Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Canlı Yayında

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "PKK birtakım terör eylemlerine başladı ve bunun üzerine bu operasyonların yapılması kaçınılmazdı, yapılmasaydı bugün başka şeyler konuşurduk, Türkiye başka bir yere sürüklenmiş olurdu" dedi.

Akdoğan, Kanal 7'de katıldığı "İskele Sancak" adlı programda gündeme dair soruları yanıtladı.

Terör saldırılarının siyasi bir amaca hizmet ettiğini anlatan Akdoğan, "Türkiye'de terör, uzunca bir zaman siyaseti baskılamak için, ülkeyi yön vermek için, siyaseti dizayn etmek için kullanılan bir enstrüman olmuştur" diye konuştu.

Akdoğan, Ankara'daki terör saldırısında da birilerinin Türkiye'yi bir şekilde rota çizmek için terörü bir araç olarak kullandığına işaret ederek, Türkiye'nin iç ve dış politikasına dizayn ve müdahale etmek maksadı güdüldüğünü ifade etti.

Olayın faillerin kimlikleri ve faillerinin örgütsel bağlantılarının tespit edilmesi şeklinde iki yönlü olarak araştırıldığını dile getiren Akdoğan, ayrıca olayda ihmal ya da kusur olup olmadığının da değerlendirildiğini bildirdi.

Akdoğan, olayla ilgili işin failleri, örgüt bağlantıları, arkasındaki yapılar, bunların ne yapmak istedikleri, ne yapmaya çalıştıklarına ilişkin birtakım veriler üzerinden yorumlar yapılması gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay belli bir kesime yönelik bir saldırı değildi. Nasıl yorumladık? Bütün Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. İstikrarı bozmaya, huzurumuzu kaçırmaya, kardeşliğimize darbe vurmaya ve sivil siyasete bir şekilde etkisizleştirmeye, seçimlere gölge düşürmeye dönük bir saldırı olarak bunu tanımladık. O zaman bizim vereceğimiz tepkinin de ona göre olması lazım."

Terör saldırıları karşısında yek bir vücut olarak tavır sergilenmesi gerektiğini söyleyen Akdoğan, "Milletimiz sağolsun yek vücut oldu, hep birlikte bu olayı göğüslemek gerekiyor ama siyaset kurumunun aynı olgunluğu gösteremediğini gördük" dedi.

Akdoğan, terör olaylarının nedenlerinin iyi irdelenmesi ve buna karşı da ortak bir tutumun sergilenmesi gerektiğine işaret ederek, saldırının seçim sürecinde gerçekleşmesinin başlı başına bir sandığa dönük eylem olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bu doğrultuda seçim sürecine gölge düşürecek unsurlardan kaçınılmasını isteyerek, sivil siyasetin yeniden güçlendirilmesinin önem arz ettiğini ifade etti. Seçim güvenliğinin sağlanması, insanların kaygıya, korkuya kapılmaması, seçimlerde katılımın yüksek olması, insanların sandığa gitmesi, iradesini ortaya koyması gerektiğinin altını çizen Akdoğan, "Terör olaylarının hayatı esir almasına izin verilmemeli. Seçimlere az bir zaman kaldı. Siyaset kurumunun yeniden öne çıkması, siyasete güç vermek hayatı normal akışına çevirmek, teröre verilecek bir cevaptır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Operasyonlar sebep değil, bir sonuç"-

Ankara'daki terör olayında sadece canlı bombanın kimliği üzerinden kestirmeden sonuca varmanın bazen yanıltıcı olabileceğine işaret eden Akdoğan, terör örgütlerinin zaman zaman işbirliği yaptıklarını, birbirleriyle iç içe girebildiklerini, Suriye'de bunun örneklerinin görülebildiğini kaydetti.

Akdoğan, Suriye'de bir şehide bir örgüt diğer bir örgütle mücadele ederken, başka bir şehirde ise aynı örgütlerin işbirliği yaparak, üçüncü bir aktöre karşı savaştıklarını bildirdi.

