Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yenikapı ruhunun sürmek zorunda olduğu kanaatini taşıdığını belirterek, "Çünkü bu FETÖ dediğimiz şey 15 Temmuz'da başarılı olsaydı çok açık söylüyorum, bugün ne Kılıçdaroğlu, ne Sayın Genel Başkanımız, ne MHP Genel Başkanı hiç bir şekilde ortaya çıkıp bir cümle söyleyebilecek durumda olmayacaktı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Yenikapı ruhunun sürmek zorunda olduğu kanaatini taşıdığını belirterek, "Çünkü bu FETÖ dediğimiz şey 15 Temmuz'da başarılı olsaydı çok açık söylüyorum, bugün ne Kılıçdaroğlu, ne Sayın Genel Başkanımız, ne MHP Genel Başkanı hiç bir şekilde ortaya çıkıp bir cümle söyleyebilecek durumda olmayacaktı." dedi.

Kurtulmuş, Ordu'nun Ünye ilçesinde, doğduğu evde gerçekleştirilen Kanal 7 televizyonu canlı yayınında soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ mensupları tespit edilirken birtakım kriterler belirlendiği ifade edilerek, bu konuda titiz davranılıp davranılmadığı yönündeki soru üzerine Kurtulmuş, kriterlerin, ortaya çıkabilecek muhtemel haksızlık alanlarının hepsi uzun uzun konuşularak, tartışılarak belirlendiğini söyledi.

Yanlışlık ihtimaline karşı bir başvuru süreci başlatıldığını hatırlatan Kurtulmuş, bu kriterler ve varsa ilave kriterler ölçüsünde her dosyayla ilgili konunun gözden geçirildiğini, örgütle ilgisi olmayanların görevine iade edileceğini anlattı.

Kurtulmuş, kapatılan dernekler, vakıflar anlamında da varsa yanlışlıkların düzeltileceğini, kimseye haksızlık yapılmayacağını dile getirerek, "Titizlikle çalıştığımızın bilinmesini isteriz. Ama şunu da ifade edeyim, bu kriterlerin ötesinde bir de şu var muhtemelen, belli adamlar hiçbir karda yürümüş ve iz bırakmamış da olabilirler. Ne bankada hesabı vardır, ne sendika, vakıf üyeliği vardır, ne Bylock kullanmıştır. Çok sayıda kriptonun da geride kalmış olma ihtimali mevcuttur. Dolayısıyla bunların hepsini titizlikle ortaya koyarak mümkün olan somut veriler çerçevesinde bu değerlendirmeleri yapıyorum." diye konuştu.

"Meclisi bir pilot bombaladı ama bu bir kişinin arkasında on binlerce kişinin iradesi var. Hepsinden hesabını soracağız" yönündeki sözleri hatırlatılan Kurtulmuş, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

"Hiç şüphesiz. Şöyle bir saflığa da düşmemek lazım. Kim çıktı? Birkaç yüz asker çıktı. Bunların bir kısmı zaten ordudan atıldı, generaller atıldı, yarbaylar atıldı. 'Burada kalsın' manasında kimse bir şey söylemesin diye bunu söyledim. Evet, tekrar o cümleyi söylüyorum, Meclis'i bombalayan bir pilot, ama o pilotun o Meclis'i bombaladığında arkasında binlerce insanın iradesi olduğu, hatta 15 Temmuz akşamından sonra 'Bu kadar asker bir araya geldiniz, bir darbeyi yapamadınız' diye içinden, zihninden geçiren çok sayıda insanın olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu örgütün sadece asker üniforması içerisindeki eşkıyaları değil, o eşkıyaları bir şekilde destekleyen, hatta önce 17-25 Aralık öncesinde destekleyenler 'Bilmiyordum' diyebilir, ondan sonra destekleyenler ve hatta darbe teşebbüsünden sonra bile gönülleri, zihinleri hala bunlarla birlikte olan insanlar olduğuna işaret etmek için bunu ifade ettim. Dolayısıyla bu ortaya binlerle ifade edilecek bir uygulamayı çıkartıyor. 115 bin kişi açığa alındı ya da hakkında işlem yapıldı. Belki çok daha sayıda insana yapılacak. Buna dikkat çekmek için söyledim. Saf olmaya gerek yok. Bu anlamda uyanık olmak ve gerçekten titizlikle adalet prensibi çerçevesinde bu işleri yürütmek mecburiyetindeyiz."

