Haberler

Başbakan Yardımcısı İşler Açıklaması

"Hz. Fatıma'nın sandukası eserinin kendi ülkelerinde sergilenmesi için Irak tarafının Bakanlığımıza ulaşan herhangi yazılı bir talebi olmamıştır" "Kutsal Emanetler arasında yer aldığından Kültür ve Turizm Bakanlığımızca eserin müze dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Irak tarafından, Hz. Fatıma'nın sandukasının, ülkelerinde sergilenmesine yönelik bir talebin gelmediğini belirterek, "Kutsal Emanetler arasında yer aldığından Kültür ve Turizm Bakanlığımızca müze dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir" dedi.

İşler, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'nın, Kerbela'daki İmam Hüseyin Türbesi ziyaretinde Iraklı yetkililere, "Hz. Fatıma'nın sandukasının, türbenin müzesine gönderilmesi için gönüllü olduklarına" yönelik basına yansıyan açıklamasına ilişkin soru önergesine, yazılı yanıt verdi.

Bağdat Büyükelçisi'nin, 12-13 Şubat 2014 tarihlerinde Irak'ın Necef ve Kerbela vilayetlerine ziyareti sırasında, diğer temaslarının yanı sıra Kerbela'daki Hazreti Hüseyin Müzesi Müdürü ile de görüştüğünü belirten İşler, şunları kaydetti:

"Bu görüşme sırasında, müzede Hz. Fatıma'nın sandukasının bir replikasının bulunduğunu ve sandukanın aslının geçici bir süre müzede sergilenmesinden memnuniyet duyacaklarını belirten müze yetkililerine, bu talebin ilgili makamlarımıza iletileceği yanıtı verilmiştir.

Söz konusu görüşmeyi takiben, müzenin internet sitesinde Bağdat Büyükelçimize atıfla, sandukanın Hz. Hüseyin Müzesi'ne verileceği yönünde bir açıklamaya yer verildiğinin görülmesi üzerine, Büyükelçiliğimizce müze yönetimiyle temasa geçilmiş ve bu asılsız haber hakkında izahat istenmiştir. Müze Müdürü, kendi bilgisi dışında gerçekleştiğini ileri sürdüğü bu hatadan dolayı Büyükelçiliğimizden özür dilemiş, içeriği basına da aksettirilen söz konusu haber metninin derhal müzenin internet sitesinden kaldırıldığı bilgisini vermiştir.

Bu şifahi görüşmelere ilişkin açıklamalara ek olarak Hz. Fatıma'nın sandukası eserinin kendi ülkelerinde sergilenmesi hususunda Irak tarafının Bakanlığımıza ulaşan herhangi yazılı bir talebi olmamıştır. Ayrıca, Kutsal Emanetler arasında yer aldığından Kültür ve Turizm Bakanlığımızca söz konusu eserin müze dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Hüseyin Bin Ali Emrullah İşler Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title