Haberler

Başbakan Yıldırım'dan 30 Ağustos Açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, “Bizim hükümet olarak 30 Ağustos törenleri konusunda aldığımız bir karar henüz yok. Bunu oturup konuşacağız. Bir olay yaşadık diye 30 Ağustos’u yok sayamayız. Bugüne kadar yapıldığı şeklin dışında bir uygulama henüz kararlaştırılmış değil” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, "Bizim hükümet olarak 30 Ağustos törenleri konusunda aldığımız bir karar henüz yok. Bunu oturup konuşacağız. Bir olay yaşadık diye 30 Ağustos'u yok sayamayız. Bugüne kadar yapıldığı şeklin dışında bir uygulama henüz kararlaştırılmış değil" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk Televizyonu'nda Hande Fırat'ın sorularını cevapladı. TSK'nın yeni yapısına ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Liselerde okuyanlar Deniz Lisesi diyelim, Kuleli Askeri Lisesi yahut Havacılık Lisesi. Onlarla ilgili bütün buradaki öğrenciler 4 bin civarında, onlar o okullara giriş, meslek liselerine dağıtılacak. Bir hak kayıpları olmayacak. Ayrıca bunların yatılı okumalarından kaynaklanan yükümlülükleri var. Ayrılırsan şu kadar para ödeyeceksin deniyor, onları da affediyoruz. Daha önce atılmış, tazminatlarını ödeyemeyen askeri öğrencileri de affediyoruz. Harp okullarına gelince, mevcut öğrenciler mezun olmayacaklar, onlar da YÖK tarafından giriş puanları esas alarak yerleştirilecek. FETÖ'nün 15 tane üniversitesi var, bunlar kapatıldı. Ne olacak? Oradaki öğrenciler de aynı şekilde diğer üniversitelerin ilgili birimlerine nakledilecek ama burada nakledilirken şunu yapacağız. Onların hami üniversiteleri var, bunlar da devlet üniversitesi. Öğrenciler herhangi bir hak kaybına uğramayacak" ifadelerini kullandı.

Askeri binaların ne olacağının sorulması üzerine Yıldırım, "Bu karar yeni, biz bunları yaparken binalarının ne olacağının hesabını yapmadık. Harp okulları kullanılacak. Harp okulları kapatılmıyor" dedi.

Balyoz ve Ergenekon mağdurlarının durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Geçmiş dönemde haksız yere düzmece raporlarla ordudan atılanlar, tekrar haklarını aramak için müracaat edebilecekler. Bu incelenecek" diye konuştu.

30 Ağustos törenleri

Başbakan Yıldırım, 30 Ağustos törenleriyle ilgili olarak, "Bizim hükümet olarak 30 Ağustos törenleri konusunda aldığımız bir karar henüz yok. Bunu oturup konuşacağız. Bir olay yaşadık diye 30 Ağustos'u yok sayamayız. Bugüne kadar yapıldığı şeklin dışında bir uygulama henüz kararlaştırılmış değil" açıklamasında bulundu.

15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrasındaki geçiş döneminde her ihtimalin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "Şunu bilmemiz lazım, bu millet büyük bir millet. Aziz Türk milleti dünya demokrasi tarihine adını yazdırmıştır. 79 milyon vatandaşımızın her birinin alnından öpüyorum. Bu darbeyi bastıran gerçek kahraman aziz Türk milletidir. Onların inancı, gücü, tankın gücünü yenmiştir. Bu, açık tartışmasız bir zaferdir. Darbe lafını duyup şapkasını alıp kaçanlar dönemi geride kalmış, yerine darbe yapanların şapka çıkardığı büyük bir millet gelmiştir. Bu darbenin özeti budur. Millet başkomutana güvendi. Siz şahsınız büyük iş gördünüz. Bu darbenin seyrini değiştirecek olayları beraber yaşadık. Hatırlayın burayı da bastılar" ifadelerini kullandı.

