Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç."Akılcı Siyaset Yapıyoruz."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm süreciyle ilgili, "Akılcı siyaset yapıyoruz."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm süreciyle ilgili, "Akılcı siyaset yapıyoruz. Başarabilirsek, Türkiye 30-40 yıllık bir karabasandan kurtulmuş olacak. Başaramazsak Türkiye terörün acısını, yanığını içinde hissetmiş olacak" dedi.

Arınç, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

28 Şubat Soruşturması ve soruşturma kapsamında eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile emekli Orgeneral Aslan Güner'in ifadeye çağrılmasına ilişkin soru üzerine Arınç, 28 şubat sürecinin Türkiye'de başından bu yana hep tartışıldığını, sadece siyasi değil, ekonomik ve toplumsal barış anlamında da olumsuz etkileri olduğunu anlattı.

Aldığı bigiye göre soruşturma kapsamında şu ana kadar 57 kişinin tutuklu olduğunu belirten Arınç, bu sabahki gözaltıların nasıl sonuçlanacağını bilmediğini söyledi.

Arınç, "Bence önemli bir soruşturma, aynen 12 Eylül 1980 darbesini yapanlarla ilgili olarak, 12 Eylül 2010'da yapılan referandumun arkasından başlatılan yargı süreci gibi. Önemli buluyorum ama soruşturma evresinde olan bir konu, takip etmemiz gerekiyor. Umarım arkasından açılacak davayla kısa süren bir yargılama süreciyle bu kişiler hakkında da olay hakkında da bir yargı kararına ulaşmış oluruz" dedi.

Konuya ilişkin "28 Şubat'ta tek suçlu askeri kanat mıydı, dönemin siyasetçilerin hiç mi suçu yoktu-" şeklindeki söylemler olduğu, bazı çevrelerce de soruşturmanın siyasetçi, gazeteci ve sivil toplum örgütlerini kapsayacak şekilde genişlemesinin savunulduğu ifade edilerek, değerlendirmesi sorulan Arınç, kişisel ve farklı değerlendirmeler yapılabileceğini belirterek, "Ben bir bakan sıfatıyla, hükümet sözcüsü sıfatıyla bu tartışmalara girmek istemem" karşılığını verdi.

" Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nde komuta kademesiyle en azından 28 Şubat sürecinin asli faili olduğuna inananlardan birisiyim" diye konuşan Arınç, şöyle devam etti:

"Çünkü o zamanki Genel Başkan Deniz Baykal'ın 28 Şubat'ta olanları meşru ve haklı gösterme çabası içerisinde söylediği çoğu cümleler şu anda hafızamda yer ediyor. Mesela bir tanesi, Sayın Saykal demişti ki '28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri adeta bir sivil toplum örgütü gibi çalıştı'. Bu saçma sapan bir tarif. Bir sivil toplum örgütü gibi silahlı kuvvetlerin hükümeti devirmekle sonuçlanan bir eylemde görev aldığını söylemek bir siyasetçiye yakışan tavır değildi. Bu siyasetçidir, destek vermiştir, sorgulanması gerekir anlamında söylemedim ama eğer kapsamını genişletecek olursanız o zamanki medyanın tavrına da bakmamız lazım. O zaman beşli çete tabir edilen birtakım meslek kuruluşlarının da süreç içerisindeki rollerine bakmak lazım. Mesela ben bir savcı olsaydım bu söylediğiniz konuyu çok ilginç bulurdum ve genişletme açısından o zamanki süreçte dahli olan her kişi, kurum ve kuruluşa bu işin içerisine koymak ve ortaya daha haklı, daha doyurucu, daha insanları tatmin edici bir sonuç koymak isterdim. Ama savcının görüşünü ve ne yapmak istediğini doğrusu bilmiyorum."

-"Zor bir sürecin içindeyiz"-

"Haziran ayına kadar eylemsizlikten ve 2-3 hafta içinde somut sonuçların görülebileceğinden söz ediliyor. 2-3 hafta içinde somut sonuç görülebilir mi- BDP, Kandil, Avrupa tüm kesimler Öcalan'a destek verecek mi- Ne düşünüyorsunuz" şeklindeki soru üzerine Arınç, "İkinci BDP heyetinin gitmesinden sonraki gelişmeleri takip eden birisi olarak söylemeliyim, zor bir sürecin içindeyiz ama umduğumuz gibi sonuçlanırsa Türkiye için fevkalade olumlu neticeler verecek. Dolayısıyla bütün siyasi partilerin de sürecin olumlu sonuçlanmasına yine olumlu katkılarının bulunmasını isteriz" dedi.

