Haberler

Başbakandan Mernis Genelgesi

Mernis Projesi Çerçevesinde Kimlik Numarası Uygulamasından Beklenen Yararın Elde Edilebilmesi İçin Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, Ellerinde Mevcut Bulunan Her Türlü Form, Beyanname, Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi, Pasaport Gibi Tanıtıcı Belgelerin Tükenmesini Takiben, Kişiler Adına Düzenlenecek Her Tür Belgede Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına Yer Vermeleri İstendi.

MERNİS projesi çerçevesinde kimlik numarası uygulamasından beklenen yararın elde edilebilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, ellerinde mevcut bulunan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi tanıtıcı belgelerin tükenmesini takiben, kişiler adına düzenlenecek her tür belgede Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer vermeleri istendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan konuyla ilgili genelge, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından beklenen yararların elde edilebilmesinin, düzenlenen her belgede, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer alması ve sistemli bir biçimde yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacağı ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce MERNİS Projesi çerçevesinde, tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarıldığı ve her vatandaşa birer 'Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası' verildiği belirtilerek, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, ilk aşamada bu numaraların nüfus cüzdanları ve nüfus kayıt örneklerinde yer alması öngörüldüğü anımsatıldı.

Uygulamayla, her vatandaşın kendi kimlik numarasını internet üzerinden öğrenebilmesine yönelik düzenlemeler yapıldığı da ifade edilen genelgede, hizmete sunulan Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ile kamu kurum ve kuruluşlarına MERNİS veri tabanına erişebilme ve bu sayede kendi bilgisayar kayıtlarında yer alan nüfus bilgilerini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bilgilerini de içerecek şekilde güncelleyip kullanabilme imkanı sağlandığı kaydedildi.

Genelgede, söz konusu kanunun 47'inci maddesinde ''Kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, vergi kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınır'' hükümleri bulunduğu ifade edildi.

Kurumlar ve tüzel kişilerin, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde mevzuatlarını, bu kanun hükümlerine uygun hale getirerek, işlemlerinde kimlik numarasını kullanmak zorunda oldukları vurgulanan Genelgede, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bilgisayar ortamlarında tuttukları kişi bilgilerini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da içerir şekilde güncellemeleri veya ilk defa elektronik ortama kaydedilecek bilgilerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da istemeleri gerektiği hatırlatıldı.

Bu genelgenin yayım tarihinden sonra geliştirilecek kamu bilişim projelerindeki kişi bilgilerinin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına dayalı ve çevrimiçi (online) olarak MERNİS sisteminden alınacak biçimde tasarlanacağı ifade edilen Başbakan Erdoğan imzalı Genelgede şunlar kaydedildi:

''Ayrıca, tüm kamu kurum ve kuruluşları, ellerinde mevcut bulunan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi tanıtıcı belgelerin tükenmesini takiben, kişiler adına düzenlenecek her tür belgede Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer vereceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer almadığı kayıt, form, belge düzenlenmeyecektir.

Bu genelgenin uygulanmasında ortaya çıkacak tüm sorunlar için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile temasa geçilerek alınacak görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title