Kendisine yönelik bir tehdidin olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, "Bunların hepsi olabilir. Bu tip ihbarlarla bizi hedeflerimizden, hizmetlerimizden alıkoymaya, bizi bir kenara çekilmeye zorlamaya güçleri yetmez. Biz tedbirimizi alacağız. Olabileceğimiz kadar halkımızla olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Bugün buluşma, kucaklaşma günüdür ve bu demokrasi nöbetlerine gevşeklik göstermeyelim"

FETÖ mensuplarının 14 Ağustos'u işaret eden paylaşımlarda bulunmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Bu bir tehdittir. Bu hedef göstermektir. Dolayısıyla işlediği suçların haddi hesabı yok. Bu da üstüne ilave oldu. İstediği kadar tarih versin, bizim de verecek cevabımız var. 15 Temmuz'da kendilerine çok güvendiler. Onların hesap edemediği bir şey oldu, bu büyük millet cevabını verdi. Bu ve buna benzer tehditler önemsizdir demeyeceğiz, bunlara dikkat ediyoruz, tedbirlerimizi alıyoruz. Bu illa tekrar silahlı darbe girişimi şeklinde olması gerekmiyor. O ülkede karışıklık çıkarmak suretiyle yarım kalan emellerini gerçekleştirmek isteyebilirler. Vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyorum, birbirinizin farklılıklarını görmeyin, bugün buluşma, kucaklaşma günüdür ve bu demokrasi nöbetlerine gevşeklik göstermeyelim. 7'sinde büyük bir miting var. Orada bu artık zirveye çıkmış olacak" açıklamasında bulundu.

"Oluşturulacak araştırma komisyonu 15 Temmuz'u araştıracak"

Bütün partilerin karar verdikleri Meclis araştırması kararının Meclis'te kabul gördüğünü hatırlatan Yıldırım, oluşturulacak araştırma komisyonunun 15 Temmuz'u araştıracağını ifade etti.

Yıldırım, "OHAL kararına dayalı olarak çıkan KHK'lar Meclis'e gönderildi. Bundan sonrası Meclis'in işi. OHAL süresini uzatma gibi bir düşüncemiz yok" dedi.

Fethullah Gülen için acil tutukluluk talebi

Başbakan Yıldırım, Adalet Bakanlığı'nın FETÖ lideri Fethullah Gülen için acil tutukluluk talebinde bulunmasına ilişkin, "Kaçmasına karşı veya herhangi bir şekilde başına bir iş gelmesin, delil karartması olmasın diye böyle bir talebimiz var. Ümit ederim ABD yetkilileri bunu hassasiyetle dikkate alırlar" diye konuştu.

ABD Genelkurmay Başkanının Türkiye'deki temaslarına ilişkin açıklamada bulunan Yıldırım, "Başbakanlık darbeyi anlatan bir belgesel yapmış, uçakların bomba atmasını gösteren çok etkileyici, bir o kadar da insanı sinirlendiren filmi gösterdik, diyecek hiçbir şey yok. Sadece dediği şu, büyük millet dedi Türk milleti. Bunu ancak bu millet yapar dedi ve bunun bir terör olayı olduğunu net bir şekilde ifade etti. (ABD'li bazı komutanların yaptığı açıklamalar) Bu konu gündeme gelmedi " dedi.

"Ağustos ayında (ABD'li) üst düzey yetkilinin Türkiye'ye gelme durumu var"

Başbakan Yıldırım, bazı ülkeler tarafından 15 Temmuz askeri darbesine ilişkin yapılan açıklamaların sorulması üzerine, "Biz bu darbenin Fethullah Gülen tarafından planlandığını biliyoruz. Bu konuda tartışmalar devam ediyor. Bunun bir üst aklı mutlaka var. Üst akılı henüz bilmiyoruz, kişi midir, kurum mudur? ABD üzerindeki soru işaretlerinin kalkması için altın fırsat nedir? Darbenin görünen ismi bellidir. Ağustos ayında üst düzey yetkilinin Türkiye'ye gelme durumu var" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Binali Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title