-"Öğrencilerin hiçbirisi mağdur edilmemiştir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "1 milyona yakın OHAL mağduru var" sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, şöyle dedi:

"Bu çok yanlış bir değerlendirme. Özellikle 15 Temmuz'dan sonra ortaya çıkan FETÖ'yle mücadeledeki ortak kararlılığa çok ciddi şekilde zarar vercek bir cümle. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu konuların hepsiyle bilgilendirilmesiyle ilgili zaman zaman Sayın Başbakan ile bir araya geliyor, eğer ihtiyaç varsa yine bu konularda kendisine gerekli bilgiler verilir, sunulur. Üniversitelerdeki öğrencilerin hiçbirisi mağdur edilmemiştir. Somut olarak orayı söylediği için söyleyeyim, bu öğrenciler kamu üniversitelerine kendi girdikleri senelerdeki puanlara göre ve tercihlerine, isteklerine göre oralara yerleştirilmişlerdir. Hiçbir şekilde kapatılan üniversitelerin tamamı, vakıf üniversiteleri olarak kapatılan üniversiteler, onların kampüsleri, mülkleri devlet üniversitelerine onların intifa verilmiştir, mülkiyeti değil. Dolayısıyla hiçbir şekilde mağduriyet söz konusu değildir. Hele '1 milyon insan mağdur oldu' gibi bir sözü çok abartılı ve bu sözlerin söylenmesinin de sadece FETÖ'ye yarıyacak argümanlar olduğunu belirtmek isterim."

-"Yenikapı ruhunun hala geçerli olduğunu düşünüyorum"

"Sulandırma niyeti mi taşıyor?" denilmesi üzerine Kurtulmuş, niyet konusunu tartışmayacağını, Yenikapı ruhunun hala geçerli olduğunu düşündüğünü söyledi. Bu ruhu hep beraber korumaları gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt dışında konuştuğumuzda, FETÖ ile ilgili meseleleri anlattığımızda elimizdeki en önemli argümanlardan birisi o. Bakın sadece bir tek partinin, AK Parti'nin değil, CHP, MHP'nin Genel Başkanları, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, hepsi bir araya geldiler. Aynı kürsüde hepsi 5 milyon insana konuştular. Bunu dediğiniz zaman Batılıların gözü açılıyor. Bu bir demokrasi şöleni. Bu bir tarafgirlik, partizanlık değil. Hep beraber demokrasiye sahip çıkmak, darbeye karşı durmanın gövde gösterisi. Aynı şekilde o gün içerisinde diğer illerimizde de 5 milyon insanımız aynı mitinge katıldı. Yani 10 milyon. Bu şu demek, Türkiye'deki halkımızın 8'de biri o gün meydanlardaydı. Bu en az 15 Temmuz kadar önemli ve değerli bir gündür. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu'ndan istirhamımız, ona tavsiyemiz şudur, bu tür meselelerle FETÖ'nün, hele darbeden sonra sinmiş, söyleyecek bir şey bulamayan FETÖ'nün yeniden başını kaldırması, böyle burnunu kaldırmasını sağlayacak bu tür koruma manasına gelecek sözlerden kaçınmak lazım. Varsa mağduriyetler bunlar somut olarak bize bildirilir, üstüne gideriz. Hakikaten biz de bir tek kişi bile olsa haksızlık yapılmasının hesabını kendilerimiz, bizler vereceğimizi biliriz, bu hassasiyetle hareket ederiz."

Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı ruhuyla ilgili hükümeti kastederek, "Onların anladığı uzlaşma kültürü şu, 'Biz ne dersek siz 'Evet' deyin. Ne kadar güzel anlaştık. Böyle bir uzlaşma kültürü yok" sözlerinin anımsatılması üzerine Kurtulmuş, bunun yanlış bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Numan Kurtulmuş, Yenikapı ruhuna sahip çıkmaktan, hep birlikte antidemokratik girişimlere karşı durulmasını kastettiklerini ifade etti.

-"Ülkenin en önemli kazanımlarından, en değerli varlıklarından biri"

15 Temmuz'un ülkenin en önemli kazanımlarından, en değerli varlıklarından birinin demokrasi olduğunu gösterdiğini belirten Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

"Bu demokrasiyi hep beraber savunalım. Bugün iktidarda AK Parti var, yarın belki başka parti olacak. Ama iktidarın sadece ve sadece millet eliyle değiştirilmesinin zorunlu olduğunu hep beraber savunalım. Bunu savunmak, demokrasiye zor zamanda sahip çıkmakla olur. Normal zamanda yani ferah ortamlarda herkes demokrasiyle ilgili konuşur. Ama bizim milletimiz, 7'den 70'e herkes sokaklara çıkarak, bunun içerisinde bütün paritlerin mensupları da var, 15 Temmuz'da büyük bir direniş ortaya koydular. Çok önemli bir dönüm noktasıydı, 7 Ağustos'ta bu taçlandırıldı. Şimdi taçlandırılmış demokrasi ve milli irade direnişini kırmamak, bunu bozmamak lazım. Bununla ilgili olarak da bütün eleştirileri, samimi olarak iyi niyetle yapılmış bütün eleştirileri dinleriz."

