Haberler

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Zannediyorlar ki 'bir masa kurulsun tekrar konuşalım', hayır, önce bu ülkedeki her vatandaş hayat yaşama hakkına sahip olacak şekilde kimsenin elinde silah kalmayacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Zannediyorlar ki 'bir masa kurulsun tekrar konuşalım', hayır, önce bu ülkedeki her vatandaş hayat yaşama hakkına sahip olacak şekilde kimsenin elinde silah kalmayacak. Bu olmadan barış havarisi kesilmek ikiyüzlülüktür. Yani 'bırakın bu teröristlerin elinde silah kalsın, bırakın oralarda çukurlar olsun, barikatlar olsun, hastaneye 20 roket atılsın Cizre'de, o olsun, bu olsun, bu arada da bir takım görüşmeler olsun', hayır" dedi.

Davutoğlu, Ülke TV ve Kanal 7 televizyonlarının ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör olaylarının yaşandığı Sur ilçesinden ayrılmak zorunda kalan 6 bin aileye kira yardımı yaptıklarını, bazılarının otellerde ağırlanarak masraflarının devlet tarafından karşılandığını anlatan Davutoğlu, "Kimse sahipsiz değil, öyle bir hava estiriliyor ki 'bunlar dışarı çıktığı anda sahipsiz', hayır, herkese kira yardımı yapılıyor. Bazıları otellerde ağırlanıyor. Bize başvuran bu anlamda herkese bu yardım yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti teröristle halkı ayırır, o anlamda da kira yardımları bu vatandaşlarımız evlerine ve evleri de rehabilite edilip ya da kentsel dönüşümle sağlam evlere girene kadar bu yardımlar yapılacak" diye konuştu.

Sur ilçesinden yeni göçler olduğunun hatırlatılması üzerine ise Davutoğlu, bunun iki mahalleyle ilgili olduğunu aynı tedbirlerin bu vatandaşlar için de alındığını söyledi.

Bazı mahallelere sızmalar olduğunu ve bunları da takip ettiklerini anlatan Davutoğlu, Sur ilçesine özellikle 90'lı yıllarda köylerin boşaltılması sonrası gelenler ile Cizre ve Silopi'de de ani nüfus artışıyla gelen vatandaşların bir kısmının derme çatma evlerde yaşadığını ifade etti.

Davutoğlu, "Buralarda da en iyi şartlarda, en modern imkanlarla evler yapılacak gerekli kentsel dönüşüm yapılacak ama bu hiçbir şekilde rant üreten veya herhangi bir tarzda salt bir ev, kalacak yer ikamesi gibi değil çevre düzenlemesiyle, yeşil alanlarıyla, bütün okullarıyla, imkanlarıyla çok daha çağdaş bir şehircilik, yerleşim alanı olacak şekilde çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

"Ben Diyarbakır'a aşığım, herkes bilir ne kadar sevdiğimi"

Sur ilçesini bizzat takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, "Çünkü ben Diyarbakır'a aşığım, herkes bilir ne kadar sevdiğimi. 'Gideceksiniz tekrar bölgeye' diyorsunuz ama ben başbakan olduktan sonra Diyarbakır'a 6 veya 7 kere gittim, yani neredeyse Konya kadar gittim Diyarbakır'a diyebilirim. Yani sokak sokak bilirim, her bir taşını, toprağını bir peygamberler şehri olarak da ulvi görürüm. Onun için Fatih Paşa Camiine yapılan saldırı ve yakıldığı zaman büyük bir ızdırap duydum yani aynı zamanda da bu terör örgütünün ne kadar vahşi olduğunu ortaya çıkarıyor" dedi.

Davutoğlu, " Diyarbakır'da tarihi niteliğe sahip hiçbir eser, sadece camiler değil, hanlar ki çok güzel hanları vardır, kiliseler, diğer tarihi Diyarbakır evleri hepsi en iyi şekilde korunarak Sur'u, tekrar tarihi Diyarbakır'ı aslına uygun bir şekilde ve nezih bir ortam haline getireceğiz. Bu bizim Diyarbakır'a olan tarihi borcumuzdur, bu bizim tarihe olan borcumuzdur, bu bizim oradaki vatandaşlarımıza olan borcudur. Hepimizin dayanışma içinde olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

