Haberler

Başesgioğlu: ''Çocuk İşçiliği Sorununun Üstesinden Geleceğiz''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin, çocuk işçiliği sorunun üstesinden gelecek güce, kaynağa ve kararlılığa sahip olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin, çocuk işçiliği sorunun üstesinden gelecek güce, kaynağa ve kararlılığa sahip olduğunu söyledi.

Murat Başesgioğlu, ILO Çalışma Konferansı için bulunduğu Cenevre'de, BM binasında düzenlenen ''Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede İyi Uygulamalar: Brezilya, Türkiye ve Tanzanya'' konulu oturumda konuştu.

Başesgioğlu, Türkiye'nin çalışma yaşamının öncelikli risk grubu olan çocuk işçiliğini önlemeye yönelik olarak 1992 yılında ILO ile imzaladığı protokolle ''Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı''na ilk aşamasında katılarak, bu konudaki kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi.

ILO ile yakın işbirliği içinde bugüne dek Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, işçi ve işveren sendikaları, gönüllü kuruluşlar ve üniversitelerin birçok projeyi başarıyla uyguladığını anlatan Başesgioğlu, Türkiye'nin, ILO'nun çocuk işçiliğiyle ilgili temel sözleşmelerini onayladığını hatırlattı.

Hükümetin hazırladığı ''Acil Eylem Planı''ndan hareketle, çalışan çocuklarla ilgili mevcut mevzuatın, onaylanan uluslararası belgelerde yer alan hükümlerle paralelliğinin sağlanması amacıyla yeni İş Yasası'nda düzenlemeler yapıldığını ifade eden Başesgioğlu, bu kapsamda çocukların, ''asgari çalışma yaşı, çalıştırma yasağı, çalışma süreleri, çalışma yaşamından korunması, işe başlamadan önce almaları gereken sağlık raporu, ağır ve tehlikeli işler ile gece çalışmasını yasaklayan hükümler ve bu hükümlerin etkili bir şekilde uygulanması için cezai yaptırımlar'' öngörüldüğünü kaydetti.

Hükümetin geniş kapsamlı önlemlerle çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin 2005-2015 yıllarını kapsayan 10 yıllık bir dönem içinde önlenmesini temel hedef aldığını ifade eden Başesgioğlu, ''Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesi''nde kamu kurumları, işçi ve işveren konfederasyonları ve sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri proje önerilerini 2005 yılı başından itibaren çocuk işçiliğinin yoğun olarak görüldüğü birçok ilde uyguladıklarını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çocuk işçiliği sorununun üstesinden gelecek güce, kaynağa ve kararlılığa sahip olduğuna işaret eden Başesgioğlu, ''Ancak hepimiz biliyoruz ki dünyada milyonlarca çocuk hala tehlikeli işlerde çalışmaya devam etmektedir. Çocuk işçiliği sorununu ortadan kaldırabilmek için uluslararası işbirliğinin hız kesmeden sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title