Haberler

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Kosova'da

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kosovalı kardeşlerinin yanında olacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kosovalı kardeşlerinin yanında olacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Kosova ziyaretinin ikinci gününde Yunus Emre Priştine Türk Kültür Merkezini ziyaret etti, daha sonra Gilan'da Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) tarafından restore edilen Alaaddin Medresesi'nin açılışına katıldı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, burada yaptığı konuşmada sözlerine,

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'den 75 milyon kardeşinizin selamını getirdim" diyerek başladı. Türkiye'nin, Kosova'nın her zaman, zor, kolay, acı ve mutlu günlerinde yanında olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Türkiye, bundan böyle de Kosovalı kardeşlerinin yanında olacaktır" dedi.

"Kosova'da bir kardeşimize diken batarsa, bizler Türkiye'de o acıyı hissederiz, mutluluğunu da paylaşırız" ifadesini kullanan Bozdağ, Kosova bağımsızlığını ilan ettiği gün Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda Kosovalı kardeşleriyle aynı mutluluğu paylaştığını hatırlattı.

Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu vurgulayan Bozdağ, böyle bir yakınlığa sahip ülke olarak Kosova'nın daha fazla ülke tarafından tanınması ve uluslararası örgütlere üye olması için çaba sarf ettiklerini, Kosova'nın devlet olarak yapılanmasında, ekonomi, kültür ve siyaset alanındaki desteğiyle yanında olmayı sürdüreceğini ve bu kardeşliğin sonsuza kadar devam edeceğini söyledi.

Kosova'nın denetimli bağımsızlığının sona ereceği 10 Eylül'de de, bu mutlu gününde Türkiye'nin yine Kosova'nın yanında olacağını vurgulayan Bozdağ, "Aynı tarih, aynı kültür, aynı din ve medeniyeti paylaşıyoruz. Aynı yolun yolcularıyız. Tarih, kültür eserleri ortak mirasımızdır. Bunlara birlikte sahip çıkmalıyız. Bugün açılışını yaptığımız medrese de geçmişteki değerleri kucaklayacak bir yer olacak" diye konuştu.

Gilan'da açılışı yapılan Alaaddin Medresesi'nin (İmam hatip lisesi) bir kandil olarak yeni nesle ışık tutacağını ifade eden Bozdağ, bu ışığın bu topraklarda hiçbir zaman sönmemesi temennisinde bulundu ve medresenin yapımında katkısı bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

-"TİKA'nın ayrı bir yeri var"-

Gilan Belediye Başkanı Ömer Dalku da bugünün Gilan için özel bir gün olduğunu söyledi. Türkiye'nin daima Kosova'nın yanında yer aldığını belirten Dalku, farklı alanlarda katkıları için Türkiye'ye ve Türk yetkililere teşekkür etti.

Gilan'ın Türkiye'deki kardeş belediyelerin katkılarıyla gelişmeye devam ettiğini söyleyen Dalku, TİKA'nın bu eserlerin hayata geçirilmesine çok özel bir payı olduğunu ifade etti.

Medresenin açılışına katılan Gilan Müftüsü Mutafa Bayrami ve Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava da teşekkür konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından medresenin açılışını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer ve Gilan belediye Başkan Yardımcısı Ömer Dalku ile beraber yaptı.

Açılışın ardından Bozdağ ve beraberindekiler, medreseyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

-"Çanakkale" ve "Memleketim" türküleri duygulandırdı-

Medrese açılışından önce de Bozdağ ve beraberindeki heyet, Priştine'deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni ziyare etti.

Kültür merkezinin çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Bozdağ, Kosova'yı tanıtan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi, Priştine'nin sevilen

"Uğur Böceği Çocuk Tiyatrosu" üyelerinin sunduğu müzik programını dinledi. Genç grup üyelerinin gitarlarıyla "Çanakkale" ve "Memleketim" türkülerini icra etmesi, konukları duygulandırdı.

Programdan sonra Başbakan Yardımcısı Bozdağ, gençlerle bir süre sohbet etti. Gençlerin, Kosova için ayrılan üniversite kontenjanında konservatuvarın da yer almasını istemeleri üzerine Bozdağ, gelecek yıl kontenjanlarda bu bölümünde yer alması için talimat verdi.

Muhabir: İbrahim Arslan

Yayıncı: Serkan Fidan - PİRİŞTİNE/GİLAN

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Priştine Türkiye Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title