Haberler

Başbakan Erdoğan-roth Görüşmesi (1)

Alman Birlik 90/yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Hrant Dink Cinayetinin Ardından Mutlaka 301. Maddenin Değiştirilmesi Gerektiğini Savunarak, "Başbakan Erdoğan Reform Çalışmaları Kapsamında 301. Maddenin Değiştirileceğini Söyledi. Ancak Sonucu Görmeden Şimdiden Bişey Söyleyemem" Diye Konuştu. Roth Ayrıca, PKK'yı Silah Bırakmaya Çağırarak Bölgede Şiddetin Son Bulmasını İstedi.

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Hrant Dink cinayetinin ardından mutlaka 301. maddenin değiştirilmesi gerektiğini savunarak, "Başbakan Erdoğan reform çalışmaları kapsamında 301. maddenin değiştirileceğini söyledi. Ancak sonucu görmeden şimdiden bişey söyleyemem" diye konuştu. Roth ayrıca, PKK'yı silah bırakmaya çağırarak bölgede şiddetin son bulmasını istedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı ve Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile görüştü. AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Roth, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Başbakan Erdoğan ile pozitif ve beklenenden uzun süren bir görüşme yaptıklarını söyleyen Roth, özellikle TCK'nın 301. maddesi

konusun ele aldıklarını söyledi. Dink cinayetinin ardından mutlaka 301. maddenin kaldırılması gerektiğini belirten Roth, "Görüşmede Sayın Erdoğan'da reform çalışmaları kapsamında 301. maddede değişiklik yapılacağını söyledi" dedi. Görüşmede yüzde 10'luk seçim barajının da düşürülmesi gerektiğini ifade ettiğini belirten Roth, Başbakan Erdoğan'ın da anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında Siyasi Partiler Yasası'nda değişikliğin olabileceğini bildirdiğini söyledi.

Roth, Başbakan Erdoğan'ın ABD'de katıldığı BM Genel Kurulunda Kyoto Protokolü'nün imzalanması çin gerekli araştırma ve değerlendirmeyi yapacağı yönündeki konuşmadan dolayı kendisine teşekkür ettiğini ancak Türkiye'de kurulması planlanan atom enerjisi santralleri konusunda kendisiyle hemfikir olmadıklarını ilettiğini kaydetti. Çevre ve enerji politikaları konusunun

artık başbakan tarafından öncelikle ele alınması istediğini belirten Roth, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili konularda Almanya'nın Türkiye'ye her türlü desteği vereceğini ifade etti. Roth ayrıca, görüşmede Almanya'da çıkan Göç Yasası'nın da ele alındığını belirterek, bu konuda Başbakan Erdoğan ile aynı fikirde olduklarını, bu kanunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Roth, söz konusu yasanın anayasaya aykırı olduğunu, eşlerin birbiriyle hangi dilde iletişim kuracağına kimsenin karışamayacağını

ifade etti. Almanya'da yaşayan yabancıların Almanca bilmesinin önemli olduğunu ancak aile birliği içinde kullanılacak dile devletin karışamayacağını belirten Roth, söz konusu yasanın ayrıca tüm ülkeler için geçerli olmadığını dile getirdi. Roth, bu konuda azınlıkların anayasa mahkemesine açacağı davayı destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Roth, görüşmede Şırnak'ta yaşanan terör saldırısından dolayı da üzüntülerini Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini söyledi. Şiddetin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu belirten Roth, söz konusu saldırının suçlularının biran önce yakalanarak yargı önüne çıkartılmaları gerektiğini kaydetti. Roth şöyle konuştu:

"Şiddete son verilmelidir. PKK silah bırakmalıdır. Bu bölgenin artık barışa ihtiyacı var. Duvarlar yıkıldı yeni duvarların yapılmasına ihtiyaç yok...Şiddet son bulsun."

Roth, Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin partner ülke olacağını hatırlatarak fuar sayesinde Türk ve Alman kültürünün birbirini daha yakından tanıyacağını söyledi. Roth, gazetecilerin 301. maddenin değiştirilmesi konusunda Başbakan

Erdoğan'ın tam olarak ne dediğini sorması üzerine, "Bunu kendisine sorun. Dink gibi liberal bir insanın ölümüne neden olduktan sonra hala bu maddelerin tartışılılıyor olmasını anlayamıyorum. 301. madde fikir özgürlüğünü engelliyor ve demokratik olan bir ülke ile ters düşüyor. Dink öldürüldükten sonra fikir özgürlüğü konusunda bu adımın atılması önemlidir" diye konuştu.

(SC-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title