Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç: Türkiye'de Demokrasi Var

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şimdi benim bir kurumum, TRT'ye uyarı veriyor. Bu güzel bir şey. Bu, Türkiye'de demokrasinin olduğunu gösteriyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şimdi benim bir kurumum (RTÜK), TRT'ye uyarı veriyor. Bu güzel bir şey. Bu, Türkiye'de demokrasinin olduğunu gösteriyor" dedi.

Bursa'da, AS TV'de canlı yayınlanan bir programa katılan Arınç, "RTÜK'ün, 'TRT'nin AK Parti'ye daha fazla, muhalefet partilerine az zaman ayırdığı, dolayısıyla TRT'nin hükümetten yana taraf tuttuğunu belirten' bir raporu var. Size bağlı kurumlar olduğu için size sormak en doğrusu" şeklindeki bir soru üzerine, RTÜK'te AK Parti'nin 5, CHP'nin iki, MHP ve BDP'nin birer üyesi bulunduğunu, onların, partilerin kontenjanından aday gösterilen üyeler olduğunu ancak bazılarının, partilerin militanı gibi çalıştığını söyledi.

RTÜK'ün, yayın ilkelerine uygun hareket edilip edilmediğine baktığını hatırlatan Arınç, seçim süresince Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) tek yetkili olduğunu, RTÜK'ün de televizyon yayıncılığı bakımından Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ilke kararlarını takip etmesi gerektiğini anlattı.

Arınç, burada hemen hemen oy birliğiyle bir karar alındığını, sadece AK Parti kontenjanından bir üyenin muhalif kaldığını belirterek, şöyle devam etti:

"9'un 8'i burada 'TRT adalet ve eşitlik ilkelerine uygun hareket etmemiştir' diyor, saniye ve dakika olarak hesaplanmış. Bu mümkündür. Diyelim ki AK Parti lehine tarafsızlık ilkesini ihlal etti TRT. Ona bir uyarı cezası verilmesi zaten haklı bulunmuş. Biz de bu cezayı uyguluyoruz ama TRT'nin bütün yayınlarını bilen ve bu yayınlarda olabildiğince kamu yayıncısı olarak eşit, adaletli ve dürüst bir yayıncılık yapmak düşüncesinde olan bir arkadaşınız olarak söylüyorum; bu sürelerin tespiti çok mümkün değil. Neden değil? Bazen yayınlarda günlük olarak CHP öne geçebiliyor, bazı yayınlarda MHP öne geçebiliyor. Şimdi Meclis kapalı. Bugün açıldı ama yarın tekrar kapanacak. Orada her gün, basın bürosunu parsellemiş milletvekilleri vardır. Diyelim ki MHP'nin iki grup başkanvekili var, ikisi de basın toplantısı yapıyor, TRT bunu takip etmek, ikisini de vermek zorunda. O gün 'AK Parti önemli bir şey görmedi, basın toplantısı yapmadı' diyelim, MHP'nin haberleri yayınlanıyor, AK Parti o zaman sıfıra düşüyor. Kendi kabahati, yani yapsaydı onu da verecektik. Bazen CHP'lilerin 8'i birden ayrı ayrı konuşuyorlar, kimisi Meclis dışında, kimisi içinde. Taşıdığı sıfata göre, haber değeri taşıyorsa onları da veriyoruz. O gün AK Parti'den bir kişi konuşmuş olabilir, MHP'den iki kişi konuşmuş olabilir. O zaman oran CHP lehine biraz daha artıyor, MHP veya diğer parti lehine vermemiş olabiliyoruz."

- "Konuşmaların her biri haber değeri taşımıyor ki"

Bazen bir toplantı için partilere davet gönderildiğini ancak kimi zaman CHP kimi zaman da MHP'nin, "Biz TRT'ye adam göndermeyiz" dediğini, AK Parti'nin ise gittiğini aktaran Arınç, şunları kaydetti:

