Haberler

Başbakan Erdoğan: Yunanistan'ın Hali Ortada

Başbakanı Erdoğan, KKTC'nin kamu maliyesi açısından, bugün birçok AB üyesi ülkenin dahi sınıfta kaldığı bir sınavda çok başarılı sonuçlar aldığını vurgulayarak, "İşte Yunanistan'ın hali ortada" dedi.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin kamu maliyesi açısından, bugün birçok AB üyesi ülkenin dahi sınıfta kaldığı bir sınavda çok başarılı sonuçlar aldığını vurgulayarak, "İşte Yunanistan'ın hali ortada Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin kamu maliyesi açısından, bugün birçok AB üyesi ülkenin dahi sınıfta kaldığı bir sınavda çok başarılı sonuçlar aldığını vurgulayarak, "İşte Yunanistan'ın hali ortada. Güney Kıbrıs da aynı duruma düşerse şaşmayın" dedi.

Başbakan Erdoğan, halka seslenmek ve toplu açılış törenine katılmak amacıyla saat 20. 10'da Lefkoşa'dan Gazimağusa'ya geldi.

Erdoğan, toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasına, törene katılmaktan ve 61. hükümetin ilk ziyaretini KKTC'ye yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı ve "Kıbrıs bizim için mübarek şehit kanlarıyla yoğrulmuş Çanakkale gibi aziz bir topraktır" dedi.

Türkiye'nin desteğiyle yapımı gerçekleştirilen tesislerin KKTC ekonomisine önemli katkı sağlayacağına ifade eden Erdoğan, "KKTC bugüne kadar, bütün engelleme ve ambargolara rağmen dimdik ayakta durmayı ve güçlüklere karşı direnmeyi başarmıştır. KKTC'nin kendi ayakları üzerinde durması ve ekonomik açıdan kendine yeterli hale gelmesi için Türkiye Cumhuriyeti olarak elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Bugün açılışını yaptığımız gibi somut projeler, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonun menfi etkilerini asgari düzeye indirecektir. Elbette diplomatik alanda Kıbrıslı Türklere uygulanan bu haksızlığa son vermek için gerekli her adımı atmaya devam edeceğiz ancak bu gibi projelerle Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin sorunlarının çözümüne, bu ülkenin kalkınmasına azami destek sağlayacağız" dedi.

-"DEV PROJELER ANLAMLI BİR MESAJ TEŞKİL EDECEK"-

Anamur'da, Mart ayında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Alaköprü Barajı'nın temelini attıklarını anımsatan Erdoğan, barajın KKTC'nin verimli topraklarına hayat suyu getirilmesini sağlayacak projenin çok önemli bir ayağını oluşturduğunu söyledi. Projenin KKTC'deki ayağı olacak barajın yerini ve Güzelyurt'u helikopterden incelediğini söyleyen Erdoğan, atılacak adımların önemli olduğunu vurguladı. Projenin üç yılda tamamlanacağını ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir sorununun daha çözüme kavuşturulmuş olacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Sadece su değil, Türkiye'den KKTC'ye elektrik getirecek olan projemizin çalışmalarına da büyük bir hızla devam ediyoruz, ne olur ne olmaz diye. Böyle dev projeler, bir yandan Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik açıdan kabuğunu kırmasını sağlayacak, bir yandan da sizleri yalnızlığa itmek isteyenlere anlamlı bir mesaj teşkil edecektir" şeklinde konuştu.

-"YUNANİSTAN'IN HALİ ORTADA"-

Bu tür projelerden daha önemli olan bir hususun daha olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Öncelikle KKTC'nin ekonomik altyapısının sağlam bir zemine kavuşması gerekiyor. Halihazırda uygulanan ekonomik programın meyvelerini vermeye başlaması son derece önemlidir, sevindiricidir. KKTC, kamu maliyesi açısından, bugün birçok AB üyesi ülkenin dahi sınıfta kaldığı bir sınavda çok başarılı sonuçlar almaktadır. İşte Yunanistan'ın hali ortada. Güney Kıbrıs da aynı duruma düşerse şaşmayın. Şimdi niye böyle konuştum diye de kızabilirler, onu da söyleyeyim.

Bugün birlikte göğüs gereceğiniz birtakım zorluklar, yarın sizler için kolaylık olacak, yolunuzu açacak, umutlarınızı çoğaltacaktır. 2002 yılında göreve geldiğimizden itibaren, biz de Türkiye'de benzer bir ekonomik program uyguladık kardeşlerim. Onu uyguladığımız için bakın bugün dünya ekonomileri arasında Türkiye büyümede birinci sıraya çıktı. Hamdolsun, kişi başına milli gelir 10 bin doların üzerine çıktı. Bu yılsonu itibarıyla zannediyorum ki 11 bin doları bulacağız. Bakın beraber yola çıktığımız birçok ülke, Avrupa'nın ekonomide en güçlü ülkelerinden biri İspanya, işsizlikte yüzde 20'lere ulaştı. Biz ise o kriz dönemlerini atlattık ve şu anda 9, 9'a düştük. Daha iyi olacak ama ne yapacağız? Birbirimize inanacağız. Durmak yok, yola devam, kararlı bir şekilde. "

-"MUHATABIMIZ SİZSİNİZ SİZ"-

Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, dünyada çift haneli büyüyen tek ekonomi olduğuna işaret ederken, "KKTC'nin ekonomik alanda atacağı adımlar, bu ülkeye uygulanan haksız ambargoya son verilmesi için uluslararası kamuoyu nezdinde baskı oluşturacaktır. Çok açık, net söylüyorum, sizin dertliniz olarak söylüyorum; 2015'i iyi hedefleyin. Bakın şu anda ustalık dönemimize yönelik Kuzey Kıbrıs'ta atacağımız adımlarla 2015'in Kuzey Kıbrıs'ı çok farklı olur. Bunu Kuzey Kıbrıs'taki bazı marjinal grupların, kim olursa olsun bazı marjinal düşüncelerin, Türkiye'ye karşı tavır takınan bazı, adeta sığınmacı grupların söylediklerine sakın kulak asmayın. Bizim muhatabımız sizsiniz, siz. Bizim muhatabımız Kuzey Kıbrıs'ın samimi halkıdır. Siz bizim canımızsınız, ciğerimizsiniz, baş tacımızsınız. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

title