Haberler

Başbakan Yardımcısı Bozdağ'dan Avusturya'ya Tepki

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Avusturya'nın 7 camiyi kapatma kararına ilişkin, "Avusturya'nın, Avrupa'nın değerlerini reddetmesinin somut göstergesidir.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Avusturya'nın 7 camiyi kapatma kararına ilişkin, " Avusturya'nın, Avrupa'nın değerlerini reddetmesinin somut göstergesidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni çiğnediğini gösteren somut bir adımdır. Bunu Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.

Bozdağ, Kırşehir Belediyesince düzenlenen açılış töreni öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Avusturya'da hükümetin, biri Türklere ait 7 caminin faaliyetlerinin durdurulmasına ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesine yönelik kararın hatırlatılması üzerine Bozdağ, Avusturya'nın Müslümanlar konusunda eskiden beri kanunu bulunan bir ülke olduğunu bildirdi.

Avusturya'nın Müslümanlara imkanlar da sunduğunu hatırlatan Bozdağ, gelinen noktada Avrupa'da yükselen aşırıcılık, ayrımcılık, yabancı ve İslam düşmanlığının bu ülkede de etkin olduğunun görüldüğünü belirtti.

Din ve vicdan hürriyetinin, Avrupa Birliği'nin (AB), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) üzerinde yükseldiği temel değerler arasında bulunduğuna işaret eden Bozdağ, söz konusu değerlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarıyla korunduğunu dile getirdi.

"Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değil"

Kararı, "din ve vicdan hürriyetinin, Avrupa'yı Avrupa yapan değerlerin yok edilmesi" olarak nitelendiren Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeri geldiği zaman Türkiye'ye haksız yere büyük eleştiriler yöneltenler, kendi ülkelerinde, kendilerinden farklı inanlara, yaşayanlara, düşünenlere yaşam hakkı tanımıyorlar, bu onu gösteriyor. Avusturya'nın, Avrupa'nın değerlerini reddetmesinin somut göstergesidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni çiğnediğini gösteren somut bir adımdır. Bunu Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Ancak Avusturya egemen bir ülke. Kendi ülkesi içerisinde kendi kararlarını verecektir ama insan hakları, din ve vicdan hürriyeti ihlali olan bu haksız kararı kınadığımızı ifade etmek isterim. Avrupa'da din ve vicdan hürriyetinin öldürüldüğü anlamına gelir. Avrupa'nın üzerinde yükseldiği temel değerlerin yok edildiği anlamına gelir."

"Avusturya'nın sayın Başbakanı kendilerinden önceki Avusturya yöneticilerinin, atalarının hoş görüsünü temsil etmiyor." diyen Bozdağ, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un daha önce gösterilen dirayeti sürdürmediğine işaret etti.

"Avusturya hükümeti, din ve vicdan hürriyetini yok etmeyi tercih etti"

Kurz'ın, aşırıcılara, ayrımcılara, ırkçılara, İslam ve yabancı düşmanlarına cesaret verecek adımlar attığına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu tür adımlar atanların şunu bilmesi lazım, eğer Avrupa'da aşırıcılık, ayrımcılık, ırkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığı bu şekilde yükselmeye devam ederse ileride Avrupa'da bugün bu kararları alanlar dahi ayrımcılar, ırkçılar, yabancı ve İslam düşmanlığı yapanlar karşısında konuşamaz, kendi hukuklarını da koruyamaz hale geleceklerdir. Onların oluşturduğu şiddet, baskı Avrupa'yı yaşanmaz hale getirecektir. Doğru olan, bu kesimlere, aşırıcılara karşı ortak tavır takınmak, din ve vicdan hürriyetini korumak, onun teminatlarını güçlendirmek, ona saldıranlara karşı hukuku işletmektir. Din ve vicdan hürriyetini yok etmek değildir. Avusturya hükümeti, din ve vicdan hürriyetini yok etmeyi tercih etti."

Avusturya'nın din ve vicdan hürriyetinin düşmanlarını yaşatmayı da tercih ettiğini belirten Bozdağ, bunun daha büyük zararı Avusturya devletine vereceğini söyledi.

"Erdoğan Demirören'e Allah'tan rahmet diliyorum"

Bir gazetecinin iş adamı Erdoğan Demirören'in hayatını kaybettiğini hatırlatması üzerine Bozdağ, Demirören'in Türkiye'nin yetiştirdiği başarılı bir iş adamı olduğunu ifade etti.

Bozdağ, Demirören'e Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına da başsağlığı diledi.

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Avusturya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title