Haberler

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: " Refor Tercih Değil İhtiyaç"

"Bir toplum kendini bir şeyleri elde edebilecek kadar güçlü hissediyorsa, en uçarı hayallerin bile ötesine geçebilir.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN: "

(MISIR'DA) REFOR TERCİH DEĞİL İHTİYAÇ"

* Bahreyn Veliaht Prensi Salman Bin Hamad El Halife:

"Bir toplum kendini bir şeyleri elde edebilecek kadar güçlü hissediyorsa, en uçarı hayallerin bile ötesine geçebilir.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bahreyn Veliaht Prensi ve Başkomutan Yardımcısı Salman Bin Hamad El Halife onuruna Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de verilen resepsiyona katıldı.

Babacan konuşmasında, Mısır'da yaşanan dönüşüm sürecine değinerek, reformların bölgede artık bir tercih değil, ihtiyaç olduğunu belirtti. Babacan,

"Temsil gücü daha yüksek, devleti değil, bireyleri önceleyen, halkın talep ve eğilimlerini dikkate alan, halk için varolan bir devlet anlayışı, bir yönetim yapısı. Bunun belli bir transformasyon süreci içerisinde ve belli bir düzen içerisinde olması da büyük önem taşıyor. Çünkü, eğer bu dönüşüm çok ani olursa ve sıkıntılı bir süreçle insanların zarar gördüğü bir süreç olursa, bu da arzu ettiğimiz bir tablo değil" diye konuştu. Vizyon olarak insanların, ürünlerin, hizmetlerin ve sermayenin serbestçe dolaşmasını benimsediklerini ifade eden Babacan, artık sınır, hudut, vize gibi engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Bababcan, korumacılık ve içine kapanmanın uzun vadede kimseye fayda getirmediğini sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE, AÇIK BİR DEMOKRASİ HALİNE GELDİ"

Türkiye'nin yaşadığı dönüşümlerle 8 yıl içinde açık bir toplum ve açık bir ekonomi haline geldiğini belirten Babacan, "Türkiye, siyasal, ekonomik, toplumsal ve sosyal bir transformasyon yaşadı. Türkiye, açık bir demokrasi haline geldi. Türkiye, serbestçe tartışan bir ülke haline geldi. Açık ve serbest tartışma ortamı toplumların doğruları bulması için son derece önemli. Tabuların ve yasakların olmadığı, herkesin herşeyi özgürce, medeni bir şekilde tartıştığı bir ortam haline geldi. Bu, ülkemizde ortak aklın oluşmasına çok faydalı oluyor. Bizim hükümet olarak alacağımız kararlara yön veriyor" dedi. Babacan, Türkiye'de 2003 yılından beri yapılan reformlar sayesinde krizin kolayca atlatıldığının altını çizdi.

"ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA GERÇEKTEN ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM SÜRECİ YAŞIYOR"

Türkiye ile Bahreyn arasındaki ilişkilerin mükemmel diye nitelendirilebileceğini belirten Babacan, "Bölge meselelerine bakışımız çok paraleldir. Ortak hareket ettiğimiz çok konu vardır. Bölgemizin daha istikrarlı, daha güvenli, daha kalkınmış bir bölge olması için de beraberce çalışıyoruz ve katkıda bulunuyoruz. Bölgemiz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gerçekten önemli bir dönüşüm süreci yaşıyor. Bizim bölge meseleleri ile ilgili aslında çok temel bazı ilkelerimiz var. Bunların başında, sorunların diplomasi yoluyla çözümü var. İkinci önemli bir ilkemiz, güvenlik meselesi kimsenin kendi münhasır alanı olmamalı, herkes için güvenlikten bahsetmeliyiz. Bir başka önemli ilkemiz, çokkültürlülük. Bölgemizin yapısında farklı etnik kökenler, dinler, mezhepler var. Bu çokkültürlülüğü bir zenginlik kabul ederek saygı duyulması ve İnsanların kendi kültürünü özgürce yaşayabilmesi. Dördüncü önemli ilkemiz, siyasi, ekonomik ve güvenlik ilişkileri açısından karşılıklı bağımlılıklar oluşturmak. Ülkelerin yatırımlar, ticaret, ulaştırma, iletişim, petrol ve gaz boru hatları yoluyla ülkelerin birbirine bağımlı hale gelmesi. Böylece, bölgenin birbirne daha kenetlenmesi" şeklinde konuştu.

"BİR TOPLUM KENDİNİ GÜÇLÜ HİSSEDİYORSA, EN UÇARI HAYALLERİN BİLE ÖTESİNE GEÇEBİLİR"

Bahreyn Veliaht Prensi Salman Bin Hamad El Halife de, Arap dünyasında neler olduğunu herkesin merak ettiğini, yeni bir Mısır doğduğunu ve bu yeni Mısır'ın nasıl olacağına halkın karar vereceğini vurguladı. Bahreyn'de 10 yıl önce reform programının uygulamaya konma kararı verildiğinde yapısal reformların şart olduğunun görüldüğünü ifade eden El Halife, bu kapsamda yapılanları anlattı. El Halife, daha iyi bir hayat, insan haklarına daha duyarlı, daha anlayışlı bir toplum oluşturulmak istendiğini ifade ederek, "Benim ülkemde herkes bu durumdan memnun diyemem. Bazıları sürecin hızlı, bazıları da yavaş olduğunu düşünüyor. Bizler amaçlarımızı gerçekleştirme yolundayız. Temel bir gerçek var ki, bir toplum kendini bir şeyleri elde edebilecek kadar güçlü hissediyorsa, en uçarı hayallerin bile ötesine geçebilir. Biz, tarihin doğru tarafında bulunmakta ve orada ilerlemekte kararlıyız" dedi.

Konuşmaların ardından, Bahreyn Veliaht Prensi El Halife'ye katkıları ve desteklerinden ötürü plaket takdim edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title