"Program, AK Parti'li veya diğer partilerden birisiyle devam ediyor. Şimdi o program süresince de biz AK Parti'yi anlatmış oluyoruz. Yani teknik olarak adaletsizlik yaptığımızı gösterecek bir kıstas yok ancak zaten seçime 10 gün kala zannediyorum, liderler veya partileri temsilen konuşmalar başlayacak. Orada süreler belli, onu aşmak zaten mümkün değil ama bugüne kadar yapılan yayınlarda TRT istemeyerek de olsa bir partinin lehine farklı bir şey yapmış olabilir. Söylediğim şartlar içinde. Mesela Sayın Başbakan bir yerde konuşuyor, miting yapıyor. Onun öncesinde de diyelim ki İzmir'deki havaalanında iç hatlar terminalini açıyor, ben de oradaydım. Orada da konuşuyor, Aydın'a gidiyor üçüncü bir konuşma yapıyor. TRT bunları vermek zorunda. O gün Kılıçdaroğlu sadece bir yerde konuşma yapıyor. Burada üç, orada bir. Bahçeli sadece üç yerde konuşmuş olabiliyor, o da belli ölçülerde veriliyor. Yani herkes standart olarak her gün iki tane konuşma yapmıyor ki veya her bu konuşmaların her biri haber değeri taşımıyor ki. Afedersiniz, çok da hoşuma gitti, Bahçeli bir yerde sobanın başında oturmuş, eline tespih almış, bacak bacak üstüne atmış, Adanalı ağa gibi poz vermiş, bu sosyal bir poz, çok da güzel bir şey. Şimdi bu haber değeri taşır mı?"

"Başımız kıldan ince"

Her şeyin haber değeri taşımadığını belirten Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özel televizyonlar için belki, gazeteler için haber değeri taşıyabilir, çünkü Bahçeli'nin yüzünü gülerken görmek bazıları için çok büyük bir mutluluk. Yüzük taşıması, klasik arabaları sürmesi, zaman zaman haber olur. Benim de hoşuma gidiyor ama bu başka haberler öne geçmişse, yani gündeme ait daha güncel haberleri vermek zorunda kalmışsak, soba başındaki ağa pozunu görmemişsek, bu bizim için büyük bir eksiklik değil. Onu da başkaları veriyor. Zor bir işin içindeyiz ama RTÜK karar veriyorsa başımız kıldan ince. Ben yeni kanunda, eskiden TRT'yi denetlemek mümkün değildi, RTÜK sadece özel radyo ve televizyonları denetlerdi, TRT'yi de koydum, kendi kurumumu denetleme altına aldım. Niye? Öbürlerinden bir farkı yok. O da yayıncılık yapıyor. Şimdi benim bir kurumum TRT'ye uyarı veriyor. Bu güzel bir şey. Bu, Türkiye'de demokrasinin olduğunu gösteriyor."

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Arınç, "Cumhurbaşkanlığı konusunda size yönelik de yakıştırmalar var. Bu konu hakkındaki fikrinizi alabilir miyiz?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Bu konuyu inşallah son defa konuşmuş oluruz. Herhalde güncelliğini kaybetmedi. Benim böyle bir iddiam, böyle bir beklentim yok ama 'Türkiye, halkın seçtiği güzel bir cumhurbaşkanına kavuşsun' diye elimden gelen katkıyı sağlarım. Şüphesiz bunun süreci de belli oldu, YSK, cumhurbaşkanlığı seçimini 10 Ağustos ve ikinci turun da 24 Ağustos'ta yapılmasını kabul etti. 10 Ağustos'a çok az bir zaman kalana kadar bununla ilgili gelişmeleri takip etmek lazım. Hatta nisan, mayıs, haziran aylarını hiç beklemeden, temmuzdan itibaren ne olacağını düşünmek lazım. Herkese şimdiden bu işin çilesini çektirmeyelim. Çünkü şartlar o günkü duruma göre, olumlu bir duruma gelir. Herkes kendisini o şartların içinde bulur. Biz de şüphesiz bir siyasi partiyiz, iktidar partisiyiz, yeni cumhurbaşkanımızın AK Parti'nin aday göstereceği bir kişi olmasını arzu ederiz. İşimiz zor, ilk turda yüzde 51'i almamız lazım, ikinci turda da en çok oyu almamız lazım ama bizim iddiamız ilk turda cumhurbaşkanının seçilmesidir. Bunun şartlarının gerçekleştiğini görmemiz için temmuz sonuna kadar beklememiz lazım. İnşallah ondan sonra her şey çok daha ayan beyan belli olur."

- Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Bülent Arınç Ak Parti Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title