Haberler

Başbuğ: Ulus Devlet Yapısı Tartışılamaz

Genelkurmay Başkanlığı Görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan Devralan Orgeneral İlker Başbuğ, "Bize Göre Türkiye'nin Ulus Devlet Yapısı Tartışılacak ve Tartışmaya Açılabilecek Bir Konu Değildir. Çünkü Bu Yapı Türkiye'nin Varlığı ile Doğrudan Doğruya İlgilidir" Dedi.

Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan devralan Orgeneral İlker Başbuğ, "Bize göre Türkiye'nin ulus devlet yapısı tartışılacak ve tartışmaya açılabilecek bir konu değildir. Çünkü bu yapı Türkiye'nin varlığı ile doğrudan doğruya ilgilidir" dedi.

Orgeneral Başbuğ, devir-teslim törenindeki konuşmasına, "Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişimi bir devrimdir ve aynı zamanda, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği bir mucizedir" dedi. Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayandığını vurguladı.

Başbuğ'un konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

-Bazı kesimler etnik kimliklerinin anayasal güvenceye kavuşturulmasını sık sık ve açıkça dile getirmektedirler. Bu görüş ulus devlet yapısını hedef almaktadır.

-Kimse Türkiye'den belirli bir etnik gruba kültürel alanın dışında, siyasal alanda grupsal düzenlemeler yapmasını 'demokratik istekler' aldatmacasıyla gizleyerek isteyemez ve bekleyemez.

-Ayrıca kültürel alandaki düzenlemeler herhangi bir şekilde siyasal alana doğru götürülmeye ve alt kimlikler üst kimliğe dönüştürülmeye çalışılırsa ve bu konular ülke gündemine kasıtlı olarak devamlı sokulursa, korkarız ki ülke kutuplaşmaya ve ayrışmaya sürüklenebilir.

-Bu, Türk toplumuna karşı yapılabilecek en büyük kötülüktür.

-Üniter devlet yapısına zarar verecek düzenlemelerden ve düşüncelerden kaçınılmalıdır.

Anayasa Mahkemesinin, Anayasa'yı resmen yorumlamaya yetkili tek organ olarak, laikliğe ilişkin yapmış olduğu yorumlar, laikliğin anlamının ortaya konulmasında vazgeçilmez kaynaktır.

-Irak merkezi yönetiminin ve şu anda Irak'ın kuzeyinde bulunan bölgesel yönetimin, bu bölgedeki terör unsurlarına karşı etkin yaptırımlarda bulunmasını beklemekteyiz.

Operasyonların icrası öncesi ve icrası esnasındaki, Türk silahlı kuvvetleri ile ABD silahlı kuvvetleri arasındaki işbirliği ve anlayış mükemmel seviyededir.

-Kerkük'e özel bir statü verilmesi çok önemlidir. Aksi durumlar herkes için Irak'taki durumu daha da içinden çıkılmaz bir duruma getirebilir.

-AB'den beklentimiz Türkiye'ye diğer ülkelere olduğu gibi eşit davranılması ve Türkiye'den ulus devlet ve üniter devlet yapısını zayıflatabilecek isteklerde bulunulmamasıdır.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title