Haberler

Başbakan Erdoğan'dan Demokrasi İçin Bilgi ve Uzlaşı Mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir Ülkede Demokrasi Kurumunun Başarılı Olmasının ve Demokrasi Yoluyla Ülkenin İstikrarlı Bir Şekilde Yoluna Devam Edebilmesinin Şartı, Kararların Bilgiye ve Uzlaşıya Dayalı Olarak Verilmesidir" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir ülkede demokrasi kurumunun başarılı olmasının ve demokrasi yoluyla ülkenin istikrarlı bir şekilde yoluna devam edebilmesinin şartı kararların bilgiye ve uzlaşıya dayalı olarak verilmesidir" dedi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, 17'nci toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ODTÜ yerleşkesi içinde bulunan TÜBİTAK Uydu Teknolojileri laboratuarında başladı. Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergun Saygun, çok sayıda bakan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı üniversitelerin rektörleri ile bürokratlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan, kurulun 2004 yılından beri düzenli olarak toplanmasının, 4 yılda Türkiye'de bilim ve teknoloji alanında gerçekleşen atılımlara önemli katkılar sağladığını belirtti. Erdoğan, "Ekim 1983'den Eylül 2004'de kadar geçen 20 yılda kurulun sadece 9 kez toplanabildiği göz önüne alındığında bu toplantıların söz konusu atılım üzerine etkisi daha iyi anlaşılabilir" dedi.

-BİLGİ VE UZLAŞMA-

Milli gücün oluşumunda bilgi ve bilimin önemine değinen Erdoğan, siyaset ve yönetim alanında da aynı durumun geçerli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Siyasetin, Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamı "devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş ve anlayış'tır. Buna göre siyaset uluslararası ilişkilerden ekonomiye, bilimden kültüre her alanda bir yönetme sanatıdır. Bizim siyaset anlayışımız devlet işlerine milletin mutluluğu ve refahı için, Cumhuriyetimizin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu ilkesi çerçevesinde yürütme esasına dayanır. Eğer bu konularda yeteri kadar bilgiye sahip olunabiliyor ve bilgiye dayalı kararlar verilebiliyorsa yönetim başarılı oluyor demektir. Ekonomide, kültürde, uluslararası ilişkilerde ve diğer alanlarda dünyanın nereye gittiği konusunda elinizde sağlam bilgi yoksa, yönetici olarak sizin çözüm üretebilmeniz mümkün değildir. Bir ülkede demokrasi kurumunun başarılı olmasının ve demokrasi yoluyla ülkenin istikrarlı bir şekilde yoluna devam edebilmesinin şartı kararların bilgiye ve uzlaşıya dayalı olarak verilmesidir."

Erdoğan, ekonomik hayatta ve demokrasi ile uyum içinde gerçekleştirilecek çalışmalarla istikrar içinde değişmenin ve yenilenmenin yollarının açılabileceğini söyledi.

2004 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarında arzu edilen başarıları anlatan Erdoğan, bu çalışmaların yeterli olmadığını ve çalışmalara devam edileceğini söyledi.

-İNSAN ODAKLI YÖNETİM-

Başbakan Erdoğan, başta Amerika olmak üzere araştırmaya en fazla kaynak ayıran ülkelere bakıldığında, farklı adlarla ama özerk ve otonom yapılar içinde çalışan kamu araştırma enstitülerinin çok önemli milli ve stratejik projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Bu nedenle göreve geldikleri günden bu yana başta TÜBİTAK'ın araştırma enstitüleri olmak üzere, bu nitelikteki kurumlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Bugün memnuniyetle görüyorum ki, bu enstitüler başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere pek çok devlet kurumunun bilimsel ve teknolojik ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Çalışmaları ile kritik ve stratejik alanlarda ülkemizin bağımsızlığına katkı sağlıyorlar" dedi.

Erdoğan, insan odaklı yönetim anlayışına sahip olduklarını, bu alandaki faaliyetlerin merkezinde de insan olduğunu ifade ederek, "Bilgi ve insan arasında, öncelikle ilgi ve sevgi bağı kurmalıyız. Bu bağ bizi bilime daha çok yaklaştıracaktır, ancak bu şekilde bilimin özümsendiği ve sahiplenildiği bir toplum haline geliriz" diye konuştu. Erdoğan, bugün en önemli sorunlardan birinin de, pek çok alanda bilgide derinleşme ve yeterli uzman sayısına ulaşma konusunda daha mesafe almaları gerekliliği olduğunu belirterek, "Bunun sonunda da hayatımıza sathi ve yanlış bilgiler hakim olabilmekte, yanlış bilgiler hızla yayılarak yanlış kararlar alınmasına, yanlış işler yapılmasına yol açabilmektedir" dedi.

-16 ŞEHİRDE BİLİM MERKEZİ-

Türkiye'de bilim okur yazarlığını yükselmesi konusunda, her faaliyetin samimiyetle arkasında olduklarının bilinmesini isteyen Erdoğan, bu çerçevede bilim insanlarının toplumla kaynaşması, bilim kurumlarının toplumla hemhal olması, onun dertlerine derman olması gerektiğini söyledi. Bu amaçla TÜBİTAK'ın mart ayı içinde 16 büyük şehirde bilim merkezlerinin kurulmasına destek vermek amacıyla yeni bir çağrı yaptığını belirten Erdoğan, "Önce kendimize, sonra işimize ve nihayet ülkemizi yönetecek kadar sağlam bilimsel bilgiye sahip değilsek, bugünün dünyasında başarılı olanlarla yarışabilmek mümkün değildir. Son yıllarda gerçekleştirilen atılımlar ne kadar önemliyse çabaların sürdürülebilirliliğin sağlanması da o kadar önemlidir" dedi. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title