Bu açıdan olayın tüm boyutlarının ele alınarak irdelenmesi gerektiğinin önemli olduğunu dile getiren Akdoğan, PKK, IŞİD ya da başka bir terör örgütü, insanlık suçu işleyen tüm örgütlerin kötü olduğunu ve hepsiyle aynı kararlılıkla eş zamanlı mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin de bu yönde bir çalışma yürüttüğünü anlatan Akdoğan, seçimden sonra birilerinin adeta düğmeye bastığını ve 3 örgütün eş zamanlı saldırması üzerine bunlara yönelik de bir operasyonun başladığını kaydetti.

-"Devlet anında gereken tepkiyi verdi ve bu oyunu bozdu"-

PKK'nın belli şehirlerde devlet otoritesini zafiyete uğratıp, "Burada devlet yok, ben varım, ben burada hakimim" görüntüsü vermeye, bir kaos oluşturulmaya ve diğer örgütsel hedeflere doğru yol yürümeye yönelik bir amaç güttüğünü anlatan Akdoğan, Türkiye'yi Suriye'deki ortama doğru sürüklemeye çalıştıklarını vurguladı.

Akdoğan, şöyle konuştu:

"Burada devlet anında gereken tepkiyi verdi ve bu oyunu bozdu. İşte bu yüzden operasyonlar bir sebep değil, bir sonuç. Yani durup dururken operasyonlar başlamadı. Bir takım hadiseler oldu, bunun üzerine bu tür operasyonlar başladı. Bu yüzden bir sonuçtur. Bunu da görmek lazım."

"7 Haziran'da seçimi kaybettiler, o yüzden operasyonlar başladı" gibi bir algının yanlış olduğuna dikkati çeken Yalçın Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir alçaklık varsa... İnsan hayatına kastetmek ve bunun üzerinden siyaset yapmaktır. Eleştirilmesi gereken budur. AK Parti böyle bir yaklaşıma sahip değil. 10 tane seçim geçirdik, böyle bir yola tevessül etmedi, AK Parti böyle bir akla da sahip değil ama kimlerin sahip olduğunu görüyoruz. Kimlerin insanların hayatlarına kastettiğini görüyoruz, kimlerin bunun üzerinden istismar siyaseti yaptığını görüyoruz. Yani seçime endeksli bu tür yorum yapılacaksa bunun failleri de bellidir. Kimlerin bunu yaptığı da bellidir. Yani burada AK Parti'ye yönelik böyle bir yakıştırma yapmak son derece yanlıştır ve öyle bir şey olsa 7 Haziran'dan önce olurdu. Başka seçimler oldu, bu yüzden yanlış bir yakıştırma. PKK birtakım terör eylemlerine başladı ve bunun üzerine bu operasyonların yapılması kaçınılmazdı, yapılmasaydı bugün başka şeyler konuşurduk, Türkiye başka bir yere sürüklenmiş olurdu."

Oynanan oyunu devletin bozduğunu ve gerekeni yaptığını vurgulayan Akdoğan, PKK'nın daha büyük bir oyunun peşinde olduğunu ve başka amaçlara doğru koştuğunu, operasyonlarla PKK'nın örgütsel hedeflerinin gerçekleşmesinin de önüne geçildiğini bildirdi.

-"Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonları yapıldı"-

Akdoğan, terörle mücadelenin seçime endeksli bir süreç olmadığını anlatarak, "AK Parti 13 yılda çok ciddi operasyonlar yaptı. Şimdi konuşan, eleştirenler, kendi iktidarları döneminde bu kapsamda operasyonlar yapmamışlardır. 13 yılda biz çok ciddi terör operasyonları yaptık. '13 yılda AK Parti iktidarı terörle mücadele etmiyordu da yeni başladı' gibi bir algı da doğru değil. Cumhuriyet tarihin en büyük operasyonlarına bu hükümet yapmıştır" diye konuştu.

Terörle çok boyutlu mücadele gerçekleştirildiğinin ve terörü bitirmek için her çalışmanın devreye koyulduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, ülkede kaos oluşturma, özerklik ilan etme, vatandaşın tehdit edilmesi, kamu düzeninin bozulmaya çalışması gibi unsurlar devam ettiği sürece operasyonların süreceğini vurguladı.

