Haberler

Başbakan Erdoğan: Ben Verdiğim Sözü Yemem

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'a Dolmabahçe buluşması hakkında "Bu görüşme sizde kalırsa benimki de benimle mezara gider" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı yaşar Büyükanıt'la gerçekleştirdiği "Dolmabahçe buluşması" hakkındaki soruları, "Ben kendisiyle 27 Nisan sonrası yaptığımız görüşmede şunu söyledim: "Bu görüşme sizde kalırsa benimki de benimle mezara gider Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı yaşar Büyükanıt'la gerçekleştirdiği "Dolmabahçe buluşması" hakkındaki soruları, "Ben kendisiyle 27 Nisan sonrası yaptığımız görüşmede şunu söyledim: "Bu görüşme sizde kalırsa benimki de benimle mezara gider. Sizden bir şey çıkarsa ben de söylenmesi gereken söylerim.' İki insanın kendi arasında mahremi olmaz mı? Hele bir Başbakan'la Genelkurmay Başkanı'nın mahremi olmaz mı?" diye yanıtladı. Erdoğan, görüşmenin içeriğiyle ilgili ısrarlı sorular üzerine, "Ben verdiğim sözü asla yemem" dedi.

Katıldığı ATV canlı yayınında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün Ergenekon kapsamında tanık olarak verdiği ifadede bir kuvvet komutanının "muhtıradan" bahsettiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, kendisine de iktidara geldikleri andan itibaren bu tür duyumların geldiğini fakat bunarla kulak asmadıklarını, kendisinin 27 Nisan bildirisini asla muhtıra olarak kabul etmediğini, ertesi sabah gereken cevabı verdiklerini anlattı ve "Muhtıra ise daha güçlü muhtırayı biz verdik" diye konuştu.

-"O BİZİM MAHREMİMİZ"-

Atatürkçülük iddiasında olanların Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünü hatırlaması gerektiğini belirten Erdoğan, Dolmabahçe'de Yaşar Büyükanıt'la yaptığı görüşmeyle ilgili soruya da şu cevabı verdi: "Ben genelkurmay başkanı ile her zaman konuşurum. Ama ben kendisiyle 27 nisan sonrası yaptığımız görüşmede şunu söyledim: "Bu görüşme sizde kalırsa benimki de benimle mezara gider. Sizden bir şey çıkarsa ben de söylenmesi gereken söylerim. İki insanın kendi arasında mahremi olmaz mı? Hele bir Başbakan'la Genelkurmay Başkanı'nın mahremi olmaz mı? CHP'li bir milletvekili Genelkurmay Başkanı'nın hanımıyla ilgili şeyler konuştuğumuzu söyledi. Ayıptır ya. Devlet işlerinde "sır' diye bir şey yok mu? Bir çok yazışmalarımızda "çok gizli' ya da "kişiye özel' gibi ibareler var." Gazetecilerin, "Bu tip görüşmeler gizli de olsa yazılı olur. Oysa Dolmabahçe görüşmesi böyle bir tutanağa bağlanmadı" hatırlatması üzerine Erdoğan, "O da işte bizim aramızda. Sivil olarak görüşmüşüz. Aramızda olan bir görüşme bu" yanıtını vermekle yetindi. Erdoğan, Büyükanıt'la pazarlık iddiaları hakkında da "Neyin pazarlığı olacak? Ben Başbakanım, Büyükanıt da Genelkurmay Başkanı, neyin pazarlığını yapacağız?" dedi. Programda konuşmanın içeriği ile ilgili ısrarlı sorular sorulması üzerine Erdoğan, "Sizinle onları öbür dünyada görüşürüz. Ben verdiğim sözü asla yemem" dedi. Özkök döneminden bu yana Genelkurmay Başkanlarıyla uyumlu çalışmalar yürüttüklerini anlatan Erdoğan, "İlker Paşamızla ilgili yakıştırmaları da asla doğru bulmuyorum. Örgüt elemanıymış, mensubuymuş gibi yakıştırmaları çok çok çirkin buluyorum. TSK'da Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir kişi için bu yakıştırmanın doğru olmadığını ve insaf dışı olduğunu düşünüyorum. Tutuklu yargılanmasını dahi doğru bulmuyorum" diye konuştu.

-"İÇERİDE OLANLARIN HEPSİ HAKLI OLARAK İÇERİDEDİR DİYEMEYİZ"-

Erdoğan, "Yargılama sürecinde içeride haksız olarak tutulduğunu düşündüğünüz kimse var mı?" sorusunu ise "Bunu genel olarak almanız lazım. Şu an içeride olanların hepsi haklı olarak içeridedir diyemeyiz. Adi suçlarda bile yanlış bilgi ve belgeye dayalı olarak içeri düşenler var. Yani şu an tutuklu olanların yaşadığı şeyler ayrı. Bunların işçinde yanlış hükme mahkum olanlar da var. Beni niçin içeri attıklarını bile bilemiyorum. Devletin kitaplarında olan bir şiiri okuyan bir insan içeri giriyor. Sonra bir ambalaj koyuyorlar, seni de içeri ambalajlıyorlar. Bunu yaşadık. Bizzat yaşadığım için de biliyorum. Buna karşı biz de mücadele vermeliyiz. Yargının bağımsızlığı iddiasının altında söylediğimiz zaten buydu" şeklinde yanıtladı.

-"BEN BİR TSK MENSUBUNUN YURTDIŞINA KAÇACAĞINA İHTİMAL VERMİYORUM"-

Yargılanan TSK mensuplarının da tutuksuz yargılanması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Erdoğan, "Ben bir TSK mensubunun bu ülkeden kaçacağına ihtimal vermiyorum. Hatta NATO'da görev yapan ya da yurtdışında görev yapan personelden çağrılan ve tutuklananlar var. Bu bir inceliktir. Burada bir hassasiyet var" diye konuştu.