İmralı'dan olumlu bir telkinde bulunulduğunu belirten Arınç, sürece başlanırken, öncelikle silahların bırakılması, Türkiye'nin terk edilmesi, ondan sonraki süreç içerisinde de artık silahlı eylem devrinin bitmesi, örgütün eylem yapmak noktasından uzaklaşması ve buna ilişkin bazı konuların da çözümlenebileceğini öngördüklerini söyledi.

Arınç, "Daha işin başındayız, zor bir süreçteyiz. Çok kırılgan noktalar olabilir, hayalperest olmamak lazım ama ümitli olmalıyız ve sürecin olumlu geçmesi için biz şüphesiz AK Parti olarak, diğer partiler de kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli" değerlendirmesinde bulundu.

BDP'den ikinci heyetin İmralı gidişinden sonraki süreci değerlendiren Arınç,

"Öcalan, hem telkinleri hem Kandil'e, BDP heyetine veya bir başka noktaya gönderdiği mektuplarıyla, artık 'Nevruz'dan itibaren en azından bir eylemsizlik içine gireceksiniz, eylem yapmayacaksınız, Temmuz-Ağustos itibarıyla da silahlar tamamen bırakılacak ve yurt dışına çıkış süreci konuşulacak'. Bunlar önemli konular ve başta ümit ettiğimiz gelişmeleri destekleyen durumlar. Ama buralarda hangi işler, hangi eller karışır, nasıl bir olumsuzluk ortaya çıkabilir. Örgütle bağlantısı olan Kandil, Avrupa kanadı veya BDP noktasında hangi olumsuz gelişmeler yaşanabilir bilmiyorum" diye konuştu.

Sürecin başından bu yana ümitli olduğunu ifade eden Arınç, Türkiye'de terörün bitmesi, silahların susması, gözyaşlarının dinmesi noktasında toplumda büyük bir beklenti olduğunu, medyadan önemli bir destek geldiğini anlattı.

MHP'nin farklı bir noktada durduğunu, CHP'nin "kafasının karışık olduğunu" dile getiren Arınç, şunları söyledi:

"Tüm anketlere baktığımızda halka sürecin olumlu bitmesi noktasında bir beklenti ve umut olduğunu görebiliyoruz. Bence şu anda yaşanan kısmen eylemsizliğin tamamen silahların susması noktasına gelmesi önümüzdeki aylarda gerçekleşebilir. Ancak bu Öcalan'ın sözlerine ve telkinlerine karşı Kandil'in ne yapacağına bakmamız lazım. Avrupa kanadının ne söyleyeceğine bakmamız lazım ve bütün bu telkinlerin BDP'de bir parti tabanı olarak nasıl karşılanacağını görmemiz lazım. Şu anda hepsinin Öcalan ne derse beraberiz şeklinde sözleri var ancak Fransa'da yaşana olay, Türkiye içerisindeki bazı lokal saldırılar, olaylar veya bazı yıl dönümlerini bahane ederek yapılan sokak eylemleri lokal eylemler olarak görülüyor ama şiddetli ve yoğunluklu değil. Bu bize Öcalan'ın 'artık silah devri bitti' sözünün samimi olabileceğini gösteriyor. Şimdi belli noktalardan buna verilecek tepkileri gözlememiz lazım. Hükümet işin içerisinde bir noktada kesinlikle değil halen sürecin önemli aktörü olduğunu söyleyebiliriz. Ama hükümet olarak da Sayın Başbakan olarak da Ak Parti grubu olarak da eğer bu merhaleler başarıyla katedilebilir ve sonucunda kesin olarak çözüm noktasına gelecek olursak, şüphesiz siyasi iktidarın da 'biz şöyle bir yol haritasıyla bu sorunu çözmeye kararlıyız' şeklinde biri açıklaması kesinlikle olacak."

