Haberler

Başbakan Gordon Brown Yeni Kabineyi Açıklıyor

İngiltere'nin Yeni Başbakanı Gordon Brown, Yeni Kabinedeki Bakanları Açıklamaya Başladı.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Gordon Brown, yeni kabinedeki bakanları açıklamaya başladı.

Brown kabinesinde en dikkat çeken isimlerden biri, Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen 41 yaşındaki David Miliband oldu. Miliband, son 30 yılın bu göreve getirilen en genç siyasetçisi oldu. Miliband'in yeni kabineye alınması, Gordon Brown hükümetinin niteliği konusunda da ipuçları taşıyor. Tony Blair döneminde başarı kazanan Miliband, genç bir isim olmasıyla 'geçmişle bağların kesilmesi'nin de temsilcisi olabilecek bir politikacı olarak görülüyor. Blair hükümetinde önemli uluslararası boyutları olan

Çevre Bakanlığı görevinde bulunan Miliband'ın uluslararası ilişkiler alanında fazla bir deneyimi bulunmuyor. Irak savaşını büyük bir hata olarak gören Miliband'in şimdi Dışişleri Bakanı sıfatıyla İngiltere politikasını nasıl şekillendireceği merakla bekleniyor.

Gözlemciler, uygulamada Miliband'in mevcut hükümet çizgisinden ayrılmasının beklenmediğini ifade ediyor. Bu da Iraklılar'ın kendi güvenliklerini sağlayıncaya dek İngiliz güçlerinin Irak'ta kalması anlamına geliyor.

Miliband, İşçi Partisi'nde hızla yükselen isimlerden biri ama bağımsız düşünceleriyle de tanınıyor. Miliband, geçen yıl İsrail'in Lübnan'da başlattığı savaşı açık açık eleştirirken, dönemin Başbakanı Blair, İsrail'i herhangi bir şekilde eleştirmeye yanaşmamıştı. Miliband şimdi, "Ortadoğu dörtlüsünün özel temsilcisi" olan eski Başbakan Blair'le birlikte çalışmak durumunda. Miliband'in hükümet siyaseti bakımından ne kadar özgür olacağı ise zamanla ortaya çıkacak.

Kendisinden önce dışişleri bakanlığı yapmış olan politikacılar Robin Cook, Jack Straw ve Margaret Beckett, Tony Blair'in çizgisi ve sıkı kontrolü altında çalışmışlardı. Yeni Başbakan Gordon Brown'un, dışişlerinde Blair gibi tek söz sahibi olup olmayacağı bilinmiyor. Yeni Dışişleri Bakanı'nın masasında Irak ve Afganistan sorunlarından başka bitirilmemiş çeşitli küresel sorunlar da var. Bunlardan biri de İran'ın karşı koymaya devam ettiği nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşması. Önümüzdeki aylarda

dışişlerinde yapılacak işler kadar bakanının kişiliğinin görevine nasıl yansıdığı dikkatle izlenecek.

Başbakan Gordon Brown, ABD Başkanı George W. Bush hakkında sıcak ifadeler kullanmıştı. Ama özel konuşmalarında Amerika'nın bazı dış politika kararlarını eleştirdiği bilinen David Miliband'in Washington'la eski yakın ilişkiyi sürdürüp sürdürmeyeceğini de zaman gösterecek.

Bu arada Downing Street'ten yapılan açıklamalara göre, Brown hükümetinde yeni İçişleri Bakanı olan Jacqui Smith, bu göreve getirilen ilk kadın siyasetçi oldu.

Gordon Brown, daha önce kendisinin yürüttüğü Maliye Bakanlığı görevini şimdi kendi hükümetinde Alistair Darling'e verdi. Uluslararası Kalkınma Bakanlığı görevine Douglas Alexander, Sağlık Bakanlığı görevine Alan Johnson atandı.

1980'lerin başlarında Sosyal Demokrat Parti'yi kurmak üzere İşçi Partisi'nden ayrılan Liberal Demokrat Barones Shirley Williams'a da danışmanlık görevi önerildi. Barones Williams, uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda danışmanlık yapması önerisini incelediğini açıkladı.

(BBC-İB-İB-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title