Haberler

Başbakan Erdoğan Malatya'da

Erdoğan, akşam yemeğini iş adamı Vahap Küçük'ün evinde yedi

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, Türkiye'nin, 30 yıllık bir büyük savaş ve çatışma ortamını çözüm süreciyle geride bırakmaya hazırlandığını söyledi.

Çalışlar, Tunceli Üniversitesince düzenlenen 2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu'nun "Kürt Sorunu ve Ortadoğu'da Kürtlerin Geleceği" konulu kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, çözüm sürecine değindi.

Türkiye'nin, 30 yıllık bir büyük savaş ve çatışma ortamını çözüm süreciyle geride bırakmaya hazırlandığını belirten Çalışlar, "Binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği, milyarlarca doların harcandığı, binlerce köyün boşaltıldığı, milyonlarca insanın yersiz yurtsuz kaldığı olaydan söz ediyoruz. Böyle bir olayı Türkiye gerçekten insanların hakkını hukukunu da kabul ederek ve onaylayarak nasıl çözebilir? Bunun birinci şartı, silahların susmasıydı. Silahların patladığı bir ortamda herhangi bir çözüm ortamını konuşmak mümkün değildi. Onun için öncelikli iş, bu işin silahsız hale getirilmesiydi" diye konuştu.

Bu konuda gerekli adımların geçen yılbaşından itibaren atılmaya başlandığını ifade eden Çalışlar, süreçte yaşananları anlattı.

"Erdoğan'ın hakkını vermek zorundayım"

Irak Süleymaniye Üniversitesinden Prof. Dr. Ferdinand Hennerbichler ise Kürt sorununun çözümü için ciddi bir sürecin başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Erdoğan, Kürt sorununu çözmek için kendisi bir program yaptı ama böyle bir şeyi Avrupalılar bile bu kadar kısa sürede yapamazdı. Mesela, Kıbrıs sorunu, Avrupa Birliğine giriş süreci, yeni bir anayasa süreci, bunların hepsi ve Kürt sorununun çözümü, bu bahsettiğim sorunların çözümü durumunda bütün toplum rahatlayacak ve bütün bu sorunlar beraber çözülecek. Eğer bunlar çözülmeye başlarsa Türkiye'deki bütün sorunlar ve Kürt sorunu da çözülür."

Avusturyalı Hennerbichler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli işlere ve ciddi reformlara imza attığını dile getirerek, "Erdoğan'ın hakkını vermek zorundayım" dedi.

Moderatörlüğünü Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'un yaptığı oturumda, aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan da konuşma yaptı.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen oturum, soru-cevap kısmıyla sona erdi. Kapanış oturumuna, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de katıldı.

Sempozyumdaki sunumların çözümlenerek kitap haline getirileceği belirtildi. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Vahap Küçük Malatya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title