Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Ana muhalefet partisinin yürüyüşü, bir hukuk davasına karşı bunu sokakta çözme çabasıdır.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Ana muhalefet partisinin yürüyüşü, bir hukuk davasına karşı bunu sokakta çözme çabasıdır." dedi.

Kurtulmuş, temaslarda bulunmak üzere geldiği Ordu'da uydudan yayın yapan ALTAŞ TV'deki "Gündem Özel" programına katılarak, soruları yanıtladı.

CHP'lilerin, 'adalet' yürüyüşünü nasıl değerlendirdiği konusunda Kurtulmuş, "Ana muhalefet partisinin yürüyüşü, bir hukuk davasına karşı bunu sokakta çözme çabasıdır. Eğer burada bir hukuk meselesi varsa, sayın Berberoğlu'nun avukatları bunun mücadelesini sürdürürler. MİT tırları davası olarak adı konulmuş olan bu davada gerçekten fevkalade ciddi bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni zora sokmak için FETÖ'cüler tarafından vakti zamanında yapılmış, hazırlanmış oyunlardan, kumpaslardan birisidir." diye konuştu.

"Böylece, 'Türkiye işte oradaki terör örgütlerine yardım ediyor. Türkiye, uluslararası savaş mahkemelerine çıkartılmalıdır. 7 Şubat MİT krizi de budur.' denilmek isteniyor" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Oslo'daki görüşmelerin deşifre edilmesi budur. MİT merkezine baskın teşebbüsü budur. MİT Başkanının ve yardımcılarının gözaltına alınması gayretleri budur. Baktığınız zaman, zincir halinde bir birine bağlanmış olan bir ihanet silsilesinin parçalarından birisi. Suç bu. Daha henüz kesinleşmiş bir ceza yok. Hukuk yolu devam ediyor ama suçlanma konusu budur. Bir zincirin parçası olarak bunu görmek lazım."

Kurtulmuş, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin en azından aynı gayreti FETÖ'ye karşı, Türkiye'de darbelere karşı, 15 Temmuz darbe girişimine karşı da göstermesi lazım" sözlerine yer vererek, şu değerlendirmede bulundu:

"Darbelere karşı, 'Bunlar kontrollü darbeler' falan, filan diyerek, bir şekilde yapılan o ihanetin örtülmesini sağlamak değil, tam tersine bu ihanetin her zaman hatırlanmasını sağlayacak şekilde ana muhalefet partisi olarak meydanlara çıkması lazım. Bu millet, 15 Temmuz'u asla unutmayacak ve unutturmayacaktır. Biz de bütün gücümüzle 15 Temmuz'un hatırlanması ve anılması için gayret sarf edeceğiz."

"Bir tarafı büyük bir ihanet, bir tarafı da büyük ve şerefli bir direniştir"

Kurtulmuş, amaçlarının geçmişe takılıp kalmak olmadığının altını çizerek, "15 Temmuz gecesi, aynı zamanda tarihimizin en şerefli direnişlerinden biridir. Bir tarafı büyük bir ihanet, bir tarafı da büyük ve şerefli bir direniştir. O direnişin mensubu olan bu aziz milletin kahramanlığını da unutmayacağız, unutturmayacağız." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, 15 Temmuz haftasının belki büyük etkinliklerle anılacağına işaret ederek, "Herkes millet olarak, şu partiden, bu partiden, bu görüşten, şu görüşten el ele vererek tek yumruk, yekvücut olacağız. Hainlere, darbecilere ve millet düşmanlarına karşı, 'Biz buradayız, hep birlikte aynı bayrağın ve ezan sesinin altında büyük milleti oluşturuyoruz.' diyerek, 15 Temmuz'da bir kez daha haykıracağız." diye konuştu.

Katar'a uygulanan ambargo

Katar'a uygulanan ambargo hakkındaki sorular üzerine Kurtulmuş, şu görüşleri paylaştı:

"Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleriyle Katar arasındaki bu kriz, gerçek sebeplere dayanmıyor. Diyelim ki Suriye'de bir iç savaş var. Bunun birtakım gerçek sebepleri var. Bir rejim var ve rejime karşı mücadele eden güçler var. Büyük ülkelerin vekalet savaşları var. Uzun yıllardır bunun böyle gerekçeleri var ama Katar krizi böyle bir şey değil. Katar krizi, birden Trump'ın gezisi, o gezide Körfez ülkelerinin liderleriyle yaptığı konuşmalar ve ondan sonra birden bir şey üretilerek süreç başlıyor, ondan sonra da bir gerilim."

