Haberler

Başbakan'a Hakarete 7 Bin Lira Ceza

Türkiye Gençlik Birliği İzmir İl Sekreteri ve Deü Hukuk Fakültesi Öğrencisi Özgür Senger, 7 Bin 80 Tl Adli Para Cezasına Çarptırıldı

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin geçen yılki akademik yıl açılış töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Cumhuriyet yıkıcıları kürsüye çıkıyor" diye bağıran Türkiye Gençlik Birliği İzmir İl Sekreteri ve DEÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Özgür Senger, 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırıldı.

Hukuk Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Özgür Senger'in 'resmi görevliye alenen hakaret' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın İzmir 16'ncı Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Özgür Senger'in avukatı Erdoğan Özer savunma verdi.

Özer, Senger'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinin siyasi parti liderlerinin birbirini eleştirirken söylediği sözlerden daha ağır olmadığını, sözlerin Başbakan Erdoğan'a, Başbakan olmasından dolayı değil, AK Parti lideri olması nedeniyle söylendiğini, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'nin eylemleri sonucunda Cumhuriyet'e zarar verdiğine karar verdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, davacı olmadığını hatırladan avukat Erdoğan Özer, Senger'in beraatini istedi.

Özgür Senger ise "Söylediğim sözler Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında verdiği karar uyarınca, toplantıya katılan AKP liderine eleştiri amacıyla söylediğim sözlerdir. Amacım hakaret etmek değildi" dedi.

Savunmaların ardından karar veren mahkeme heyeti, 30 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen olayda kürsüde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben söylenen "Cumhuriyet yıkıcıları kürsüye çıkıyor" sözlerinin resmi görevli kişiye alenen suçunu sabit bularak Senger'i, 'işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değerini göz önüne alınarak' 365 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı.

Suçun aleni işlenmesinden dolayı cezayı 1/6 oranında arttıran mahkeme, Senger'in iyi hali ve sabıkasının bulunmamasından dolayı 1/6 oranında indirim yaptı. Sonuç olarak Özgür Senger 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, bu cezayı da birer ay ara ile 24 takside böldü.

PİŞMAN DEĞİLİM

Duruşmanın ardından açıklama yapan Özgür Senger, İzmir 16'ncı Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen, AK Parti'yi ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı laikliğe karşı yapılan saldırıların odağı olarak görmediğini söyledi.

Yaptığı eylemden pişman olmadığını belirten Senger, "Yüz defada bin defa da olsa yine yaparım. Hiçbir pişmanlığım yok. Anayasa Mahkemesi 2008 yılında AKP'nin laiklik ve demokrasi karşıtı olduğuna karar verdi. Buradaki mahkeme bunu nasıl görmezlikten gelir onu anlamıyorum. Kararı temyize götüreceğim.

Bu karar Türkiye'deki yargı konusunda kafamızda birçok soru işareti doğmasına neden oldu. Ancak bir gün mutlaka 87 yıllık Cumhuriyet'in sirayet ettiği bir Cumhuriyet Mahkemesi bulacağız" dedi.

Sorunun verilen cezada olmadığını sözlerine ekleyen Senger, "Esas mesele Cumhuriyet yıkıcılığı kavramının hakaret olarak kabul edilmesi. Eğer bu mahkeme bunu böyle kabul ediyorsa Anayasa Mahkemesi'ne ve o mahkemenin tüm üyelerine de dava açılması gerekiyor.

Çünkü onlar da AKP'ye ve Recep Tayyip Erdoğan'a cumhuriyet yıkıcısı dediler. Biz Atatürk genci olarak hapis ya da para cezası ile yılacak insanlar değiliz, halka umut vermeye çalışıyoruz. Bu insanların nasıl oldukları ortada.

Kimse AKP'nin laiklik dostu olduğunu söyleyemez. Ancak Yeni Türkiye İmparatorluğu'nda padişahımız buyurdu ve böyle bir karar verildi" diye konuştu. Senger ve arkadaşları açıklamanın ardından Adliye'den ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title