Haberler

Başbakan Erdoğan'a Ayakkabı Fırlatan Suriyeli İki Yıldır Cezavinde

El Pais gazetesi, Şubat 2010'da İspanya'nın Sevilla kentinde Başbakan Erdoğan'a ayakkabı fırlatan Suriyeli Kürt Hokman Joma'nın, iki yıdır ceza evinde bulunduğunu, bir yıl daha yatabileceğini belirtti iki yıl önce İspanya'nın Sevilla kentinde...

El Pais gazetesi, Şubat 2010'da İspanya'nın Sevilla kentinde Başbakan Erdoğan'a ayakkabı fırlatan Suriyeli Kürt Hokman Joma'nın, iki yıdır ceza evinde bulunduğunu, bir yıl daha yatabileceğini belirtti iki yıl önce İspanya'nın Sevilla kentinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayakkabı fırlatan Suriyeli Kürt Hokman Joma'nın, iki yıldır ceza evinde bulunduğu, tahliye edilmemesi halinde bir yıl daha yatacağını belirtilirken, cezanın "polemik" yarattığı ve "orantısız" bulunduğu kaydediliyor. El Pais gazetesi, Joma'nın bir yıl daha yatabileceğine işaret ederken, ABD eski Başkanı George W. Bush'a ayakkabı atan Iraklı gazetecinin ise dokuz ay sonra serbest kaldığına dikkat çekti.

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, Sevilla mahreçli geniş haberinde Hokman Joma'nın, 22 Şubat 2010'da İspanya'ya yaptığı ziyaret sırasında bir ödül almak üzere gittiği Sevilla kentinde Erdoğan'a "Kürdistan çok yaşa" bağırıp bir ayakkabı fırlattığı için iki yıldan beri bu kentte cezaevinde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, Joma'ya verilen cezanın "polemik" yarattığını kaydederek, 28 yaşındaki Joma konusunda karar veren iki mahkeme için "üç yıllık bir hapis cezasını orantısız olduğunu kabul ediyor ancak, Ceza Kanunu'nun başka bir çıkış bırakmadığı konusunda hem fikirler" dedi. Gazete, Joma'nun, bir otoritere suikast düzenlediği gerekçesiyle uluslararası topluma karşı işlenen bir suçtan mahkum olduğunu anımsattı.

Cezanın geri kalan kısmının affedilmesi için yapılan başvurunun sonuçsuz kalması halinde bir yıl daha hapiste kalacağı belirtilirken Joma'nın avukatı Luis Ocana'nın da, "Bir Başbakana ayakkabı fırlatmak, bana ayakkabı fırlatmak gibi olmadığını anlıyorum ancak mesele, bir tuğla veya bir hançer atıldığında öngörülen mevzuat uygulanmış olmasıdır. Bir ayakkabı atılabileceği öngörülmemişti" değerlendirmesini aktardı.

Avukat Ocana'nın, 2008 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a "köpek" diye bağırıp ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazer El Zaidi'ye verilen ceza ile bir karşıtlaştırma yaptığını kaydeden gazete, El Zaidi için "Üç yıla mahkum oldu ve dokuz aydan sonra tahliye edildi" diye yazdı.

-"SURİYE'YE DÖNME HAYALİ KURUYOR"-

Gazete, Joma'nın son 2 yılda 22 Şubat 2010'da yaptığı eylem üzerinde çok kafa yorduğunu, "başka bir kişiye ayakkabı fırlatmak Arap kültüründe büyük bir suç olduğunu bildiğini ancak planlı hareket etmediğini ve Erdoğan'a zarar vermek istemediğini söylediğini" de belirttiği haberinde, Joma'nın, geçen Nisan ayında avukatına yazdığı bir mektupta "Türk hükümeti, benim halkıma karşı savaş başlattı" gibi iddialara yer verdiğine dikkat çekti.

Bu arada, El Pais, Hokman Joma'nın tutuklandıktan sonra kaçak olarak bulunduğu İspanya'dan ülkesine iade edilmemek için yargıca yalvardığını anımsatarak, Suriye'de durumun radikal biçimde değişmesi nedeniyle artık dönem hayalini kurduğunu da ifade etti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan İspanya El Pais Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title