Haberler

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: "Gönlümüzün Ulaştığı Yere Kadar Varlık Göstermek İstiyoruz"

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "2002 yılında TİKA'nın toplam yatırım tutarı 85 milyondu şimdi milyarla ölçülecek seviyede. Dünyanın 56 ülkesinde 58 koordinasyon ofisi var. Sadece oradaki tarihi eserleri şaha kaldırmakla kalmıyor aynı zamanda orada bulunan insanların ihtiyaçlarına cevap verecek iş birliğini sağlıyor." dedi.

Çavuşoğlu, RUMELİSİAD Parkı'ndaki Başçarşı Çeşme'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 780 bin kilometrekarelik bir haritadan ibaret ülke olmadığını, gönül coğrafyasının bunun kat kat üstünde olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin son 15 yılda bu coğrafyalarda çok daha fazla varlık göstermeye başladığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"İlişkilerimizi dostluklarımızı artırmaya başladık. Bunun yanı sıra oradaki soydaş ve akrabalarımızla olan güven ilişkilerimizi daha da derinleştirdik, kökleştirdik. Allah'ın izniyle kaldığımız yerden bundan sonrası için de devam edeceğiz. Bu bir anlayış meselesidir. Sayın Cumhurbaşkanı'mız bu partiyi kurmadan yaklaşık 20-25 günlük süresini Balkan coğrafyasında geçirdi. Oradaki yerel dinamiklerle, tarihi taşıyan insanlarla görüştü. Onlarla beraber yeni bir tasavvur oluşturdu ve sonuçta 53 yıl sonra Gümilcine'ye bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı gitti. Kırcaali'ye tarihi boyunca ilk defa Başbakan gitti."

"16 bin uluslararası öğrencimiz var"

Kurumsal yapılarla gönül coğrafyasındaki insanların ihtiyaçlarına cevap verdiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"TİKA'nın bu yıl 25. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. 2002 yılında TİKA'nın toplam yatırım tutarı 85 milyondu şimdi milyarla ölçülecek seviyede. Dünyanın 56 ülkesinde 58 koordinasyon ofisi var. Sadece oradaki tarihi eserleri şaha kaldırmakla kalmıyor aynı zamanda orada bulunan insanların ihtiyaçlarına cevap verecek iş birliğini sağlıyor. İki ülke arasındaki dostluğu da kalıcı hale getirmeye çalışıyor."

Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının çalışmalarına değinerek, 16 bin uluslararası öğrencinin bulunduğunu, şimdiye kadar 100 bin uluslararası öğrencinin mezun olduğunu söyledi. Türkiye'de okuyan öğrenci dernekleri kurduklarını da belirten Çavuşoğlu, ilişkileri pekiştirmek için çalıştıklarını vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Bosna Hersek'te toplam 7-8 bin kişiye Türkçe eğitimi verildiğini anlatan Çavuşoğlu, "İnşallah birkaç sene içinde Türkçe'yi olgunlaştıracaklar ve bizim eserlerimizi okuyacaklar. Siyasetçilerimizin, idarecilerimizin, iş adamlarımızın konuştuklarını doğrudan anlama fırsatı yakalayacaklar. Almanca'nın Bosna Hersek'teki öğreci sayısı ise 160 bin. Arkadaşlar biz buralara girmekte çok geç kaldık. Bu insanlar bizim insanlarımız, onları yalnız bırakamayız." dedi.

"Gönlümüzün ulaştığı yere kadar varlık göstermek istiyoruz"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye aynı anda başını birkaç yere çevirmek zorunda. Bugünlerde güneyimizde yaşanan olaylarla ilgiliyiz. Baktığınız zaman Balkanlara sırtımızı döndüğümüz gibi bir algı var ama böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü halen oradayız. O insanlar bizi bekliyorlar. Bu ilişkilerimizi güçlendirerek artırmak durumundayız. Gönül coğrafyamızda, bizim gönlümüzün ulaştığı yere kadar varlık göstermek istiyoruz. Bazen bizi eleştirenler olabilir. 'Ne işiniz vardı orada?' diyenler olabilir. Bunları bir şekilde ortada bıracağız. Çünkü biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bizden ne beklendiğini biliyoruz."

Çavuşoğlu, Türk dizilerinin son dönemde yurt dışında ilgi gördüğünü ifade ederek, "Son zamanlarda gittiğimiz her yerde açtığımız kanallarda Türk dizilerinin seyredildiğini görüyoruz. Geçen Sayın Cumhurbaşkanı'mız ile Kazakistan'a gittiğimizde 'Diriliş' dizisinin Kazakistan'daki resmi kanallarda seyredildiğini gördük." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çavuşoğlu ve beraberindekiler tarafından orijinali Bosna Hersek'te bulunan çeşmenin RUMELİSİAD Parkı'ndaki replikası açıldı.

Törene, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve dernek üyeleri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Hakan Çavuşoğlu Kazakistan Çeşme Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title