Haberler

Başkan Göksu, Esenler'deki Değişimi Anlattı

İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler ilçesinde 3 yıl içersinde 7 bin 232 kişiye iş bulduklarını söyledi.

İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler ilçesinde 3 yıl içersinde 7 bin 232 kişiye iş bulduklarını söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından "Aşırı Göçün Metropolünde Belediye Başkanı Olmak" konulu konferans düzenlendi. İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun konuşmacı olarak katıldığı ve OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Metropolde belediye başkanı yapan kişilerin bilgiyi, finansı, insanı, zamanı ve iletişimi iyi yönetmesi gerektiğini belirten İstanbul Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Bunları iyi yönetemezlerle telafisi mümkün olmayan işlerle karşı karşıya kalırlar. Bu açıdan bizler şehri yönetirken bütün haritayı ve fotoğrafı gözümüzün önüne getirerek, çektiğimiz her bir fotoğrafı resmederek yönetmek zorundayız. Çünkü her bir yatırımımızın maliyeti çok yüksektir. Her bir yatırımımız Anadolu'da bir beldenin veya ilçenin komplesini kalkındırabilecek değere sahiptir. Esenler ilçesinde şuanda merkezi hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin devam eden yatırım miktarı yaklaşık olarak 1 milyar TL'dir. Kentsel dönüşüm yatırımları ile birlikte bu rakam 1 milyar dolar oluyor. Bu yatırımları yönetirken ve yönlendirirken, bütün unsurları dikkate almak ve şehri bütün unsurlarıyla birlikte dikkate alarak yönlendirmek zorundasınız. Aksi takdirde şehirlerde çok önemli yaralar açabilirsiniz. Şehirler zaman mekanı olmayan yerlerdir" dedi.

"İSTANBUL'A HER YIL ORTALAMA BİR GAZİANTEP İLAVE OLUYOR"

7-8 yıl önce İstanbul'un seçmen sayısının 6 milyon olduğunu, şu anda 9 milyona ulaştığını belirten Göksu, "İstanbul'a her yıl ortalama bir Gaziantep ilave oluyor. Samsunluların İstanbul'da en çok yaşadığı yerlerden bir tanesi Esenler'dir. Anadolu'dan İstanbul'a çıkıp gelen insanlar bir hayalle yola çıkıyor. İstanbul'a göçe baktığımızda 3 temel fonksiyon görüyoruz. Bunlar ekonomik, eğitim ve evliliktir. Doğu ve Güneydoğu'dan da terör dolayısıyla göç oluyor. Bu göç öylesine büyük dalga olarak geldi ki, şehrin yapısını allak bullak etti. Şehir artık yetişemez hale geldi. Esenler'de 27 bin bina var. 146 bin bağımsız bölüm var. Bu 27 bin binanın 15 bin tanesinin imar dosyası dahi yok. Hepsi 25 yıl öncesine ait. 1994 yılına kadar yönetilemez bir şehir olan İstanbul, 1994 yılından sonra yönetilebilir bir şehir haline gelmiştir. 1994 yılından sonra İstanbul'a bir tane kaçak yapı bulamazsanız. Esenler ilçesi her tarafı denizle çevrili bir şehrin ilçesidir. Esenler ilçesinin denize yürüme mesafesi 6 - 7 dakikadır. Esenler ilçesinde yapılan bir kamuoyu araştırmasında Esenler ilçesindeki çocukların yüzde 40'ı deniz görmemiş. Esenler ilçesi İstanbul'da hemşehri derneklerinin en fazla bulunduğu ilçedir. Esenler ilçesinde şu anda 522 tane hemşehri derneği vardır. Her dernek de şu anda çok aktif. İstanbul'a göç edenler İstanbul'u mekan tuttular" diye konuştu.

"İLÇEDE 3 YILDA 7 BİN 232 KİŞİYE İŞ BULDUK"

Esenler ilçesindeki çalışmaları hakkında bilgi veren Göksu, "Esenler ilçesindeki bütün yoksulları kategori olarak 3'e ayırdık. Bunlar kronik, geçici ve anlın yoksullar. Bir taraftan yoksulun elinden tutarken, diğer tarafından da yoksulu yönetmemiz gerekiyor. Kronik yoksullar yaşama şansı olmayan, evinde hiçbir tane çalışanı olmayan insanlardır. Bu yoksulların hepsini zengin ailelere kardeş yaptık. Her zengin aileye 'senin yoksul ailen bu' dedik. Yoksul aileye de 'senin zengin ailen bu' demedik. Yoksula zengin aileyi tanıtmadık ama zengine yoksul aileyi tanıttık. Diğer taraftan Türkiye'de bir ilk uygulama olarak 'hayır marketi' diye bir market açtık. Esenler ilçesinde hiç kimseye koli ile yardım yapıyoruz. Esenler ilçesinde her yoksun kartı var. Biz nasıl evimize giderken kartımızla bir ürün alabiliyorsak, yoksul da aynısını yapıyor. Bu kartları da geçici yoksullara verdik. Ortalama aylık 150 TL ile bin 500 TL arasında para puan yükleniyor. Şu anda bu kartlara 3 yılda bu kartlara geçmiş para puan miktarı 6 milyon TL'dir. Bu 6 milyon TL'nin bir kuruşu dahil belediye bütçesinden çıkmadı. Anlık yoksulluk çekenlere de 'sevgi çemberi' adı altında proje yaptık. Mesela bir komşumuz yoksulluk çekti, o mahalleden birine bizde 'komşunun sıkıntısı var, çözer misin?' diyoruz ve bu sorunu da böyle çözdük. Yoksula biz kartı verdik ama nüfus cüzdanını biz almadık. Kartı verdiğimiz her yoksula her 3 ayda bir iş teklifinde bulunuyoruz. Eğer yoksul 2 iş teklifimizi kabul etmezse kartımızı geri alıyoruz. Birinci iş teklifimizi yaptık, insanlık halidir kabul etmeyebilir. İkinci iş teklifimizi de yapıp kabul etmezse 'sen profesyonel yoksulsun' diyoruz ve kartımızı geri alıyoruz. 5 bin kişiyle başladık bu karta şu anda sayımız bin 600'lerde. İstihdam merkezi kurduk. Seçimlerde her gittiğim esnaf eleman bulamıyordu. Sokakta da vatandaşlar iş bulamıyordu. Göreve geldikten sonra bir anne baba nasıl çocuğu için kapı kapı iş arıyorsa biz de özel bir ekiple vatandaşımız için kapı kapı iş aradık. 3 yılda 7 bin 232 kişiyi işe yerleştirdik. Bu çalışmamız Türkiye'ye model oldu. Biz şu anda eleman arayan pozisyondayız" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mehmet Tevfik Esenler Göksu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title