Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdağ: (2)

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kişi başına gelir 13 bin dolara ulaşmış durumda.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kişi başına gelir 13 bin dolara ulaşmış durumda. Biz bunu 25 bin dolara ulaştıracağız. Bütün mesele bu. Orası çok daha iyi yaşanan bir ülke olduğu zaman, sorun büyük oranda çözülmüş olacak." dedi.

Akdağ, CNN Türk'te yayımlanan Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında, Türkiye'nin iş yapılabilirlik seviyesini daha da yükseltmeyi istediklerini dile getirdi.

Bu konuda ilgili bakanlıklarla saatler süren toplantılar yaptıklarını aktaran Akdağ, "Farklı endeksler var. Dünya Bankası'nın yaptığı bir endekste geçen yıl 69'uncuyduk, Bu sene 60'ıncıyız. İyiye doğru gitmeye başladık. İmkanımız olursa birinci sıraya bile getirmek isteriz ama bunu yarıya indirmek lazım. Bunu önümüzdeki bir yıl, iki yıl içinde yapabileceğimizi inanıyorum." diye konuştu.

Amaçlarının politik kararlılıkla bürokratik süreci kolaylaştırmak olduğunu kaydeden Akdağ, "Bu uygulamaya kadar giderken yolda değişiveriyor. Dolayısıyla mutlaka üst politik seviyeden, Başbakan seviyesinden, Başbakan Yardımcılığı seviyesinden, Bakan seviyesinden meselenin yakın takibi gerekiyor. Bir mevzuatı yapmak da yetmiyor. Bir taraftan bu mevzuatları aralık, ocak ayının sonuna kadar tamamlayacağız ve sahada özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kendi paydaş kuruluşlarıyla çalışacaklar. Çok hummalı bir çalışma içindeyiz. Ciddi bir mesafe kat edeceğimizi 2018'de inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Deprem haritalarını yeniledik"

Başbakan Yardımcısı Akdağ, depreme hazırlık çalışmalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, depreme müdahale ve depremden sonra afet yaşanan bölgenin iyileştirmesi konusunda Türkiye'nin çok önemli bir konuma geldiğini söyledi.

Hazırlık ve riskin azaltılması konusunda alınması gereken önemli bir mesafe olduğunu aktaran Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle daha eski binalar, yönetmelikler değiştirilmeden önce yapılmış binalarla ilgili sıkıntıların varlığını biliyoruz. Nerede? İstanbul'da, İzmir'de. Buralar çok büyük kentler. Başka kentlerimiz de var. Şimdi deprem haritalarımızı yeniledik. Benden önce başlamış çok kıymetli bir çalışmaydı. Yakın zamanda kamuoyuna takdim edeceğiz. Eskiden Erzurum '2. derece deprem bölgesi' diye geçerdi. Erzurum'da birinci derece deprem bölgesi olan ilçe var, iki olan var, üç var. Çok daha ayrıntılı hale getirildi teknolojinin yeni imkanları kullanılarak. Burada en önemli iki konu, depremin zararlarını azaltmak için depreme dayanıklı olmayan binaların depreme dayanıklı hale dönüştürülmesi, ikincisi de eğitimle farkındalığın artırılması. Buna ilkokullardan başlamak lazım. Ciddi bir eğitim hamlesi içerisindeyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla çok yakın çalışıyoruz. Bu hususta Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın ciddi desteği var. Önümüzdeki 5 yıl içinde en riskli binalara yoğunlaşarak deprem sırasında yıkılan, ağır hasar gören binaların sayısını büyük ölçüde azaltacağız."

