Haberler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Kosova Ziyareti

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Priştine'deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret ederek başladı.

Yunus Emre Kültür Merkezi yetkilileri tarafından karşılanan Bozdağ'a, Türk kültürünün yaygınlaşmasında önemli rol oynayan kurumun, kültür ve sanat faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Burada genç sanatçılarla ilgilenen Bozdağ, merkezde açılan fotoğraf sergisini gezdi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bozdağ'a Priştineli Türk öğrencileri tarafından gitarlar eşliğinde müzik dinletisi sunuldu. Çanakkale türküsü sırasında duygulanan Bozdağ, yabancı öğrencilere yönelik Türkiye bursları tercihlerinde yer almayan müzik konservaturlarına eğitim görmek için bu iki öğrencinin talebinin görüşüleceği sözünü verdi.

Bozdağ, resmi ziyareti çerçevesinde Priştine'nin 50 kilometre doğusundaki Gilan şehrinde TİKA tarafından yapımı gerçekleştirilen Alaaddin medresesinin

açılış törenine katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törene; Bozdağ'a eşlik eden milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TİKA Başkanı, diğer kurum ve kuruluş temsilcileri, Kosova Müftüsü Naim Ternava, Gilan Belediye Başkanı ve vatandaşlar katıldı.

Osmanlı'nın bu topraklara İslamiyet'i getirmesinden duydukları mutluluğu dile getiren Gilan Müftüsü Mustafa Bajrami, davetlileri Türkçe selamlamasının ardından Kosova Müftüsü Naim Tërnava, bu topraklarda komünist rejimin 50 yıl içinde cami ve medreseleri yıkarak, İslam'ın izlerini silmek istediğini, ancak başaramadığını belirtti. Tërnava kardeş Türk milleti ile hükümetinin destek ve çabalarıyla, Kosova'da dini ve tarihi eserlerin tek tek hayat bulduğunu söyledi.

"TÜRKİYE İNŞALLAH 10 EYLÜL'DE SİZLERLE BERABER OLACAKTIR"

Türkiye'nin dost ve kardeş Kosova halkına bağımsızlık öncesi ve sonrasında destek verdiğini hatırlatan Bozdağ, törende yaptığı konuşmada, Kosova'nın bağımsızlığının arkasında Türkiye Cumhuriyeti olarak sadece Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olarak kalmadıklarını, Kosova'nın bağımsızlığı süreci içerisinde ve sonraki dönemde dünya ülkeleri tarafından tanınması; uluslararası örgütlerin adil, eşit ve şerefli bir üyesi olarak her örgüt içinde yer alması, ekonomik kültürel, siyasi, eğitim sağlık ve her alanda yetişmesi ve değişmesi için her zaman ve her zeminde Kosovalılarla beraber olduklarını, bunan sonra da aynı beraberliği, aynı desteği sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

"10 Eylül itibariyle artık denetimsiz, vesayetsiz, tam ve koşulsuz bir bağımsızlık dönemi başlayacak. Türkiye inşallah 10 Eylül'de sizlerle beraber olacaktır" diyen Bozdağ, "Bizi birbirimize bağlayan çok şeyler var. Aynı tarihin mirasçılarıyız. Aynı kültürün mirasçılarıyız. Aynı medeniyetin temsilcileriyiz. Aynı dinin imanlılarıyız. Aynı yolun yolcularıyız. Aynı dağın yeliyiz" dedi.

Milletleri ayakta tutan bağların sadece fiziki imkanlar olmadığını kaydeden Bozdağ, "Fiziki şartlar çok iyi olur ama medeniyetiniz sağlam ve sağlıklı olmazsa, bir kültürünüz olmazsa, ve onu korumazsanız, bir diliniz, anlayışınız olmazsa onu korumazsanız, bir tarih perspektifiniz olmaz onu korumazsanız, size

miras kalan değerlere sahip çıkmazsanız, dininizi muhafaza etmezseniz, bir zaman sonra sizden izler kalmaz. Var olmak için, dinimize, dilimize, kültürümüze, tarihimize, medeniyetimize, imanımıza sonuna kadar sahip çıklmalıyız" şeklinde konuştu.

Bozdağ, "Alaaddin Medresesi bütün bu değerlerin öğretildiği, yaşanıldığı, kucaklandığı ve yaşatıldığı bir mekan olarak nasıl yüzyıllardır size başarıyla hizmet etmiş ise bundan sonra da yüzyıllarca sizlere, torunlarınıza şerefle onurla hizmet eder. Alaaddin Medresesi bize, bizi geçmişimizi, bugünümüzü öğretecek, gelecek yolunuzu aydınlatacak önemli kandillerden bir tanesidir, dilerim bu kandil sönmez, söndürülmez, ve her zaman yanmaya devam eder" diye konuştu.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Bozdağ konuşmasının sonunda herkesin Ramazan ayını bayramını kutladı. Karşılıklı hediye takdiminin ardından kurdele kesilerek medresenin açılışı yapıldı. Bozdağ, beraberindeki heyet ile birlikte medreseyi gezdi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Yunus Emre Türk Bekir Bozdağ Priştine Kosova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title