Kurtulmuş, Yenikapı ruhunun sürüp sürmediği sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Sürmek mecburiyetinde olduğu kanaatindeyim. Çünkü bu FETÖ dediğimiz şey 15 Temmuz'da başarılı olsaydı çok açık söylüyorum, bugün ne Kılıçdaroğlu, ne Sayın Genel Başkanımız, ne MHP Genel Başkanı hiç bir şekilde ortaya çıkıp bir cümle söyleyebilecek durumda olmayacaktı. Türkiye'de demokrasi kalmayacak, milli iradenin hiçbir şekilde temsili söz konusu olmayacak, belki Türkiye şu anda şehir şehir, kasaba kasaba iç savaşa girmiş olacaktı. Dolayısıyla bu kadar ağır bir tehditle, daha dün gibi sıcak bir ortamda karşılaşmışız. Bunun için hep beraber bu tehlikenin bundan sonraki artçı depremlerini de ortadan kaldırmak için mücadele edeceğiz. Demokrasiyi, insan haklarını savunacağız. Varsa hükümetin yanlışlıkları, bunu samimiyetle ortaya koysunlar düzeltmek için gayret etmek de bizim vazifemizdir."

-"Demokrasimize, inançlarımıza sahip çıkıyoruz çağrısıydı"

Darbe girişimi akşamı müezzinlere dayak atılmasına ilişkin görüntülerin sorulması üzerine Kurtulmuş, Camiler Haftası açılışı dolayısıyla Kocatepe'de yapılan toplantıdaki sözlerini hatırlattı.

Kurtulmuş, camilerin eskiden toplumun merkezi olduğunu, bunları geçmişten kalan hikayeler olarak dinlediklerini belirterek, 15 Temmuz akşamı camilerin yeniden toplumun merkezi olduğunu gördüklerini dile getirdi.

15 Temmuz akşamı bazen askerlerin, bazen sivil kişilerin tehditlerine rağmen korkusuzca sela, tekbir, fetih suresi okuyan müezzinler olduğunu anlatan Kurtulmuş, o selaların insanların meydanlara koşmasını sağladığını ifade etti. Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"O selalar sadece bildiğimiz metin manasında sela değil, ey millet, ey ahali, biz hakkımıza, hukukumuza, geleceğimize, istikbalimize sahip çıkıyoruz. Demokrasimize, inançlarımıza sahip çıkıyoruz çağrısıydı. Dolayısıyla o akşam selalardan kim rahatsızlık duyduysa çok açık şekilde darbecidir. Onlar, darbecilerin yaptığı eylemi destekler mahiyette bu selalara karşı çıkmıştır. O akşam 60 diyanet mensubumuz, müezzin ve imamımız yaralandı. İmamlarımız o akşamın görünmez kahramanlarından birisidir. O selalar Türkiye'nin her yerinde insanların tüylerini diken diken etti. Bunun karşısına çıkanlar da milletin iradesine, inançlarına, istikbaline, istiklaline değil, darbecilerin kararına destek olan maalesef 3-5 tane bahtsızdır. Bunu böyle görmek lazım. Bu fevkalade ciddi bir meseledir. Sadece birkaç tane kendini bilmez, haddini bilmez, ne idüğü belirsizin yapmış olduğu eylem değildir. Darbeye kendi karınca kararınca darbenin yanında durmak için yapılmış iştir. En azından darbeye açık, aleni bir destektir. Kaldı ki öyle olmasa bile, sen kimsin, camide okunan ezana, selaya karşı çıkacak kimsin? Hangi memlekette yaşıyoruz? Yüzde 99'unun Müslüman olduğu bir memlekette, hangi inanç sahibi insan, velev ki gayrimüslim olsa bile ezandan, seladan rahatsızlık duymaz. Sen rahatsızlık duyuyorsan, sen kimin nesisin, kimin milletinin bir parçasısın onu bir söyle?"

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Numan kurtulmuş Türkiye Ünye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title