Haberler

Başbakan Erdoğan, Tezkere İle İlgili Soruları Yanıtladı

İSTANBUL (DHA) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ¨Türk askerinden Hizbullah`ın silahsızlandırılmasına yönelik talep geldiği anda Hükümet olarak askeri geri çekeceklerini¨ bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ¨İstanbul`a Göçün Yönetimi¨ konulu seminerden ayrılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, ¨Dışişleri bakanımız ve Genelkurmay başkanımızın bu konularla ilgili açıklamaları var. Halkımızı şu şekilde bir yönlendirmeye gitmeyi doğru bulmuyorum. Biz Lübnan`a çatışmaya gitmiyoruz. Biz Lübnan`daki barışı korumak için oraya gidiyoruz. Yapılmakta olan, yapılacak olan insani yardımları orada korumak, güvence altında onu sürdürmek için gidiyoruz. Burada bizim atacağımız adımlar. BM`nin atacağı adımlar var ve diğer ülkelerden gelecek yardımların yapımı var. Bu tür bölgelerde yer alırsanız oranın geleceği üzerinde hatırlanır, unutulmazsınız. Bizim orada sadece askerimiz olamayacak. Biz kamu kuruluşlarımızı da oraya göndereceğiz. DSİ gidecek alt yapı yapacak. Enerji Bakanlığı gidecek, kara yolları, Sağlık Bakanlığı gidecek. Ben özellikle vatandaşıma, milletime bir şeyi hatırlatmak istiyorum. O televizyon ekranlarındaki ağlayan çocukları anneleri gördüğümüz zaman, hep üzüldük. Peki buradan kuru kuruya üzülmek bir şeyi hallediyor mu? Yoksa onların yanında, onların yardımına ulaşmak suretiyle onlara destek olmak mıdır bu üzüntünün ifadesi. Gerçekten dertliysek elimizi uzatacağız. Bazıları Türkiye`de terör varken bizim askerimiz orada ne işimiz var diyor. Bu bir defa Türk Silahlı kuvvetlerine hareketti. Türk Silahlı Kuvvetleri bir çok cephede bu mücadeleyi sürdürebilecek güçtedir. Şuandaki bütün kararlılığımız buna yöneliktir ama bu bir uzun soluklu yolculuktur. Afganistan`a asker gönderdiğimizde terör yok muydu yine vardı. O mücadele de sürecek bu desteklerimiz, yardımlarımız da sürecek. Bu bizim bir uluslararası zaten gerek ülkemizin kendi yaklaşım tarzını oradaki belirlenecek olanan kararlarda adımımız olacaktır. Lübnan halkı ile olan bağlarımızı kuvvetlendirecektir¨ dedi.

Bir gazetecinin ¨Çatışma ortamı var¨ şeklindeki açıklamasına Erdoğan, ¨Böyle bir şey yok bakın bunu birinci Irak tezkeresinde de söyledi. Çatışmaya gitmek diye bir şey yok. Çatışma kesilmiş vaziyette. Biz şartlarımızı peşinen ileriye sürdük. Bu şartlarla gidiyoruz. Şu anda orada barışın korunmasına yönelik adım atılmıştır. İlk defa Lübnan ordusu güneye inmiştir. dikkat edin, barış olmasa Lübnan ordusu nasıl inecekti. Bunların hepsi olumlu gelişmeler. Orada herhangibir grubun silahsızlandırmasını yapma gibi görevle de Türk ordusu oraya gitmiyor. Bu da tezkere de var. Şartların hepsini tezkere kolduk. Şartlar oluştuğu içinde bizler orada olma kararını partimiz olarak, grup olarak vermiş bulunuyoruz. Mecliste belli olacak. Bunların hepsi tezkere meclisten geçtiği takdirde bizler bunu askerimizle bütün noktadaki ilgili birimlerimizle görüşerek sayıyı belirleyeceğiz¨ şeklinde yanıt verdi.

Türk askeri Irak`a gitseydi bugünkü tablonun dışında daha olumlu tablo olacağına inanıyoruz musunuz? şeklindeki soru üzerine Erdoğan, ¨Şu anda bunu değerlendirmek bu safhadan sonra yanlış olur. Ama ben her zamanki kanaatimi koruyorum. Eğer biz orada olsaydık şuandaki durum çok daha iyi olurdu¨ dedi.

Erdoğan, ¨Buraya Türkiye`den başka İslam ülkelerinden ülke yok diyorlar. Böyle bir şey söz konusu değil. Bangladeş, Malezya gönderiyor. Nepal gönderiyor. Belki bunun dışında da gelecek olan var. Bizim içimizde de gitsin diyenler var, gitmesin diyenler var. Oorada da isteyenler ve istemeyenler olacaktır. Biz oradaki başbakanın, ağırlık olan unsurların taleplerine bakıyoruz. Şuanda bütün görüşmelerimizi oradaki grup lideriyle yaptık. Gül, oraya gitti. Hepsi Türk ordusunun olmasından iftihar edeceğini söyledi. İsrail ile Suriye ile de görüşüldü. Hepsinin olumlu bakışlarını alarak bu adımı attık. Biz durumdan vazife çıkartarak bu adımı atmadık¨ şeklinde konuştu.

Şehit düşen askerlerin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, ¨Şehitlerimize Allah`tan rahmet diliyorum¨ dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ¨BM`nin 1701 sayılı kararı Hizbullah`ın silahsızlandırılmasını öngörüyor. Dolayısıyla Başbakan`ın Ulusa Sesleniş konuşmasıyla çelişiyor` şeklinde manşetler yer aldı. Sivil toplum örgütleri de art arda protestolar yaptı¨ sözleri üzerine, şunları söyledi: ¨Salı günkü tezkeredeki metni görürseniz, o metinde böyle bir şeyin olamayacağını ve biz böyle bir şeyin bir defa olmasını kabul etmiyoruz... Bakın bunu çok açık ve net söylüyorum; Böyle bir şey bizim askerimizden talep edildiği anda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak biz askerimizi oradan çekeriz. Bunu da çok açık söylüyorum.¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
title