Haberler

Başbakan Çıplak Kadını Sansürledi

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin Başbakanlık Binası Chigi Sarayı'ndaki Konferans Salonunda Bulunan Tarihi Tabloda Yer Alan Kadın Göğsüne Sansür Uygulaması Tartışmalara Neden Oldu.

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi'nin başbakanlık binası Chigi Sarayı'ndaki konferans salonunda bulunan tarihi tabloda yer alan kadın göğsüne sansür uygulaması tartışmalara neden oldu.

Venedikli ressam Giambattista Tiepolo'ya ait Mabette Açılan Hakikat adlı tablodaki çıplak kadının göğsünün, üstüne hafif bir kumaş resmedilerek kapatılması sanat eleştirmenlerinin de tepkisini beraberinde getirdi.

Tablodaki kadının bir göğsü ve göbeği örtülmüş

Bunun bir sansür olarak nitelenemeyeceğini ileri süren başbakanlık yetkilileri, salonda yapılacak olası çekimlerde çıplak kadın göğsünün kimi izleyicilerin duyarlılığını incitebileceği düşüncesiyle, teknik ekiplerin yardımıyla tabloda küçük bir rötuş yapıldığını belirtmekle yetindiler.

Rötuşun tamamen iyi niyetle yapıldığını belirten yetkililer, bu sayede salonda yapılacak basın toplantılarında dikkatlerin dağılmasının da önlenmiş olacağını savundular.

Tablo bizzat Berlusconi'nin tercihiyle asılmış ama...                          

Sanat eleştirmenleri ise salondaki duvara bizzat Berlusconi'nin tercihiyle asılmış tablonun, sansür sonrasında tüm anlamını yitirmiş olduğunu belirtiyorlar.

17. yüzyılda Vicenzalı avukat Carlo Cordellina'nın siparişi üzerine Tiepolo'nun çizdiği tablodaki genç ve duygu dolu kadın, hakikati simgeliyor. Kadının çıplaklığı, hakikatin de çıplaklığını ifade ediyor. Tabloda zamanı simgeleyen buruşuk derili ihtiyar adamın kolları arasındaki kadın, sol elinde bir aynayı tutarken sağ eliyle de aklın simgesi güneşe uzanmış vaziyette. Hakikat ışığının yalanın gözlerini kör ettiğini ifade eden tablo, eşitlik ve adaleti anlatan bir eser olarak yorumlanıyor.

Berlusconi'nin çapkınlıkları, kadınlara düşkünlüğü hatırlatıldı

Tablonun sansürlü halinde, çıplak göğsün yanı sıra kadının göbeğinin de örtülmüş olduğu görülüyor. Tabloya uygulanan sansürün, bugünkü İtalyan gazeteleri tarafından eleştirilmesi de dikkati çekti. Bazı gazetelerde eleştirilerin yanında Berlusconi'nin gündeme icraatlarından çok flörtleriyle, eski sevgilisini bakan yapması, kaçamakları ve genelde kadınlara olan düşkünlüğüyle gündeme geldiği de hatırlatılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title