Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Viyana'da

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Arzu ediyoruz ki bu yasada İslamafobi'nin kışkırttığı korkular değil, şimdiye kadar hakim olan demokratik standartlar hakim olur." dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan Müslümanların haklarını kısıtlayan yasa tasarısıyla ilgili "Ümit ve arzu ediyoruz ki bu yasada İslamafobi'nin kışkırttığı korkular değil, şimdiye kadar hakim olan demokratik standartlar hakim olur" dedi.

Kurtulmuş, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen "Avusturya ve Göç: 50. Yılında Avusturya'daki Türkler" konulu konferansa katıldı.

Avrupa ve Batı coğrafyasında son dönemde İslamafobi'yi körükleyen karanlık bir odak bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, Batı'da yaşayan toplulukların bu odaklar tarafından bastırılmaya çalışıldığını söyledi. Avrupa'da İslam düşmanlığının yanı sıra ırkçılık ve faşizmin geliştiğini kaydeden Kurtulmuş, "Bir taraftan İslam düşmanlığı körüklenirken, ırkçılık ve faşizm çok ciddi bir şekilde gelişiyor. Burada seçim kampanyalarında şu sloganların çıktığını görüyoruz. 'Fazla yabancı görmeye kimsenin tahammülü yok ve Viyana ikinci İstanbul olmayacak' sloganları altında yabancı düşmanlığının nasıl bu kampanyalarda körüklendiğini hep birlikte şahit olduk. Dolayısıyla biz aynı zamanda hem kendi kültürümüzü geliştirirken, bizim kültürümüz üzerine oluşturulan bu baskıları da reddediyoruz. Baskıları tersine çevirmek durumundayız" dedi.

İslam'ın huzursuzluk ve çatışma dini olarak gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Kurtulmuş, "İslam barış ve esenlik dinidir. Birilerinin gösterdiği gibi terör ve insanlar arasında huzursuzluk yaratma dini değildir" diye konuştu. Kurtulmuş, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'da 5 asır boyunca barış içinde bir arada yaşadığını söyledi.

Avrupa'da yaşayan Müslümanların, yabancı düşmanlığı söylemlerinin altında kalarak özür dilemeci bir ruh içerisinde asla olmayacağını belirten Kurtulmuş, "Bizim geçmişimizde, tarihimizde, kültürümüzde utanılacak en ufak bir şey yoktur. Bir arada barış içinde yaşamak için tarihimiz de birikimimiz de ortadadır. Buyurun hodri meydan, bunu bütün insanlıkla paylaşırız" diye konuştu.

Avusturya'da İslam Yasa Tasarısı'nın İslamafobi'nin körüklendiği yeni gelişmelerin gölgesinde ortaya çıktığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Ümit ve arzu ediyoruz ki bu yasada İslamafobi'nin kışkırttığı korkular değil, şimdiye kadar hakim olan demokratik standartlar hakim olur. Yenilenecek olan İslam Yasası, Müslümanların haklarını geriletmez, daha da ileriye gitmesine vesile olur. Avusturya'nın iç işi olan bu yasaya karşı şunu şöyle yapın deme durumunda değiliz, tavsiyede bulunma durumundayız. Müslümanların haklarını daha ileri götürecek şekilde yenilenmeli."

Yasa tasarısında din adamları konusunun hayati olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Din adamları, devlet adamı, bürokrat veya siyasetin bir parçası değildir. Din adamlarını hangi vasıflarda olması gerektiği ne siyasetin kuralıdır ne de bürokrasinin kuralıdır. Din adamının nasıl olması gerektiğini dinin kendisidir, dinin kendi çerçevesidir" dedi. Kurtulmuş, din adamlarına ihtiyaç varsa bunun dışarıdan gelmesinin bir sakıncasının olmadığını söyledi.

Konferansta, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, Yunus Emre Enstitüsü Prof. Dr. Hayati Develi ve YTB Başkanı Kudret Bülbül birer konuşma yaptı.

Oturum başkanlığını Türkiye- Avusturya Parlamentolararası Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca'nın yaptığı konferansta, Viyana Üniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas A. Bauer "Göç ve Medya", MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can "Göç ve İş Dünyası", Viyana İslam Lisesi Müdürü Kenan Ergün "Göç ve Eğitim", Avusturya Türk Federasyon Başkanı Ali Can "Göç ve Kültür", Avusturya Müslüman Gençler Birliği üyesi Dudu Küçükgöl "Göç ve Kadın/Gençlik", Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Avusturya Başkanı Abdurrahman Karayazılı "Göç ve Sosyal Hayat" ve Salzburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Farid Hafez "Göç ve İslam" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Konferansın ardından Kurtulmuş, sanatçı Fatih Özçelik'in hazırladığı "Vielfalten Archive" adlı dokümantasyon sergisi, ressam Betül Burnaz'ın "Deveran Aralığı" isimli akrilik resim sergisi ve Avusturya'daki Türk kuruluşlarının ortak çabalarının ürünü olan "50 Yıl 50 Fotoğraf" adlı fotoğraf sergisini gezdi. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel

Avusturya İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title