-UZATMAYA İHTİYAÇ YOKTU EMEKLİ EDİLDİLER"-

Sonuçları kamuoyuna dün açıklanan Yüksek Askeri Şura ile ilgili tartışmalara da değinen Erdoğan, " Burada bir şey söylemem lazım. Bazı köşe yazarları bilir bilmez yazıyorlar. Emekli edilen 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle emekli edildi. Neden uzatılmadı? Uzatma ya bir ihtiyaç nedeniyle karar verir ya da emekli eder. Bir generalin generallikte kalma süresi 4 yıldır. Bu sürenin sonunda ya terfi eder ya emekli olur ya da süre uzatılır. İhtiyaç olanlar ya ertelenmiştir ya da terfi edilmiştir. Burada art niyete girmenin anlamı yoktur. Bu 55 kişinin içinde 36'sı tutuklu olanlar. Daha önce erteleme yapılmıştı zaten. Bunların içinde 1, 2, 3 yıl ertelemeye girenler var. Bu durumda arkada da bir sıkışma oluyor. Terfien gelmekte olanların önü kapanmış oluyor. Diğer tutuklu olan generallerden süreleri dolmadığı için onlar hakkında alınan bir karar yok" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemi de, "Özkök Paşa'yla 4 yıl çalıştık. İktidarımızın ilk dönemleri Türkiye'nin kaostan çıktığı dönem. Böyle bir durumda bizim TSK ile ilişkilerimiz önemliydi. Bu 4 yılı Özkök Paşa'yla iyi geçirdik. Sonrası için iyi bir temel taşı oldu" sözleriyle değerlendirdi.

-"O CEMEVİ UCUBE"-

Programın sonunda bir soru üzerine Alevilerin AKP'ye bakışındaki olumsuz tavrı değerlendiren Erdoğan, şunları anlattı: "CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Alevi olduğu için onu Alevi vatandaşlar onu destekliyorlar. Biz hizmetin prim yapmasını istiyoruz. Beni Alevilik düşmanı gösterenler var. Ben Aleviliği Hazreti Ali'yi sevenler olarak biliyorum. O zaman ben bugün Aleviyim diyenlerden daha Aleviyim. Ben Hazreti Ali gibi yaşamaya çalışıyorum ama onlarda öyle bir yaşam tarzı yok. İstanbul Belediye Başkanlığım döneminde bir haber geldi "Karacaahmet mezarlığını söküyorlar' dendi. Atladım gittim. 106 tarihi mezar başlık taşını sökmüşler kenara dizmişler. Bunu yapan derneğin başkanı o zaman ticaret odasının üyesi, ticaret odası başkanı aracılığıyla iletişime geçtik. Ben kendilerine Üsküdar'da 46 ayrı yerde yer gösteriyorum, hangisini beğenirlerse orada Cemevi kuralım dedim. O mezarlığa dokunulmasın istedim. Sonra bir araya geldik ve bana ne dedi biliyor musunuz? "Beni oraya gömersiniz ama bunu yapamazsınız.' Bu nasıl söylenir. Ben sana ruhsat veremem, başlarsan yıkarım dedim. Bunlar kaçak inşaata başladılar, ben de dozeri gönderdim dozeri vurdum. O zaman Vali Hayri Kozakçıoğlu duruma müdahale etti, yıkımı durdurdu. Allahtan biz yıkım resimlerini çekmiştik. Daha sonra o Cemevi bir ucube olarak yapıldı. O Cemevi hala ruhsatsız kaçaktır. Karacaahmet Türbesi'nin yanında durur. Hakkımda orayı yıkmadım diye dava açıldı. Resimleri ibraz ettim de beraat ettim. Alevilik kendi içinde paramparça. Alevi Müslüman diyen var. Müslüman değil diyen var. Ateist olanlar da var. Biz Müslümansak tek ibadethane olması lazım. Aksi takdirde ayrımcılık, bölücülük olur. Mesela Türkmen Alevileri camiye gelirler. Bu bağıran çağıran tiplerin zaten camiyle, mamiyle alakası yok, Cemeviyle alakası olduğunu da zannetmiyorum. Belediye Başkanlarım Cemevlerine olumlu yaklaşırlar, istisnalar hariç. Ama eğer Alevilik bir dindir deniliyorsa, o zaman bunu müşterek olarak açıklasınlar, biz de bunu diyelim. O zaman bir Cemevi bir ibadethane değil bir kültürel etkinlik merkezidir. İbadethanemiz tektir, mescittir camidir burada ibadetlerimizi yaparız, Cemevi'nde de kültürel etkinliklerimizi yaparız. Olay Hz. Ali'yi sevmekse ben çok güçlü bir Aleviyim."

-"ERDOĞAN'IN EŞİ VE KIZI DA ARAKAN'A GİDİYOR"-

Erdoğan, Arakan'da Müslümanların uğradığı üzüntü verici zulümle ilgili bir çalışmanın içinde olduklarını, Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile gazetecilerin yapacağı Arakan ziyaretine eşinin ve kızının da katılacağını bildirdi. Erdoğan, Türkiye'nin olimpiyatlardaki başarısızlığının üzerinde kendisinin de düşündüğünü, olimpiyatlarda başarının artırılması için ilgili bakanlarla bu konuyu görüştüğünü, ilgili branşlarda ilkokula kadar sportif etkinliklerin indirileceğini, ilkokullardan üniversitelere kadar spor müsabakalarını artırılacağını, kapalı spor salonlarının sayısının ülke genelinde artırılması için gerekli adımların atılacağını ifade etti. (ANKA/SON)(HM/OE) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Sarayı Yaşar Büyükanıt Hilmi Özkök Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title