Akdağ, yarın öbür gün depremle ilgili danışma kurulunun toplanacağını ve Türkiye'de iyi bir örneklemle hangi bina gruplarının daha riskli olduğuna bakılacağını anlatarak, "Şimdi bununla ilgili yapılmış çalışmalar var ama bütün Türkiye'yi ilgilendiren elimizde bir envanter yok. Onların üstüne odaklanacağız. Şimdi diyelim ki 7,5 milyon binayı dönüştürmekten bahsediliyor bir kaba hesaplamayla ama 7,5 milyonun hangi beşte biri en önemlisi. O 5'te bir üzerine gidersek, çözmemiz gereken meseleyi biraz küçültürsek ki küçülteceğiz çok daha hızlı ilerleyebileceğiz." dedi.

Kıbrıs meselesi

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Hakan Çelik'in Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin, "İyimser bir şey görüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Ben son derece iyimserim çünkü konu hep Rumlarla anlaşma üzerine tartışılıyor. Rumların bu konuda bir anlaşmaya gelmeyecekleri, en azından yakın zamanda belli." diye konuştu.

Sorunun kendisine göre büyük ölçüde çözüldüğünü dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:

"Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kişi başına gelir 13 bin dolara ulaşmış durumda. Biz bunu 25 bin dolara ulaştıracağız. Bütün mesele bu. Orası çok daha iyi yaşanan bir ülke olduğu zaman, sorun büyük oranda çözülmüş olacak. Halkın en büyük taleplerinden biri sağlık. Birinci talebi, Kıbrıs Türk halkının. Aslında Rumların da öyle. Burası bir ada. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Allah nasip ederse önümüzdeki 2 senede sağlığı tamamen ayağa kaldıracağız, mükemmel bir hastane yaparak. Sistemi de iyileştiriyoruz, onlarla iş birliğiyle elbette. Ekonomik iş birliği ve kalkınma programımız var. Bu programın en başına koyduğumuz hususlardan biri de sağlık şu anda. Çünkü vatandaşın talebi bu, Kıbrıs halkının talebi bu."

Akdağ, Lefkoşa'da, Türkiye'deki şehir hastanelerine benzer bir hastane yapacaklarını, hatta güneydeki Rumların da bu hastaneye geleceğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Güney Kıbrıs'ın, Avrupa Birliği'nin yardımlarıyla hormonlu bir biçimde büyüdüğünü dile getirdi.

Şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde vatandaşların mükemmel bir su içtiğini, bunu Rum kesiminin içemediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Elektrik de götüreceğiz kabloyla... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda çalışıyor. Alsalar onlara da su veririz ama almıyorlar. Orada bana anlattılar. Maalesef bu aşırı fanatik birtakım kişilerin, 'Türklerin suyunu içeceksek zehir içeriz.' falan dediklerini duyuyoruz. Bu artık bağnazlığın dik alası. Avrupa Birliği'nin erken ve haksız yere Güneyli Rumları birliğe alması müthiş bir şımarıklık oluşturmuş. Biz şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gelişmesine katkı vermeye hem de bunu hızlandırmaya odaklandık. Orası yaşanılan mükemmel bir ülke haline geliyor her geçen gün. Ben meselenin çözümünü burada görüyorum. Onun dışında başka ne çözüm arayacağız."

Erdoğan-Trump görüşmesi

Hakan Çelik'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesi sonrasında, Trump'ın "Artık YPG'ye silah vermeyeceğiz." dediğinin söylendiğini ancak kamuoyunda, ABD'ye derin bir güvensizlik olduğunu söylemesi üzerine Akdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Vatandaş uzun zamandır ABD'nin yanlışını, bu husustaki derin yanlışını gördüğü için öyle düşünüyor muhtemelen. Biraz zaman ister, göreceğiz, bakacağız. Bir anlamda verilen söz elbette yerine getirilmeli. Biz de bunun takipçisi olacağız. Hep şunu söyledik biliyorsunuz, kanı kanla yıkayamazsınız. Bir terör örgütünü başka terör örgütüyle falan temizlemeye çalışmak doğru bir davranış değildir. Burada müttefikimiz olan Amerika Birleşik Devletleri'nin sağduyuyla hareket etmesini elbette ki bekliyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği Türkiye Akdağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title