Akdoğan, çözüm sürecinin yeniden başlama ihtimaline ilişkin sorulara ise "Bu illegal faaliyetleri, birtakım şehirde yapılanmaları, yol kesme, adam kaçırma, şiddet eğilimleri bunlar süreci zehirliyor ve sürdürülemez hale getiriyor" yönünde açıklamalar yaptığını bildirdi.

Kobani olaylarında örgütün eylemsizliğe geçmediğini, Türkiye'yi terk etmediğini gördüklerini dile getiren Akdoğan, "Terör örgütü bu yolda devam ettiği sürece, oradaki halka zulmettiği, baskı yaptığı, devlet otoritesine karşı bir başkaldırı girişiminde olduğu sürece ve terör var olduğu sürece bu mücadelenin devam etmesi, operasyonların yapılması kaçınılmazdır" dedi.

Terör örgütünün "öncelikle büyük gruplarla kurtarılmış bölgeler oluşsun, uluslararası toplumun dikkati buraya çekilsin, yönetilemeyen bir durum var gibi algılansın ve arkasından özerkli bölgeler ilan edilsin" hedefi güttüğünün altını çizen Akdoğan, operasyonlarla örgütün bu projesinin de çökertildiğini söyledi.

Akdoğan, hem silahlı yapılanmalara hem kırsal alana hem de sınır ötesinde Kuzey Irak'taki yapılanlara karşı çok ciddi operasyonlar yapılınca teröristlerin dışarıdan akışın devam etmesinin önlendiğini aktararak, halkın da artık devletin yaptığı yatırımlar ve hizmetlerden ötürü terör örgütünü desteklemediğini bildirdi.

Örgütün son dönemdeki "devrimci halk savaşı, kurtulmuş bölge, özerklik" hedeflerinin engellendiğini anlatan Akdoğan, "Terörle mücadelede şu kadar kayıp vermenizden daha önemli olan bu yapılanmanın çökertilmesi, boşa çıkartılması, bu noktada son yapılan operasyonlar başarılı oldu" ifadesini kullandı.

-"Kandil'in esareti altına girmiş bir anlayış var"-

"PKK çok ciddi bir bozguna uğradı, bu açık. Bir panik yaşadığı da görünüyor" diyen Akdoğan, örgütün bu tür durumlarda taktik hamle olarak eylemsizlik kararı açıkladığını belirtti. Akdoğan, HDP'ye siyasi bir fayda sağlanması amacıyla böyle bir görüntü verilmeye çalışıldığını belirterek, örgütün eylemsizlik kararı aldığını ancak yüzlerini kapatıp ya da başka bir örgüt adıyla canlı bomba talimatları verdiğini ifade etti. Bu kandırmacanın artık herkes tarafından da görülmeye başladığını kaydeden Akdoğan, PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin de Kandil'in esareti altında olduğunu söyledi.

Akdoğan, "Selahattin Demirtaş'ın çıkıp daha olay çok sıcakken 'katil devlet' demesi, 'bunlar tutuklanacaklar kelepçe takılacak...' Bunlar hep Kandil'in lafı. Kandil'deki birtakım kişiler bunları yazıyorlar, konuşuyorlar, bir gün sonra veya aynı gün içinde Selahattin Demirtaş aynı bunları tekrar ediyor. Böyle baktığımızda Kandil'in esareti altına girmiş bir anlayış var" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, HDP'nin bölgedeki halkı ayrıştırıcı bir dil kullanmaya başladığını dile getirdi.

-Dış politika eleştirisi-

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaşanan terör olaylarını, Türkiye'nin dış politikası ya da Suriye politikasına bağlamasına ilişkin eleştirilere tepki gösterdi.

Vesayet odakları, karanlık yapıların terörü, siyaseti dizayn etmek, baskılamak amacıyla kullandıklarını anlatan Akdoğan, 13 yıllık AK Parti iktidarında vesayet odaklarının zayıflatılması, karanlık odakların siyasete yön verme çabalarının engellenmesi konusunda çok önemli mesafe alındığını belirtti.

