Haberler

Başbakan Erdoğan: "İstanbul Kültür Merkezi Olma Payesini Hiç Kaybetmeyecek"

Başbakan Erdoğan, sadece bir yıllığına Avrupa Kültür Başkenti payesini taşıyacak İstanbul'un, var olduğu sürece Avrupa'nın bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyeceğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" resmi açılış töreninde konuştu.

Başbakan Erdoğan, sadece bir yıllığına Avrupa Kültür Başkenti payesini taşıyacak İstanbul'un, var olduğu sürece Avrupa'nın bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" resmi açılış töreninde konuştu. Başbakan Erdoğan, "Ayasofya'yı imar eden İsidoros ile Anthemios'u, Süleymaniye'nin mimarı Sinan'ı, Sultanahmet'in mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'yı, tüm mimarları, İstanbul'u ifade eden tüm şairlerimizi, Fuzuli'yi, Baki'yi, Nedim'i, Nefi'yi, Mehmet Akif'i, Yahya Kemal'i, Necip Fazıl'ı, Ziya Osman Saba'yı, Nazım Hikmet'i, Attila İlhan'ı, Orhan Veli'yi, İstanbul için göz nuru dökmüş tüm sanatçıları hürmetle selamlıyorum" dedi.

Beş kıtanın esintilerini, ezgilerini, seslerini, tatlarını ve renklerini yansıtan İstanbul'un, 5 kıtanın şehirlerine esin kaynağı olacak kadar özel ve özgün olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul sevinirse Kahire sevinir, Beyrut sevinir, Bakü sevinir, Üsküp sevinir. İstanbul hüzünlenirse insanlık hüzünlenir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Dünyada ortasından ırmak geçen nice şehirler bulunmakta ancak ortasından deniz geçen yegane şehir İstanbul'dur. Bir yarısı Asya'da diğer yarısı Avrupa'da olan yegane şehir de yine İstanbul'dur" şeklinde konuştu.

İstanbul'un binlerce fotoğrafçı tarafından, milyonlarca kez her köşesinin çekildiğini, her köşesinin şairlere ilham verdiğini, nice şairlerin İstanbul'a şiirler yazdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yahya Kemal'in dediği gibi azizdir İstanbul. "Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul, Görmediğim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer, Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul, Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer. İstanbul bir masal gibi gerçek üstü bir şehirdir.

Cemal Süreya'nın dediği gibi, bu şehirden tramvaylar Laleli'den dünyaya kalkar. Sezai Karakoç'un dediği gibi İstanbul bu yeryüzünden ve gökyüzünden öteki bir şehirdir. Necip Fazıl'ın dediği gibi 'Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar/ Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar, Gecesi sümbül kokan, Türkçesi bülbül kokan İstanbul İstanbul'.

Nazım Hikmet'in dediği gibi Sen ki topraksın seni sevmeyi bilmeli, Sen ki topraksın durup dinlenmeden değişirsin ve Nedim'in dediği gibi Bu şehri İstanbul ki misli benzeri yoktur, Bir taşına bütün Acem mülkü fedadır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece bir yıllığına Avrupa Kültür Başkenti payesini taşıyacak İstanbul'un, var olduğu sürece Avrupa'nın bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyeceğini belirterek, ''Sadece İstanbul bile Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunun, AB'nin tabii üyesi olduğunun somut göstergesidir'' şeklin konuştu. (ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title