Haberler

Başbakan Erdoğan Cezayir Milli Halk Meclisine Hitap Etti

Erdoğan."Önemli kriz noktalarına yakın coğrafyada bulunan Türkiye, dünya istikrarı ve barışıiçin çaba gösteren her devletle ilişkilerini geliştiriyor" " Cezayir'in gelişme ve kalkınma yolunda önemli ilerlemeler kaydettiğini görüyorum,bu"...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Önemli kriz noktalarına yakın coğrafyada bulunan Türkiye, dünya istikrarı ve barışı için çaba gösteren her devletle ilişkilerini geliştiriyor " dedi.

Erdoğan, Cezayir Milli Halk Meclisi Genel Kuruluna hitabında, Cezayir halkının temsilcileriyle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cezayir'i 2006'da ziyaret ettiğini, anımsatan Erdoğan, "Bu ikinci ziyaretimde o tarihten bu yana Cezayir'in gelişme ve kalkınma yolunda önemli ilerlemeler kaydettiğini görüyorum, bu ilerlemenin her alanda ve istikrarlı şekilde süreceğine inanıyorum" diye konuştu.

Cezayir halkıyla kardeşliğin, temenninin ötesinde, sağlam temellere dayandığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Tarihimizin en ihtişamlı dönemlerini biirlikte inşa ettik, birlikte yaşadık. Barbaros Hayrettin Paşa'yla başlayan birlikteliğimiz 300 yıl, barış ve adalet içerisinde devam etti. Yıllarca birbirimizden ayrı kaldığımız dönemde de halklarımız her zaman kendilerini birbirlerine yakın hissetmiştir. Biz Cezayir'le olan ortak tarihimizden gurur duyuyoruz, aynı gururu Cezayir halkının da duyduğunu büyük bir mutlulukla görüyorum.

Osmanlı döneminden sonra Cezayir halkının işgal kuvvetlerine karşı başlattığı mücadelede, kardeşlerimizin yanında yer aldık. Emir Abdülkadir'le birlikte işgal kuvvetlerine direnenler arasında Türkler de bulunuyordu. Biz 1. Dünya Savaşı'nda mecburi olarak Fıransız ordusunun saflarında yer alan Cezayirli kardeşlerimizden gördüğümüz alicenaplığı çok iyi hatırlıyoruz. Aynı şekilde 1920 yılında sonradan kahraman sıfatını almış bulunan Maraş şehrimizin işgali sırasında Fransız ordusunda yer alan Cezayirlilerin işgale karşı kıyam eden kardeşlerine katıldığını da asla unutmadık. Tarihte örneğine çok az rastlanabilecek bu olay hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmedi, silinmeyecek."

Türklerin de Cezayir'in bağımsızlık mücadelesini, kahramanlık hikayesiyle hatırladığını dile getiren Erdoğan, "Halkımız, Cezayir kardeşlerimizin bağımsızlık savaşını yürekten destekledi" şeklinde konuştu. Cezayir halkının bağımsızlık mücadelesinden sonraki ikinci büyük başarısını 1990'lı yıllarda yaşanan acı olaylardan sonra sağladığı milli birlik ve iç barışla başardığını ifade eden Erdoğan, bunda Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın sergilediği tavrı övdü ve şu andaki hastalığından dolayı kendisine geçmiş olsun dileklerini iletti.

-Cezayir'in potansiyeli-

Cezayir'in insan kaynakları ve doğal zenginliğiyle büyük bir potansiyeli barındırdığını anlatan Erdoğan, ülkenin bu potansiyelle en kısa zamanda ekonomik alanda, dünyanın ileri ülkeleri arasında yerini alacağına inandığını vurgulayarak, "Kardeşlerimizin bu doğrultuda attıkları sağlam adımları dikkatle ve memnuniyetle izliyoruz" ifadesini kullandı.

Bölgede ve dünyada kritik gelişmelerin meydana geldiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu ortamda, önemli kriz noktalarına yakın coğrafyada bulunan Türkiye, dünya istikrarı ve barışı için çaba gösteren her devletle ilişkilerini geliştiriyor. Aynı şekilde biliyorum ki Cezayir de çevresindeki sıkıntılı ülkelerle şu anda adeta iç içe... ve Cezayir şu anda aslında bu bölgede, inanıyorum ki ülkelerin başında yer alıyor, bu sıkıntıları yaşayan ülkelerin başında yer alıyor. Siyasi ilişkilerimiz, bu noktada her bakımdan çok daha iyi şekilde ilerliyor. Ekonomik ilişkilerimiz de oldukça sevindirici bir düzeye ulaştı. Cezayir ile dış ticaret hacmimiz 2006 yılındaki son ziyaretimden bu yana, yaklaşık iki kat artarak 5 milyar dolara ulaştı. Ancak gerçek potansiyelimiz bu mu? veya bu mu olmalı diye sorarsanız ben hayır diyorum. Bir defa bizim bu potansiyeli 10 milyar dolara süratle çıkarmamız lazım. Cezayirle ticaretimizin aradaki engellerin tamamen ortadan kaldırılarak, daha da gelişmesini özellikle istiyorum. Bilhassa yatırımcılarımızın burada güçlü ortaklıklar kurarak, Cezayir ekonomisine katkı sağlamalarını arzu ediyorum."

Son dönemde iki şirketin tekstil alanındaki yatırımını memnuniyet verici bir gelişme olarak gördüğünü dile getiren Erdoğan, özel sektörün Cezayir'deki yatırımlarını teşvik etmeye devam edeceklerini belirtti.

Yarın Oran kentinde Türk girişimcinin demir çelik alanındaki 750 milyon dolarlık yatırımının açılışını yapacaklarını bildiren Erdoğan, bundan gurur duyduğunu dile getirdi.

Enerji alanındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini bildiren Erdoğan, Cezayir'den doğalgaz alımına ilişkin sözleşmenin süresinin 10 yıl daha uzatılmasıyla ilgili karşılıklı mutabakattan özellikle memnuniyetini ifade etti.

-"Terörizm ve örgütlü suçlar"-

Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından birinin terörizm ve örgütlü suçlardaki artış olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye de Cezayir gibi terörden ciddi zararlar, büyük kayıplar vermiş bir ülkedir. Bu vesileyle geçen ocak ayında ülkenizde meydana gelen terör saldırısını bir kez daha kınıyor, terörle mücadelenizde yanınızda olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Terörizm ve diğer örgütlü suçların sınıf, bölge ve coğrafya tanımayan tehlikelerine karşı işbirliği mekanizmalarını artırmanın ülkelerimizin yararına olacağına inanıyorum. Savunma sanayi alanında ülkelerimiz arasındaki somut işbirliği imkanlarının daha iyi değerlendirilmesini arzu ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Parlamentolar arasındaki ilişkileri de siyasi, ekonomik ve askeri alandaki ilişkilerin tamamlayıcısı olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, parlamentolar arası ilişkilerin daha sık yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan, Türkiye'de bu ilişkilerin güçlendirilerek sürdürülmesi konusunda güçlü bir siyasi iradenin bulunduğuna dikkati çekti.

Ekonomik gücün bir ülke için önemine değinen Erdoğan, "Türkiye'nin geçtiğimiz 10 yılda ekonomi alanında kaydettiği gelişme, gerçekten tam bir başarı hikayesi olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

- Cezayir

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cezayir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title