Haberler

"Başçiftlik Beyazı" Tescil Edilecek

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen ve "Başçiftlik Beyazı" olarak adlandırılan patates cinsinin tescil edilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı açıklamada, Tokat ve çevresindeki patates ıslahı ile ilgili proje çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Projeyi araştırma görevlisi Yasin Bedrettin Karahan ile birlikte sürdürdüklerini ifade eden Yılmaz, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu patates ıslahına ve yeni patates geliştirme çalışmalarına katkı sunmak amacıyla 2007 yılından beri Tokat'ın değişik yörelerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Çalışmalara çok geniş bir varyasyon ile başladıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Uluslaraarası Patates Araştırma Enstitüsü'nden temin ettiğimiz patates melezlerinden oluşturduğumuz yaklaşık 20 bin farklı klon ile çalışmaya başladık. Bu 20 binin içerisinden amacımıza, tüketime, pazarlamaya uygun, kalitesi ve verimi ile öne çıkan klonları seçmeye devam ediyoruz. Ciddi mesafe aldık. Çalışmamızın sonuna doğru yaklaştık. 20 bin materyali 60 klona indirdik. Önümüzdeki aylarda verileri elimize aldıktan sonra diğer özellikleri önümüze koyduktan sonra, bu 60 rakamını daha da aşağılara indireceğiz. Bunları yeni tescilli ulusal ticari patates çeşidi haline getirmek için, tescil amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne sunacağız. Böylece ülkemizin beklediği, verimi, kalitesi ve pazarlanabilirlik özelliği daha iyi olan yerli bir patates çeşidini tescil ettirmiş olacağız."

-"Tokat Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenecek-

Patatesle ilgili çalışmalarının farklı alanlarda sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "Tokat bölgesine özgü 'Başçiftlik Beyazı' diye bilinen yerel patates çeşidimiz var. Biz bu patates çeşidini ıslah etmek istiyoruz. Pazarlanabilir çeşit haline getirmek için çalışıyoruz. 2007 yılından bu tarafa sürdürdüğümüz çalışmalarda en büyük desteği TÜBİTAK vermiştir. Tokat Valiliğimiz, üniversitemiz de bize destek oldu" dedi.

Başçiftlik yöresinde yetiştirilen patates ile ilgili yapılan çalışmalarda Başçiftlik Belediyesi'nden de destek gördüklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmalar sonucunda o bölgede Başçiftlik patatesinin tohumluğu da yenilemiş olacağız. Yepyeni ticari tescilli çeşidi ülkemizin patates tüketimine sunacağız. Başçiftlik patatesi yerel olarak biliniyor, ulusal da bilinmiyor. Belli bir disiplin dahilinde bunun tohumluluğunun yenilenmesi ve tescillenmesi gerekiyor. Önce ıslah işleminden geçmesi gerekiyor. Bunu tescil ettiğimiz zaman adını 'Tokat Başçiftlik Beyazı' diye koyacağız. Ulusal tescil listesinde adı Tokat Başçiftlik Beyazı olacak. Bazı firmalar tohumlarını alacaklar ve disiplinli olarak tohumlarını üretecekler. Daha geniş alanlarda üretilmesini sağlayacağız."

Kendine özgü bir kalitesi ve aroması bulunan bu patates türünün közlemeye çok uygun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "İlçede özellikle hamur işlerinde kullanılan Başçiftlik Beyazı patatesinin çerezlik tüketimi için de iyi bir çeşit olacağını düşünüyoruz. Dünyada mutfakta kullanılan patateste çok amaçlı kullanım değil, amaca uygun kullanım öne çıktı" dedi.

- TOKAT

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title