Haberler

Başbağlar'da Acı ve Hüzün Dinmedi

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük katliamlarından olan Başbağlar katliamı 22. yılına girdi. Terör saldırısında hayatını kaybeden 33 vatandaş, düzenlenen törenle anıldı.

33 ŞEHİT, 30 DUL, 70 YETİM!

2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas’ta 37 kişinin Madımak Oteli’nde ölmesinden sadece 3 gün sonra Erzincan ili Kemaliye ilçesi Başbağlar Köyü’nde, akşam ezanı okunduktan sonra camiye giden 29 kişi köyün meydanına toplanarak kurşuna dizildi. Köydeki 214 ev, cami ve okul, içindeki insanlarla birlikte yakıldı. 1’i kadın 4 kişi yandı, toplam 33 kişi şehit oldu. CHP’lilerin yoğun çabalarıyla “teşhis usûlsüz” denilerek tetikçiler serbest bırakıldı ve bir daha da bulunamadı. Katiller arkalarında 30 dul kadın, 70 yetim ve enkaza dönmüş bir köy bırakarak karanlık dünyalarına çekildiler.

HAYATINI KAYBEDEN 33 VATANDAŞ ANILDI

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden 33 vatandaş, düzenlenen törenle anıldı.

Köy meydanında düzenlenen anma törenine; Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahatttin Karakelle, Malatya Milletvekili Cemal Akın, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu'nun yanı sıra, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERİLDİ

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program, Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar'ın konuşmasıyla başladı. 21 yıl önce yaşanan hain saldırıdan yaralı olarak kurtulan Akarpınar'ın konuşmasının ardından AK Parti ve CHP'li vekiller birer konuşma yaparak, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Vali Akdemir'in konuşmasının ardından 33 vatandaşın katledildiği alanda yapılan şehitlik ziyaret edildi ve dua okundu.

ACI DİNMEDİ

Anma programına katılan ve o günkü saldırıda yakınlarını kaybeden köy sakinleri ise, yıllar geçmesine rağmen, yaşadıkları acının tazeliğini koruduğunu ifade ederek, olayı gerçekleştirenlerin yakalanarak, cezalandırılmasını istedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kemaliye Türkiye Malatya Sivas Politika Güncel Haberler

title