Haberler

Başbakan Erdoğan: "İslamla Terörü Eş Değer Görmek Art Niyettir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İslamla, Müslümanla Terörü Eş Değer Görmek Art Niyettir, Kötü Niyettir, Suizandır, Çirkin Bir Propagandanın Neticesidir" Diye Konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İslamla, Müslümanla terörü eş değer görmek art niyettir, kötü niyettir, suizandır, çirkin bir propagandanın neticesidir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş yıl dönümü ve "2010 Kur'an Yılı" etkinlikleri açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada Erdoğan, "Bir alan boş bırakıldığında oraların nasıl doldurulduğunu, kimler tarafından doldurulduğunu acı tecrübelerle gördük, görüyoruz. İslamla, Müslümanla terörü eş değer görmek art niyettir, kötü niyettir, suizandır, çirkin bir propagandanın neticesidir" dedi. Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama bu algıyı pekiştiren, bu algının oluşmasına yol açan hataların yapıldığı da görmezden gelinemeyecek bir gerçektir. Bu hatalar bir alanın boş bırakılmasının, ihmal edilmesinin, buna ehemmiyet gösterilmemesinin neticesidir. Gerçek bilim adamlarının, gerçek aydınların, münevverlerin boş bıraktığı alanların, 'medya vaizleri' tarafından doldurulduğunu ve soru işaretlerinin hızla çoğaldığını da müşahede ediyoruz. Ben onun için siz değerli kardeşlerimden, lütfen bizi medya vaizlerinden kurtarın. Bunu istirham ediyorum. Ben açıkçası Türkiye'nin güzide bir kuruluşu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sadece ulusal ölçekte değil, küresel ölçekte bir örnek teşkil ettiğine, etmesi gerektiğine inanıyorum. Taraf tutmadan, soru işaretlerini artırmadan, sade bir şekilde, anlaşılır bir şekilde malayani tartışmalara kapılmadan, dosdoğru bir yol tutturduklarını ve bu yolda kararlılıkla ilerlediklerini görüyorum."

Başbakan Erdoğan bin 400 yıl önce Hazreti Peygamber aracılığıyla 'İkra' yani 'Oku' emriyle nazil olmaya başlayan Kuran'ın o andan itibaren tüm insanlığı kucakladığını söyledi. Erdoğan, "İlahi muhafaza altında olan kutsal kitabımız, bugün de gönüllere şifa olmaya, inananların yolunu aydınlatmaya, tüm insanlığa barış ve kardeşlik mesajı vermeye devam ediyor" dedi.

Konuşmasına Ziya Paşa'nın gazelindeki "Dolaştım mülkü İslamı, bütün viraneler gördüm" dizesiyle devam eden Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Gerçekten de yoksulluğun had safhada olduğu, gelir dağılımındaki uçurumun büyüdüğü, hoşgörüsüzlüğün arttığı, savaşların, çatışmaların terörün artık alın yazısına, yaftaya dönüştüğü bir çağı yaşıyoruz. Hiç kuşkusuz bu manzara bizi var eden öğretilerin eseri değil. Tam tersine bu manzara bir uzaklaşmanın, teori ile pratik arasında oluşan uçurumun eseridir. Dünyayı değiştirmek, dönüştürmek için kafa yoranların, kendisine büyük hedefler belirleyenlerin, bu yolda uçlara doğru yolculuk yapanların mikro meseleleri unuttuğunu, ihmal ettiğini üzülerek görüyoruz. İslam dünyasının problemlerini belki de çok küçük hatalarda aramak gerekiyor. Acaba sokakta bir yaşlının ayağına mı bastık? Acaba semtimizde bir yoksul var da bizim haberimiz mi yok? Acaba birine hor gözle mi baktık? Kalp mi kırdık? Bir gönül mü yıktık? Bence asıl sorulması gereken sorular bunlardır.

