Haberler

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine yönelik, "Onlar en büyük sınavı Anayasa hükümetine girmemekle kaybettiler. Şunu göstermiş oldular, korkuyorlar, sorumluluk almaktan, sorumluluk paylaşmaktan korkuyorlar. Emin olun herhangi bir şekilde hükümet kurma yetkisini verin kaçarlar" dedi.

Başbakan Davutoğlu, aralarında Kontv, Kanal Fırat, Cay TV, Kanal Urfa, Aksu TV, TV 1, Kanal 100, Kanal 68, TV 6, Vuslat TV, Kanal 3, Kocaeli TV ve Adana TV'nin de bulunduğu 48 yerel kanalda canlı yayınlanan "Anadolu Soruyor" adlı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin ekonomik vaatlerine yönelik muhalefetin eleştirilerinin sorulduğu Davutoğlu, vaatte bulunmadıklarını, taahhütleri olduğunu, taahhüt ettiklerini de gerçekleştireceklerini söyledi. Muhalefetin hesap etmeden, afaki bir takım vaatlerde bulunduğunu aktaran Davutoğlu, partisinin ise birbirini tamamlayıcı mahiyette taahhütlerde bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Mesela emekli maaşı. Biz emekli maaşını, Mart ayında çıkardığımız yasayla bin 100 liranın altındaki bütün emeklilere, yılda bin 200 lira, ayda 100 lira ek artış yaptık. Bu takriben 1 buçuk maaş demek. Bunu yaparken dedik ki 'bunu şimdi yapıyoruz, temmuz ayında ödemeye başlayacağız, bir sonraki bütçe dönemi içinde bu sefer bin 200 lira bunu tüm emeklilere yayacağız.' Bakın hiç değişen bir şey yok. Şimdi yaptığımız tek değişiklik şu, o bin 200 lirayı bu sefer hepsine tekerrüren veriyoruz, bir daha veriyoruz. Daha önce almış olanlar da alacak. Burada dikkat ederseniz 7 Haziran öncesi söylediğimizle bir ihtilaf yok. Yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yapıyoruz. Temmuzda bin 200 liralık, yani ayda 100 lira zam verilmeye başlandı, bin 100 liranın altında olanlara, şimdi geri kalanlara veriyoruz. Alanlara da veriyoruz."

Asgari ücret

Asgari ücretle ilgili düzenlemeleri aktaran Davutoğlu, "Geçen sene enflasyonun çok üzerinde bin liraya çıkardık, bu sene de zaten yaptığımız çalışmalarla, takriben bin 150-bin 200 lira civarına doğru gidecekti asgari ücret, normal seyri içinde, enflasyon üzerinde verdiğimizde. Biz bunu 2016'da başlamak üzere bin 300 liraya çıkardık çünkü gelir artışından daha fazla pay dağıtalım dedik" diye konuştu.

Gençlerle ilgili taahhütlerin bir kısmının şubatta açıkladıkları istihdam paketinde bulunduğunu belirten Davutoğlu, çeyiz hesabı, konut hesabına destek ve kadınlara doğum desteklerinin bunların arasında yer aldığını söyledi. Başbakan Davutoğlu, buna ek olarak gençlerin istihdamına dönük çalışmalar yaptıklarını, bunların yeni olduğunu aktardı.

Haziran'da tek başına iktidar olsalar bu taahhütleri gerçekleştireceklerini bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Programımızda vardı. Bunları kademeli şekilde yapacaktık. Eğer 7 Haziran'da iktidara tek başına gelseydik bunları yine yapacaktık. Bunları alt alta topladığınızda 19 milyar Türk lirası yapıyor. Bu ne demek? Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının yüzde biri. Dolayısıyla bütçeye hiçbir ek yükü yok. Bu sene de gelir performansımız gayet iyi. Bu gelir performansını da gördüğümüz için, nisanda bu daha belli değildi, Türkiye'nin gelir toplamı performansı da yükseldi. Dolayısıyla yaptığımız hesaplarla bunların hepsini yerlerine yerleştirdik. 19,5 milyarlık bir paket bu. Bütçeye hiçbir ek yük, hiçbir ek vergi getirmeyeceğiz. Halbuki Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin açıkladığı vaatlerin her biri 150 milyar Türk lirasına kadar varan ve herhangi bir hesaba da dayanmayan hususlar. Dolayısıyla ikisini birbiriyle karşılaştırmak mümkün değil. Beyannamemiz olağanüstü bir ilgi gördü. Çünkü doğumdan emekliye kadar her kesime şimdiye kadar yapmayı planladığımız, ileride de yapmayı planladığımız hususları bir paket halinde daha iyi anlattık. Daha doğru bir takdim oldu. Bu sebeple de daha algılanır oldu. Yoksa herhangi bir başka partiden bu anlamda ödünç alınmış herhangi bir fikir yok. Bizde zaten varolan hususlar."

-"Hesap vermekten korkuyorlar"

Davutoğlu, muhalefetin sorumsuzca vaatlerde bulunduğunu belirterek, "Onlar en büyük sınavı Anayasa hükümetine girmemekle kaybettiler. Şunu göstermiş oldular, korkuyorlar, sorumluluk almaktan, sorumluluk paylaşmaktan korkuyorlar. Emin olun herhangi bir şekilde hükümet kurma yetkisini verin, kaçarlar. Nitekim Bahçeli kaçtı. Yoksa koalisyon kurabilirdik. CHP de seçim hükümeti şeklinde kuracağımız hükümetten kaçtı" ifadesini kullandı.

Muhalefet partilerinin Anayasa gereği kurulacak hükümetten de kaçtıklarını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Anayasal hükümetten niye kaçıyorsunuz? Çünkü millete hesabı vermekten korkuyorlar. Çünkü herhangi bir devlet yönetme tecrübesi yok. Ben bir taraftan miting yapıyorum, bu arada birçok yerdeki güvenlik olayını takip ediyorum. Dağlıca'daki operasyonu takip ediyorum. Viyana'ya gidecek olan Dışişleri Bakanımızdan son bilgileri alıp, şunları şunları Viyana'da diğer dışişleri bakanlarına anlatın diyorum, daha nice şeyler. Çünkü bu ülkenin boşluk kaldıracak bir tarafı yok ama onların böyle bir enerjisi yok. Tek enerjileri acaba AK Parti'yi nasıl iktidardan düşürürüz? Ama işte Şanlıurfa Meydan'ı gösteriyor. Bizi millet istemedikçe kimse iktidardan düşüremez. Biz öyle kuru gürültüye de pabuç bırakmayız."

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title