsayacak hale getireceğiz. Otobüs İşletmeleri AŞ, 10 yıl süre ile bu otobüsleri işletiyor.

İlk aşamada 250 erguvan renkli otobüs aldık. Otopark konusunda da İstanbul'a çağ atlattık. 2004 yılı öncesinde İstanbul'da 1592 otopark ile 139 bin kapasite var iken bugün 3,856 otoparkımız var. ve kapasite 365 bine ulaşmış durumda. Hedefimiz 4561 otopark sayısına ulaşmak. ve kapasiteyi ise 672 bine çıkarmak."

Bir deniz kenti olan İstanbul'da aynı zamanda denizde de otopark sorunu olduğuna işaret eden Başkan Kadir Topbaş, "Şimdi aynı anlayışla denizlerimizdeki parklanma sorununu da çözeceğiz. Tarabya ve İstinye'de teknepark dönemi başlatıyoruz. Haziranda hizmete girecek. Sırada, Paşabahçe, Bebek ve Kuruçeşme var. İstinye'de 180, Tarabya'da ise 208 olmak üzere toplam 388 tekne kapasitesi olacak" dedi.

2004'te 53 dakika olan ortalama yolculuk süresinin araç ve insan sayısının büyük oranda artmasına rağmen 49 dakikaya indirdiklerini hatırlatan Başkan Topbaş, 2004 yılında yüzde 88 olan karayolunun kent içi ulaşımdaki payını da artan otomobil sayısına rağmen yüzde 83'e çektiklerini dile getirdi. Raylı sistemin ulaşımdaki payını yüzde 8'lerden 13'e çıkardıklarını, deniz yolunu kullanan yolcu sayısında da önemli bir artış yaşandığını belirten Topbaş, "Hedefimiz ulaşımda bu rakamları raylı sistemler lehine değiştirmekti. Ortaya çıkan bu tablo doğru yolda ilerlediğimizi göstermektedir. 2014'e geldiğimizde raylı sistemde taşınacak yolcu sayısı 5 milyonu bulurken, raylı sistemlerin ulaşımdaki toplam payı da yüzde 31,1'e yükselecek. Buna karşın karayolunun ulaşımdaki toplam payı yüzde 66,7'ye gerileyecek. Bu İstanbul ulaşımında büyük bir sıçramadır" diye konuştu.

ARITMA, KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SOSYAL BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ

Kadir Topbaş; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin artık ileri biyolojik arıtmaya dönemine geçtiğini, 650 bin metreküp kapasiteli Ataköy ile birlikte Düzce, Paşaköy, Tuzla olmak üzere

4 İleri Biyolojik Arıtma Tesisi inşa ettiklerini hatırlatarak, "Ambarlı Biyolojik Arıtma Tesisi de tamamlanmak üzere. Ambarlı İleri Biyolojik sayesinde Küçükçekmece Gölü'nün atıksularla kirlenmesi önlenecek. Buna ek olarak Silivri, Selimpaşa ve Çanta ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini inşa edeceğiz. Bugüne kadar Arıtma Tesislerine yaptığımız yatırımın tutarı 762 milyon TL'dir. Dere ıslahları konusunda önemli mesafeler kaydettik. Bugüne kadar Dere Islahına toplam 1 milyar 257 milyon TL harcadık. Islah edilecek 18 derenin sadece kamulaştırma bedeli 1 milyar 48 milyon TL tutuyor. Bizden önceki dönemlerde toplam 203 kilometre dere ıslahı yapılmıştı. Biz 8 yılda 131 kilometre dere ıslah ettik. Küçüksu, Tavukçudere, Albeyköy ve Göksu derelerinin ıslahı tamamlandı. Ayamama Deresi'nin ıslahında da önemli bir mesafe kaydettik. Alibeyköy'deki taşkınlar gibi buradaki taşkınlar da tarihe karışacak" ifadelerini kullandı.

Siyaset üstü bir koordinasyonla İstanbul'u en kısa sürede depremin risklerini azaltacak projeleri hayata geçirmeyi amaçladıklarını, çalışmaları İstanbul nüfusunun yarısının yaşadığı 10 ilçede yoğunlaştırdıklarını söyleyen Topbaş, şöyle devam etti:

"Fikirtepe ile başlattığımız deprem odaklı kentsel dönüşüm projelerimiz devam ediyor. Okmeydanı, Sümer Mahallesi ve Bayrampaşa ile bunlar devam edecek. Aynı zamanda Esenler, Kartal, Beyoğlu, Sütlüce, Güngören ve Küçükçekmece'de de çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Kartal'da 330 hektar, Dragos'ta 31.5 hektar, Cendere'deki Silikon Vadisi'nde 230 hektar, Ayamama Basın aksında 230 hektar ve Küçükçekmece Avcılar'da 180 hektarlık bir alanı kapsayan stratejik dönüşüm çalışması yapıyoruz. Tarihi alanları da dönüştürüyoruz. Haydarpaşa'da 129 hektar, Perşembe Pazarı'nda 8,5 hektar, Süleymaniye'de 93.9 hektarlık bir alanda dönüşümü sağlayacağız. Ayrıca son yıllarda depreme karşı müdahale hızımızı arttıran hasarı azaltılmasını sağlayan bir dizi çalışmayı da hayata geçirdik. Örneğin Kandilli Rasathanesi tarafından geliştirilen erken uyarı ve acil müdahale sistemi AKOM'a entegre edildi. Bu sistem sayesinde hasarlı bölgeler 5 dakikada belirlenebilecek."

"Artık klasik belediyecilik anlayışının geçerliliği kalmadı. Sadece alt yapı yatırımları ile yetinmiyoruz. Yatırımlarımızı insan ve toplum odaklı yapıyoruz. Kentte ortak kullanım alanlarının sayısını arttırıyoruz" diyen Kadir Topbaş, kısa süre önce AK Parti'nin Türkiye genelinde düzenlediği 'Yerel Yönetimler ve Aile Yarışması'nda, "Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri" ile birinci olduklarını hatırlattı. Sosyal belediyecilik çalışmalarında iş ve istihdam oluşturmaya büyük önem verdiklerne de dikkat çeken Topbaş, İSMEK ve İSMEM'in çalışmalarının bunun en güzel örneği olduğunu kaydetti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş Kadıköy Kartal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title