Haberler

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz ya sınırlarımızın ötesindeki güvenlik hatlarıyla kendi güvenliğimizi koruyacağız ya da dünyanın en olmaz sınırlarıyla... Osmanlı'dan kalan son büyük Cumhuriyetimizi, en az savunulabilecek sınırlara, İran sınırı hariç mahkum etmişler" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz ya sınırlarımızın ötesindeki güvenlik hatlarıyla kendi güvenliğimizi koruyacağız ya da dünyanın en olmaz sınırlarıyla... Osmanlı'dan kalan son büyük Cumhuriyetimizi, en az savunulabilecek sınırlara, İran sınırı hariç mahkum etmişler" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TRT'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

" Türkiye'de hayal kuruyorlar" denilen her şeyi gerçekleştirdiklerini dile getiren Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ortadoğu bataklığından bahsederken aslında başka yerlere mesaj gönderdiğini, "Biz hiçbir şeye karışmayacağız emin olun. Bizi seçerseniz, bize destek olursanız hiç sizin başınız ağrımayacak" diyerek birilerine o mesajın gittiğini bildirdi.

Türkiye'nin içine kapanması durumunda ayakta kalamayacağının altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Biz ya sınırlarımızın ötesindeki güvenlik hatlarıyla kendi güvenliğimizi koruyacağız ya da dünyanın en olmaz sınırlarıyla... Osmanlı'dan kalan son büyük Cumhuriyetimizi, en az savunulabilecek sınırlara, İran sınırı hariç mahkum etmişler. Niye Musul'u kaybettik biz, niye korunması zor dağların üzerinden bir Türkiye-Irak sınırı çizildi, niye Tel-Abyad'la Akçakale, Ceylanpınar'la Resulayn bölünerek iki ayrı devlet kuruldu? Bütün bunların arkasında, savunulamayacak bir devlet çıksın istendi."

-Türksat 4B uydusunun fırlatılması-

Yayın esnasında, Türksat 4B uydusunun Kazakistan'ın Baykonur Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilmesine ilişkin görüntülerin yayınlanması üzerine Başbakan Davutoğlu, gülümseyerek, "Bu Türkler hadlerini bilmiyor" yorumda bulundu.

Bekledikleri haberin canlı yayın esnasında gelmesinin ayrıca güzel bir sürpriz olduğu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

" Türkiye'nin ufkunu gösteren bir gelişme. Yani eskiden etrafımız denizlerle çevriliydi ama karasularımızın dışına çıkmaz, hava alanlarımız, hava imkanlarımız sınırlı idi. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Dost ve kardeş Kazakistan'da Baykonur üssünden... Bu yolla birçok imkan kazanacağız. Bir, stratejik olarak uzay yarışında biz gücümüzü gösteriyor, 'Biz varız' diyoruz. İki, doğrudan vatandaşlarımızı ilgilendiren boyutlarıyla da internete çok daha kaliteli ulaşacağız, çok daha ucuz iletişim imkanlarına kavuşacağız ve kendi yörüngemiz itibarıyla son derece önemli bir boşluğu dolduracak. Emeği geçen bütün mühendislerimize, bilim adamlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum, hayırlı olsun diyorum.

Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç. 2005 yılında Türkiye'de savunma sanayii tesisleri kapatılıyordu. Yani 2005'te bazı tesislerin kapatılması planlanıyordu ama şimdi savunma sanayiinde dünyanın öncü ülkeleri arasındayız. Gurur duyuyoruz ve tekrar dediğim gibi milletimize hayırlı olsun. Bugün 4B uydusunun haberi yarın da Anamur'a gidecek su ile Türkiye'yi kendi içine kapatmak, sadece terör konuşulan bir ülke haline getirmek yerine bizim Türkiye için neleri hedeflediğimiz, neleri planladığımız gösteren iki önemli gelişme..."

Davutoğlu, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki uydu kontrol istasyonundan programa bağlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'e seslenerek, uzaya fırlatılan 4B uydusunun hayırlı olmasını temenni etti.

Fırlatma işlemiyle ilgili bilgi veren Bakan Bilgin de, yaklaşık 16-17 dakikalık bir süreci geride bıraktıklarını ancak uzun bir bekleme periyodunun bulunduğunu söyledi.