Akdoğan, Suriye konusunda ise Türkiye'nin devlet otoritesi olmayan bir ülke ile sınırı olduğunu ve karşı ülkede terör örgütlerinin cirit attığını, birtakım olumsuzluklar yaşandığını dile getirerek, "Suriye bataklığının olumsuz birtakım etkilerinin olduğunu söylemek başka bir şey, bu yorumu biz de yapabiliriz. Ama buradan kalkarak, 'Türkiye'nin Suriye politikası yanlış, siz sebep oldunuz...' Bu çok ucuz bir yaklaşım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin hükümeti eleştirme noktasında aynı cümleleri sarf ettiklerini, çoğu zaman terör örgütüne ve uzantılarına laf söylemek yerine terörle mücadele eden hükümeti suçlamayı daha kolay yöntem olarak gördüklerini ifade eden Akdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi burada biraz haksızlık yapılıyor. Suriye politikasında bunun alternatifi ne olabilir? Türkiye ne yapsa doğru yapmış olurdu, bunu masaya yatıralım. Yani Türkiye içine kapılıp, 'Hiç umurunda değil, dünyada ne oluyor, Suriye'de ne oluyor, ben kendi içime kapandım, duvar ördüm sınırlarıma, ben karışmıyorum' diyebilir mi, herhangi bir ülke diyebilir mi, yani Avrupa ülkeleri veya herhangi bir ülke diyebilir mi, dese anlamı var mı? Milyonlarca insan size doğru koşuyor, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, ölümden kaçıyor, şimdi ne yapacaksınız? Yani 'Yok ben Suriye meselesiyle ilgilenmiyorum, sınırlarımı da kapattım, siz orada ölün mü' diyecek siniz? Böyle bir şey olabilir mi?"

Akdoğan, istikrarı, demokrasisi, ekonomik performansı ile örnek gösterilen bir ülkenin Suriye'de yaşananlara seyirci kalmasının mümkün olmayacağını anlatarak, şunları söyledi:

"Bir Esad rejimi var, insanları katlediyor, yüz binlerce insanı öldürdü, sen ne yapacaksın? Mısır'da darbe olacak sesini çıkarmayacaksın, Suriye'de bir zalim yönetim insanları katledecek, sen sesini çıkarmayacaksın, bu mümkün bir şey değil. Burada Türkiye'nin Esad rejimini eleştirmesi son derece doğaldır, göçmenlere kucağını açması son derece doğaldır. Muhalifleri niye destekledi, yani orada muhalif dediğimiz Esad'ın öldürmeye çalıştığı halktan bahsediyoruz. Bu halk bir tepki ortaya koyuyor, siz Esad'ı eleştirdiğiniz anda zaten muhalifleri de destekliyorsunuz."

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye girerek, ülkenin geleceğine yön vermeye çalışmadığını, müdahaleci bir tavır üstlenmediğini kaydetti.

Sorunun bu hale gelmesinin faturasının Türkiye'ye kesilemeyeceğine işaret eden Akdoğan, "Zamanında Türkiye'nin uyarıları dikkate alınsaydı bu noktaya Suriye gelmezdi, 'IŞİD' diye bir örgüt de çıkmazdı, bu kadar olumsuzluk da yaşamazdı, sorun daha da derinleşmezdi" dedi.

MHP ve CHP'nin de gerçekçi bir Suriye politikası önermediklerini dile getiren Akdoğan, "Türkiye veya herhangi bir demokratik ülke insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir ülke gidip, eli kanlı bir diktatörle tokalaşabilir mi, böyle bir rejimle işbirliğine girebilir mi? Bu mudur önerdikleri Suriye politikası. Bunu siz yaptığınız andan itibaren kendi insanlarınızın yüzüne bakamazsınız, bırakın Suriye halkının yüzüne bakmayı..." diye konuştu.

Akdoğan, Suriye'deki olumsuzlukların bölgeyi etkilediğini ancak Türkiye'nin ülkenin ulusal güvenliği ve çıkarlarının korunması için çok ciddi çaba gösterdiğini belirterek, çok sayıda ülke küçülürken, Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini, ekonomik olarak başarılı bir performans sergilediğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Yalçın Akdoğan Ak Parti Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title