Dünyayı kurtarmak için yola çıkanların kendi yuvasını, sokağını, semtini, mahallesini, ilini ve ilçesini gözetmesi öncelikle tavsiye edilmelidir."

"Ülke olarak kültürler arasında, medeniyetler arasında çatışmayı değil, uzlaşmayı ve diyaloğu teşvik eden uluslararası bir projenin sahibiyiz" diyen Başbakan Erdoğan, dünya barışında baş aktör olması gereken ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.

    

-MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK PROJESİ-

Erdoğan, "Tüm kurum ve kuruluşlarımızla, STK'larla, aydınlarımız, sanatçılarımızla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığının ve onun değerli mensuplarını da bir devlet projesi olan milli birlik ve kardeşlik sürecinde, aktif rol almalarını ben sizlerden rica ediyorum" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

"Farklı dil ve lehçelerde vaaz ve hutbe, farklı dil ve lehçelerde Kur'an-ı Kerim meali, ilmihal gibi çalışmalar belli bir aşamaya geldi. Bunun ötesinde gönüllere hitap etmek, gönülleri birbirine ısındırmak, bizi var eden yapı taşlarını, bizi birbirimize bağlayan o sarsılmaz bağları tekrar hatırlatmak noktasında da sizden destek bekliyoruz.

Ülkenin sadece belli bölgelerinde değil, 7 coğrafi bölgede, 81 vilayette hatta yurt dışı teşkilatlarımızda hükümetimizin başlattığı ve bir devlet projesi olan Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin en iyi şekilde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından anlatılacağına yürekten inanıyorum. Zira biz, birliğin, beraberliğin, kardeşliğin adeta bir çimento gibi birbirine iyice kenetlendiği, birbiriyle kaynaştığı toplumuz, milletiz böyle olmamız gerekiyor. Hiç kimse bunu farklı yerlere çekmeye çalışmasın."

-"AYNI DUAYI OKUYOR"-

Hakkari'deki anne ile Yozgat'taki annenin, evlatlarının başında aynı Fatiha'yı, aynı Yasin'i okuduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Cemaat aynı kıbleye dönüyorsa, burada ciddi bir yanlış var. Ben bunu söyledim. Bu ifadelerimin bile farklı yerlere çekildiğini gördüm" diye konuştu.

"Başbakan meseleyi din üzerinden mi çözmek istiyor" eleştirilerine de açıklık getiren Erdoğan şöyle dedi:

"Yüzeysel ve art niyetli yorumlar yapıldı. Ben türküleri de, şarkıları da dile getirdim, kahramanlarımızdan, birlikte gazi olduğumuzdan, birlikte şehit verdiğimizden bahsettim.

Elbette inançlarımız da bu noktada ortak paydamızdır. Elbette sahip olduğumuz inancın temel ilkelerini hatırlatmak durumundayım. Söz konusu olan kan, söz konusu olan gözyaşı, söz konusu olan insan. Biz yeter ki insanı yaşatalım, yeter ki insanı yüceltelim. Bunu ne şekilde ve nasıl yaptığınız teferruattır. Ortak inancı paylaşan, aynı yöne dönen, aynı ruh ikliminde yaşayan insanların birbirine husumet duymasının hiçbir mazereti olamaz.

Ülkemizin hiçbir ferdi arasında husumet ve hoşgörüsüzlüğün mazereti olamaz. Birbirimizi dinleyecek, anlayacak, hoşgörü ile birbirimize yaklaşacağız. Aramızdaki meseleleri konuşarak, asgari müşterekte uzlaşarak çözüm yoluna koyacağız. Bize yakışan budur, medeniyetimize, inancımıza yakışan budur. Bin 400 yıl boyunca dalga dalga büyüyen ilahi mesaj; 'inananlar kardeştir' diyor. Bunu tevile de, tefsire de bence ihtiyaç yoktur. Bu kadar özet ve net bir ifadedir."(ANKA)

(HM/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title