"Birileri yakmak, yıkmak için yapıyor, biz inşa etmek için" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Dolayısıyla kapsamlı bir programla, mesela psikolojik rehberlik boyutu da dahil olmak üzere bu öğrencilerimize hizmet veriyoruz şimdi Batman'da yani bu gerilim ortamından etkilenmelerini engellemek için. Bunların hepsini inşallah bir Mardin ziyareti planlıyorum orada bu planın ana çerçevesini kamuoyuyla da paylaşacağım haftaya. Ondan sonra da yurt dışı ve Türkiye içindeki gündemi de göz önüne alarak her hafta sonu mutlaka bölgede bir vilayetimizde olacağım" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "muhteşem bir zafer" şeklinde nitelendirdiği 1 Kasım seçimlerinin ardından teşekkür ziyaretleri yapamadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Hem Doğu'da hem Batı'da hem Kuzey'de Güney'de, Trakya'da, Anadolu'da her yerde inşallah baharın da gelmesiyle birlikte ziyaretlerimizi artıracağız, halkımızla bir araya geleceğiz, onların derdini dinleyeceğiz, tek bir gözü yaşlı vatandaşımızı bırakmayacağız ama bir tek terör mensubu da bırakmayacağız. Bunun özellikle altını çiziyorum, bazen kararlılığımızdan, yani anlamıyorlar ve zannediyorlar ki 'bir masa kurulsun tekrar konuşalım', hayır, önce bu ülkedeki her vatandaş hayat yaşama hakkına sahip olacak şekilde kimsenin elinde silah kalmayacak. Bu olmadan barış havarisi kesilmek ikiyüzlülüktür. Yani 'bırakın bu teröristlerin elinde silah kalsın, bırakın oralarda çukurlar olsun, barikatlar olsun, hastaneye 20 roket atılsın Cizre'de, o olsun, bu olsun, bu arada da bir takım görüşmeler olsun', hayır."

Kendisinin 1 Ekim 2014'te HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, "Bakın yanlış hesap ediyorsunuz, yanlış işler yapılıyor, ben yeni başbakan oldum, bu ülkede kamu düzenini ilga edecek hiçbir şeye izin vermeyiz. Çözüm Süreci'nden istifade bir şeyler yapmaya kalkarsanız, yanlış bir hesap içine girersiniz" dediğini ancak bu görüşmeden iki gün sonra Kobani eylemlerinin başladığını vurguladı.

Temmuzda hükümet kurma çalışmalarına ilişkin tekrar bir araya geldiklerini anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz görüşürken ve bu uyarıları yaparken, operasyonlar başlamadan 8 gün önce, Ceylanpınar'daki aziz polislerimizin şehadetinden uykuda 7 gün önce, Suruç saldırısından 5 gün önce, 'Bakın bir takım oyunlar oynanıyor, buna alet olmayın, yapmayın' dedim. Daha ben o odadayken Kandil'den silahlanma ve ayaklanma çağrıları yapıldı. Şimdi biz bunları bugünlere böyle fevri bir adımla öfkeyle gelmiş, bir öfke var duyuyoruz, o ayrı bir şey ama 'hani şimdilik bir şunlara göstermelik 1-2 operasyon yapalım kararı' almadık 23 Temmuz'da. 23 Temmuz'da ben burada verdiğim Başbakanlık direktifiyle bütün silahlı kuvvetlere, bütün güvenlik birimlerine, 'Türkiye'nin her dağı, Türkiye'nin her ovası, Türkiye'nin her ilçesi, sokağı temizlenecek' dedim. Şimdi de takip ediyorum, dün gece 1'de dahi Cizre'deki operasyonla ilgili bilgi alıyordum.

Önce Cizre'de hiçbir terör unsuru kalmayacak, sonra da Cizre, o güzel Cizre, tarihi Cizre yepyeni bir dönemin başlangıcı olarak en iyi şekilde inşa edilecek. Aynı şey Diyarbakır ve diğer yerlerimiz için de geçerli. Dolayısıyla sadece bir güvenlik boyutuyla bakmıyoruz buna, bütün bu bölgeyi yakıp yıkmak için bir piyon gibi kullanılan bir örgüte karşı bölge halkıyla birlikte tekrar ortak vatandaşlık kimliğimiz etrafında ortak tarihdaşlığımız temelinde yeni bir gelecek inşa etmek için bunları yapıyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Kanal 7 Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title