Kurtulmuş, bu gerilimin gerçek olmadığını belirterek, "Bu gerilimi ortaya çıkaran gerçek nedenleri ortadan kaldırmamız gerekirdi ama burada suni bir gerilim olduğu için bunun çözümünün ben daha kolay olduğu kanaatindeyim. Burada iyi niyetli olarak Suudi Arabistan'ın da devrede olması lazım. Suudi Arabistan Kralının da iyi niyetli olarak devreye girmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk andan itibaren büyük bir çaba sarf ettiğini anlatan Kurtulmuş, sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız bütün bu süreçlerin içerisinde aktif bir şekilde. Ümit ederiz ki en kısa sürede bu sorun çözülür. Bölgede kaos çıkartabilecek bir krizi daha sürdürmeye gerek yok. Biz de kardeşlerimizin arasına girmiş olan bu krizin dağılması için elimizden geleni yapıyoruz."

Kurtulmuş, iki TRT çalışanının Suudi Arabistan'da adli bir süreçle karşı karşıya kalmasına ilişkin de "Oradaki mesele, polislerin işgüzarlığından kaynaklanıyor. Hemen bu mesele ile uğraşıldı. Biz de gerekeni yaptık. Çok şükür hemen tatlıya bağlanmış oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"İstikrarımızı ve güvenliğimizi sağlayarak yolumuza devam edeceğiz"

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdüğünü anımsatan Kurtulmuş, ülkede kişi başına milli gelirin 3 bin dolardan 11 bin dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin daha önce silahsız İHA, hatta piyade tüfeği almak için başkalarının kapısında sırada beklediğine dikkati çekerek, şimdi ise kendi füzelerini ve İHA'larını üretebilecek ülke konumuna geldiğini anlattı.

Türkiye'nin her alanda geliştiğini ve büyüdüğünü vurgulayan Kurtulmuş, "Ama henüz bu çok yeterli değil. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi henüz olamadık. Henüz 17'nci sıradayız. İnşallah böyle gidersek Türkiye 2023'ü geçtikten sonra Allah'ın izniyle dünyanın süper ligine çıkacak. İstikrarımızı ve güvenliğimizi sağlayarak yolumuza devam edeceğiz." dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin başına birçok terör örgütünün bela edilmesinin sebebinin bu olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Birkaç sene evvel bunun hesaplamalarını yapmıştık. PKK ile verilen 40 yıllık mücadelede Türkiye bu büyük harcamayı yapmasaydı, yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık büyük bir fatura. Türkiye eğer bu büyük faturayı ödememiş olsaydı bugün kişi başına milli gelirimiz 25 bin dolarlar seviyesinde olacaktı. PKK ayaklarımızdan bir pranga gibi Türkiye'yi maalesef yere doğru çekmiş. Şimdi FETÖ'yü niye başımıza bela ettiler? Türkiye yine belalarla uğraşsın, geri kalsın, Türkiye süper lige çıkmasın diye uğraşıyorlar. Hiç kimse Türkiye'nin uluslararası alanda başarılı olmasını istemez. Dolayısıyla buna da hazırlıklı olacak ve tedbirlerimizi alacağız."

Türkiye ekonomisinin 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümesinin mucize niteliğinde bir gelişme olduğunu belirten Kurtulmuş, "Darbenin olduğu 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,5 geriledik. Ondan sonra birtakım ekonomik krizlerde darbeden sonra başlatılmaya çalışıldı. Birden döviz 4 liralar seviyesine yükseldi. Borsa çökmeye başladı. Şimdi çok şükür yüzde 5 büyüme sağladık. Bizim kanaatimiz bu yüzde 5 büyüme 2017'nin tamamında olacaktır." sözlerine yer verdi.

Kurtulmuş, geçmiş dönemlerdeki travmalardan sonra yüzde 5 büyümenin bir mucize olduğunu vurgulayarak, "İyi, doğru yoldayız. Türkiye'de üretime dayalı ekonomiyi artırmaya çalışıyoruz. Göreceksiniz yabancı yatırımcılar da Türkiye'de yatırım yapmaya başlayacak. Bunların hepsi güzel şeyler. İnşallah sonuç alarak ekonomimizi daha güçlü hale getireceğiz." dedi.

"3-5 tekelciye Karadeniz halkını mahkum etmeyiz"

Kurtulmuş, 24 Nisan'da fındık alımı yapan Toprak Mahsülleri Ofisinin bunu gelecek sezonda sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin de şunları aktardı:

"Baştan beri söylediğimiz gibi, 3-5 tekelciye Karadeniz halkını mahkum etmeyiz. Kötü niyetli tavırlara karşı da seyirci kalmayız. TMO'nun fındık alımı önemli bir karardır. Bu açıdan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Hükümet olarak o alımı yapmasaydık bugün korkarım ki fındık fiyatları 5 lira seviyelerine düşmüş olurdu."

TMO'nun devreye girmesindeki asıl nedenlerden birinin de gelecek sezonun fiyatlarıyla ilgili olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "TMO, düzenleme alımı yaptığını gösterdi. Mecbur kalındığında da böyle alımlar yapılabileceği ortadadır." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Suudi Arabistan Numan kurtulmuş Katar Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title