Uydunun ilk yerleşeceği yörüngeye ulaşabilmesi için yaklaşık 9 saat 13 dakikalık bir zaman diliminin geçmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, şunları dile getirdi:

"Bu 9 saat 13 dakikayı müteakip bir 45 dakika sonra da uydumuzdan ilk sinyalleri almış olacağız. Bu sinyal alma süreci bittikten sonra da ilk noktaya varacak. Elips yörüngeye yerleşebilmesi için de arkadaşların buradan bir dokuz günlük süreç içinde uyduyu tam faaliyet göstereceği yörüngeye yerleştirme aşaması başlayacak. Bu 9 günlük süreçte uydunun elemanlarının, cihazlarının test işlemleri de yürüyecek. Tam testlerin bitmesi ve faaliyete geçmesi için yaklaşık bir aylık bir süreç geçmiş olacak. İnşallah aralık ayının ortalarında uydumuzu hizmete vermiş olacağız."

-"İlk sinyal birlik ve kardeşlik olsun"-

Bilgin'e hayırlı olsun dileklerini ileten Başbakan Davutoğlu, "İlk sinyalin birlik ve kardeşlik olmasını istiyoruz. Uzaydan gelecek ve uzaya gidecek ilk sinyalin. Birilerine inat, birlik ve kardeşliğimizi sabote etmek isteyenlere inat 4B uydusundan Türkiye'nin her yerine, 78 milyona ilk sinyalin birlik ve kardeşlik olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

"6A'nın da yapım aşamasının süreçleri başladı"-

Davutoğlu, "Bu yolla ne tür teknolojik kazanımlar elde edeceğiz" sorusunu yönelttiği Bilgin, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanım; 4A ve 4B'nin 2011 yılında sözleşmesi Japon firmasıyla yapılırken orada uydunun yapım, test ve fırlatma aşamalarında Türk mühendislerinin de orada görev alması yönünde anlaşma yapılmıştı. Bu süreç içinde Türk mühendisleri görev aldılar, çok geniş bir tecrübe sahibi oldular. Bütün birikimlerimizi üst üste koyarak malumunuz olduğu üzere bizim TÜBİTAK Uzay Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde gerçekleştireceğimiz ve tamamen yerli katkıyla ve Türk mühendisliğinin birikimi sonucu kendi kaynaklarımızla üreteceğimiz 6A'nın da yapım aşamasının süreçleri başladı. Buradan elde ettiğimiz bütün kazanımlar tamamen kendi kaynaklarımızla ve kendi imkanlarımızla üreteceğimiz 6A'nın bazını teşkil etti. Bunun çalışmaları başladı. 6A uydumuzun inşallah 2019 yılı içinde üretimini bitirip 2020 yılı içinde de yörüngeye yerleştirip hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Dizaynıyla, konseptiyle, imalatıyla tamamen Türk mühendisliğinin ve Türk biliminin geldiği son nokta olmuş olacak."

Kapasitenin adım adım, kademe kademe arttığını belirten Davutoğlu, 4B uydusunun vatandaşa yönelik katkılarının ne şekilde olacağını sorması üzerine ise Bilgin, şu bilgileri verdi:

"Bu uyduyla birlikte çok geniş bir imkana kavuşmuş oluyoruz. Bu uydumuz faaliyete geçtiği an 3A uydumuzdaki data kapasitesini 4B uydusuna aktarmış olacağız. Daha önce fırlattığımız 3A ve 4A uydumuz tamamen televizyon yayıncılığına tahsis edilmiş olacak. 4B uydusuyla birlikte tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Asya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu'ya yönelik olarak geniş bant internet erişimini de sağlamış olacağız. Çok ucuz maliyetlerle. Ayrıca ülkemizde altyapının gitmediği fiberoptiğin henüz ulaşmadığı alanlar da dahil olmak üzere bu kadar geniş bir coğrafyaya hızlı ve geniş bant internet ağını götürmüş olacağız. Böylelikle bu bölgelerdeki internet erişimimiz, halklarla ilişkilerimiz çok farklı boyuta ulaşmış olacak. Öbür taraftan 4A uydusundan ve 3A uydusundan boşalttığımız dataya yönelik kapasiteleri de tamamen televizyon yayıncılığında kullanacağız ve bütün bu bölgeler, Afrika da dahil olmak üzere radyo ve televizyon yayıncılığı açısından ülkemizin tamamen eriştiği noktalar haline gelecek."

Başbakan Davutoğlu, bunun bugünlerde gelen çok güzel bir haber, çok güzel bir gelişme olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Feridun Bilgin Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title