Haberler

Başbuğ'un Terörle Mücadele Açıklaması

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Günümüzün Kaotik Uluslararası Ortamındaki Risk ve Tehditlerin Sadece Askeri Güçle Ele Alınamayacağını Bildiklerini Kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, günümüzün kaotik uluslararası ortamındaki risk ve tehditlerin sadece askeri güçle ele alınamayacağını bildiklerini kaydederek, “Bu tür tehditleri ortadan kaldırmak için uluslararası toplumun hem askeri, hem sivil güç unsurlarının kullanılması ihtiyacı yüksek önceliğe sahip bir gereklilik haline gelmiştir” dedi.

Orgeneral Başbuğ, bu yıl 10'uncusu düzenlenen “İpek Yolu 2009 General/Amiral Semineri”nin açılışında yaptığı konuşmada, NATO'nun 3 amacının hala geçerli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Bunları, “Üyelerinin kolektif güvenliğini sağlamak”, “Transatlantik bağı pekiştirmek” ve “Üye ülkelerin, birbirleri yerine ortak sorunlara ilişkin kendi güvenlik endişelerine odaklanabilecekleri bir garanti şemsiyesi oluşturmak” olarak sıralayan Orgeneral Başbuğ, NATO'nun, dinamik ve işlevsel bir organizasyon olduğunu vurguladı.

“YENİ MİSYON VE SORUMLULUKLAR...”

NATO'nun bir yandan hali hazırdaki stratejik ve operasyonel görevlerini yerine getirirken, diğer yandan da yeni misyon ve sorumluluklar üstlendiğini aktaran Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

“Stratejik kavramları belirleyen tehdit ve risk değerlendirmesine göre, NATO'nun karşı karşıya olduğu sorunlar ve güvenliği etkileyen unsurların sayısının yeni misyonlar ve sorumluluklar getirmesi ya da halihazırdaki NATO misyonlarının artması bekleniyor. Bunlar terörizm, kitle imha silahlarının artışı, küreselleşmenin ve etnik çatışmaların yan etkileri, enerji hatlarının güvenliği, sanal savunma, ağ bağlantıları ve iletişim, çevre sorunları, örgütlenme, nüfus artışı ve uyuşturucu trafiğidir. NATO, kapsamlı bir program başlattı ve yeni misyon ve sorumlulukların çözümü için önemli gelişmeler kaydedildi.

Bu yaklaşımla uluslararası örgütler, NATO dışı ülkeler, siyasi ve askeri yerel unsurlar ve hükümet dışı kuruluşlar ile sinerjik işbirliğinin sağlanacağına inanıyorum. Aynı zamanda günümüzün kaotik uluslararası güvenlik ortamındaki risk ve tehditlerin sadece askeri güçle ele alınamayacağını da biliyoruz. Bu tür tehditleri ortadan kaldırmak için uluslararası toplumun hem askeri, hem sivil güç unsurlarının kullanması ihtiyacı yüksek önceliğe sahip bir gereklilik haline gelmiştir. Aynı zamanda şu da çok önemli; NATO, üyelerine ve NATO üyesi olmayanlara sorunların çatışmaya dönüşmesine engel olma ya da sorunları diyalogla çözme fırsatı sunuyor.”

“BİRLEŞİK AVRUPA VE NATO HEDEFİ...”

NATO'nun son 20 yılda genişleme ve dönüşüm şeklinde 2 önemli değişim geçirdiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, “Washington anlaşmasının 10. maddesine göre Türkiye, NATO'nun üyeliği isteyen ve üyeliğin sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirebilecek Avrupa demokrasilerine açık olmasını destekliyor. Türkiye, en başından beri NATO'nun açık kapı politikasını destekleyen bir ülke olarak bu bağlamda Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 4 Nisan 2009'daki üyeliğini memnuniyetle karşılamaktadır” diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, son 2 hafta boyunca bir dizi Balkan ülkesini ziyaret ettiğini, Hırvatistan ve Arnavutluk'un da aralarında bulunduğu yeni NATO üyesi ülkelerin de bunların arasında bulunduğunu anlattı.

Bu 2 ülkede “moralin ne kadar artığını”, ayrıca Makedonya'nın ileride üye olma hevesini ilk elden görme fırsatı bulduğunu dile getiren Orgeneral

Başbuğ, NATO'nun genişlemesinin, tüm euro-atlantik bölgesinde güven ve istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Orgeneral Başbuğ, yeni üyelerin NATO'ya dahil olmasının özgür ve birleşik Avrupa ve NATO hedefini gerçekleştirmeye yardımcı olacağına da işaret etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, “NATO'nun devam eden dönüşümü, tam hazırlıklı ve muharebeye hazır güçlerin, kendi topraklarında, çevresinde ve stratejik uzaklıkta bütün askeri operasyonları ve misyonları yerine getirmesini sağlayarak, ittifakın var olan ve 21. yüzyılda ortaya çıkan güvenlik tehditlerine karşı durma yeteneğini güçlendirecek” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title