-"Ne gerekiyorsa onu yapar"-

MİT'in Kandil ve Avrupa kanadıyla da görüşüp görüşmediğine ilişkin soru üzerine Arınç, bu soruya kesinlikle "evet veya hayır" diyemeyeceğini belirterek, "Önüne koyduğumuz görev belli. Başarıya ulaşmak için bir istihbarat örgütü ne gerekiyorsa yapar" dedi.

Çözüm süreciyle ilgili devletin zirvesinde de bir ortak nokta olup olmadığı sorusuna Arınç, süreçle ilgili herhangi bir aleyhte tutum gösteren olmadığını, herkesin umutlu bir beklenti içinde bulunduğunu söyledi.

PKK'nın elindeki devlet görevlilerinin bırakılmasının söz konusu olduğu söylemlerinin hatırlatılması üzerine Arınç, bu kişilerin ailelerine kavuşturulması noktasında her gün teyakkuz halinde olduklarını bildirdi. Arınç,

"Karşı taraf 'biz size teslim ediyoruz' derse buna ancak seviniriz. Çünkü geçmişte de birtakım kişiler, gruplar, STK'lar irtibat kurarak bazı kişilerin Türkiye'ye kazandırılması noktasında rol oynamışlardır. Biz bunlara engel olmadık. CHP'den milletvekillerinin gidip Esed'in elinden bir gazeteciyi alması konusuna sıcak baktığımız gibi" diye konuştu.

Arınç, Öcalan'ın sözlerinin dinlenmesi durumunda bu kişilerin sağlığına dikkat edileceğine, ailelerine teslim edilmesi konusunun gündeme gelebileceğine inandığını, ancak bunun bir pazarlık konusu olmadığını söyledi.

Öcalan'ın şartlarının iyileştirileceği iddiasının hatırlatılması ve popülaritesinin artabileceğine yönelik rahatsızlığın dile getirilmesi üzerine Arınç, bu konuda MHP'nin söylemlerini eleştirdi.

"Toplum içerisinde gerginliklere yol açabilecek, geçmişte söylenmiş ama beş kuruşluk faydası olmamış laflarla bugün ortamı germe gayretlerini yanlış buluyorum" diyen Arınç, Öcalan'ın ağırlaştırılmış müebbete mahkum olarak, hükmün ne şekilde infaz edileceğinin belli olduğunu vurguladı.

Bugünkü uygulamanın insan hakları bakımından da ceza infazı bakımından da uluslararası ölçekte kabul gördüğünü ifade eden Arınç, "Bu sürecin daha da iyileştirilmesi veya şu şekle dönüşmesi konusunda hiç bir planımız yok" dedi.

Öcalan'ın süreç içinde önemli bir aktör olduğuna işaret eden Arınç, şunları kaydetti:

"Geçmişte Türkiye'ye yaşattıkları, işledikleri suçlar, bunların hepsini bir tarafa koyalım. Bunları günde bin defa konuşmakla neticeye varamayız. O bir tarafta hüküm haline getirilmiş Türk milletinin gönlündeki, hafızasındaki bir kayıt. Ama bugün terörün bitirilmesini, silah bırakılmasını, Türkiye'nin terörden arındırılmasını şu veya bu şekilde gündemimize almışsak, bu sürecin içinde Öcalan'ın önemli bir aktör olduğunu kabul etmemiz lazım. Biz gerçeklerle yola çıkıyoruz. Esasen onun aleyhinde her gün bin defa konuşan insanlar da bu gerçeği biliyorlar. Bu gerçeği bilmemiz onu yüceltmemiz anlamına gelmez. Bu aktörden Türkiye adına nasıl daha çok istifade edebiliriz. Nasıl daha olumlu bir rol oynayabilir. Etkisini örgüt üzerinde nasıl daha çok gösterebilir biz bunun peşindeyiz. Akılcı siyaset yapıyoruz. Başarabilirsek, Türkiye 30-40 yıllık bir karabasandan kurtulmuş olacak. Başaramazsak Türkiye terörün acısını, yanığını içinde hissetmiş olacak. Daha popüler olacakmış, şöhret kazanacakmış bunları bir kenara bırakacağız. Bu aktörden nasıl yararlanacağız bence akılcı olan bunu takip etmek"

(Sürecek)

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Bülent Arınç Kandil Dağı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title