Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç: Kıbrıs Türk Halkı Haksız İzolasyona Rağmen Dünyaya Entegrede Önemli...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni Ercan Havaalanı’nın temel atma törenine katılmak üzere geldiği KKTC’de, “Kıbrıs Türk halkı bildiğiniz gibi haksız bir izolasyona rağmen dünyaya entegre olma yolunda önemli mesafeler kat ediyor“ dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni Ercan Havaalanı'nın temel atma törenine katılmak üzere geldiği KKTC'de, "Kıbrıs Türk halkı bildiğiniz gibi haksız bir izolasyona rağmen dünyaya entegre olma yolunda önemli mesafeler kat ediyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği KKTC'de yeni Ercan Havaalanı'nın temel atma törenine katıldı. Bülent Arınç, tören sırasında gerçekleştirdiği konuşmasına hava ulaşımı konusunda önemli bir adım atıldığını kaydederek, "Tabii Ercan havalimanındayız. Ercan ismi çok önemli. Dolayısıyla bir vefa borcu olarak, bir kadirşinaslık olarak rahmetli albayımız, şehit albayımız Fehmi Ercan'ın da aziz hatırasını yad etmek istiyorum. Kıbrıs türkünün özgürlük mücadelesinde şehit Ercan gibi bu topraklarda şehit olmuş binlerce kardeşimizin, soydaşımızın bulunduğunu biliyorum onlara da rahmet diliyorum. Yine kurucu liderlerimiz başta Fazıl küçük olmak üzere, rahmetli Denktaş ve onların arkadaşlarına hepimizin büyüklerine huzurlarınızda rahmet dileklerimde minnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakan Taçoy'un teknik açıklamaları yaptığını belirterek, "Değerli Cumhurbaşkanım bu konuda yani Ercan Havalimanının yeni projesinde, sayın Bakanımız Taçoy teknik bilgileri verdiler, bunun anlamını çok güzel ifade ettiler. Ben de bir iki konuya dikkat çekmek istiyorum müsaadenizle. Kıbrıs Türk halkı bildiğiniz gibi haksız bir izolasyona rağmen dünyaya entegre olma yolunda önemli mesafeler kat ediyor. Bu zor şartlar altında ulaştığımız siyasi, ekonomik ve sosyal seviye bir başarı öyküsü olmaya adaydır. Bugün dünyanın dört bir yanından nüfusunun dörtte biri kadar öğrenciye ev sahipliği yapmakta, ve nüfusunun üç katına ulaşan turist ağırlamaktadır. Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek barış suyunun adaya ulaşmasıyla da üretim ve refah seviyesinde bir sıçrama yaşanacağına inanıyorum. Bugün bir araya geldiğimiz bu yatırım Kıbrıs Türk halkının mücadelesi ve gelecek vizyonuyla da birebir örtüşüyor. Bu sebeple de ayrıca sevinç duyduğumu ifade ederim. Kıbrıs bir adadır ve sayın Bakanımızın dediğimi gibi, ulaşım büyük ölçüde havayoluyla sağlanmakta. Günde 80 civarında inip kalkan uçakla yılda yaklaşık 3 milyona hizmet vermekteyiz. Bu realite ışığında bugünkü atılımla böylesine önemli bir yatırımla 5 milyon yolcu kapasitesine sahip bir yatırım yapmak son derece anlamlı ve öncelikli bir yatırımdır. Bu ekonomik boyutun yanında siyasi bir başarıdır. Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilen en büyük özel sektörü diyebileceğimiz bu proje dışarıdan 200 milyon Euro'luk bir yatırımın ülkeye çekilmiş olmasının yanında büyük yatırımcıları da cesaretlendirerek yeni yatırımların Kuzey Kıbrıs'a gelmeleri için yeni bir vizyon sunmaktadır. Huzurunuzda bu yatırımı planlayanları ve hayata geçirenleri kutluyorum" ifadelerini kullandı.

"YAP-İŞLET-DEVRET METODUNUN OLDUKÇA İSABETLİ BİR YÖNTEM"

Mal ve hizmet sunumunda artık kamu işletmeciliği dünyada yerini özel sektörüne bıraktığını sözlerine ekleyen Arınç, "Bunun ana nedeni yatırım için duyulan finansmanın temin edilememesi ile birlikte özel sektörün becerilerinin de artmış olmasıdır. bu yeni durumunda kamu özel sektörün yapabilirliklerini ona bırakırken kendisi daha çok temel hizmet alanlarına yönelmektedir. Böylece dünyada sağlanan hizmetlerin sayısı ve kalitesi artmakta insanlar daha fazla refaha ulaşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında havaalanın yapım işletmesi için tercih edilen yap-işlet-devret metodunun oldukça isabetli bir yöntem olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye'nin son yıllardaki özellikle hava ulaşımındaki başarılarının temelinde bu sistem yatmaktadır. Bu uygulama Kuzey Kıbrıs'ta bir ilklerden olma özelliği taşıyor ve tamamen KKTC'nin Türk yöneticileri tarafından gerçekleştirildi. Başarılı bir süre sonunda kamuya en yüksek katkıyı sağlayacak bir seviyede sonuç alınması ve sürecin tamamen şeffaf bir biçimde yürütülmüş olması ülke yönetiminin geldiği iyi yönetim aşamasını göstermesi bakımından da önemlidir. Değerli dostlar şüphesiz böyle bir yatırımın sayın Bakanın çok teknik ifadelerle arz ettiği gibi başlayacak ve kısa sürede bitecek olmasını ben anlamlı buluyorum. Havayoluyla Kuzey Kıbrıs'a yapılacak ulaşımın kalitesinin daha da artacak olması, niteliksel olarak da sayısının artacak olması, yolcu hizmetlerinde yer hizmetlerinde daha kaliteli bir hizmetin sunulacak olması fevkalade önemlidir. Ben bu yatırımını küçümseme yönünde düşünebilecek dostlara, arkadaşlara tavsiyem şudur ki geldiğimiz noktayı bir başarı hikayesi olarak görmek gerekir. 5 milyonluk yolcu kapasitesine 10 uçağın rahatlıkla hizmet alabileceği bir noktaya gelmek çağdaş iç hatlar- dış hatlar konusunda yeni yatırımların yapılıyor olması ve dünyaya açılabilecek bir durumda havayolu işletmeciliğinin aşama göstermesi bence ayakta alkışlanması gereken bir noktadır. Dolayısıyla bunu karikatürize etmeye çalışanların, küçük görmeye çalışanların boş olduğunu söylemek istiyorum ve böylesine büyük bir yatırımı ülkesine çeken hükümetimizi huzurlarınızda sayın Bakanımızla birlikte tebrik ediyorum. Türkiye'de de iyi bilinen, itibarlı firmalar TT ortaklığının bu yatırımı kısa sürede bitireceğini ve hizmete açacağına ümit ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanım sizlere ve değerli konulara saygılarımı ve teşekkürlerimi ifade ediyorum" açıklamasını yaptı" açıklamalarını yaptı.

Temel atma töreninde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bület Arınç'ın ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: "Taşyapı şirketinin biraz geç de olsa başlatacağı bu proje umarız ki kısa sürede tamamlanır. Önemli altyapı projelerinden biri olan Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binasının turizme katkısı büyük olacaktır." - GİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Derviş Eroğlu Bülent Arınç Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title