Haberler

"Başarılı Olmak İstiyorsanız Kadın Adaylara Yer Verin"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Siyasi Partilere Seçimlerde Kadın Adaylara Daha Fazla Yer Vermeleri Çağrısında Bulanarak, Türkiye'nin Kadın İstihdamı Konusunda İstenilen Düzeyde Olmadığını Söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, siyasi partilere seçimlerde kadın adaylara daha fazla yer vermeleri çağrısında bulanarak, Türkiye'nin kadın istihdamı konusunda istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak'ta eşi Saime Toptan'ın yönettiği "Yerel Yönetimlerde Kadın Etkinliğinin Önemi" konulu panelde bir konuşma yaptı. 2009 yılında yapılacak yerel seçimlerde siyasi partilerin kadın aday göstermesinin Türk demokrasisine ve ülke kaynaklarının doğru kullandırılmasına etki yapacağını vurgulayan Toptan, "Hayatımıza anlam katan, Türk toplumunun sembolü olan kadınlarımızın yerel yönetimlerdeki çalışmalara katkı sağlayacağına inanıyorum. Toplumların gelişmişlik ölçüsü açısından kadınların yerel yönetimlerde görev alması, ülkemiz adına son derece önemlidir. Milli mücadele yıllarındaki kahramanlıklarıyla ön plana çıkan kadınlarımız, 1930 yılında seçilme hakkını elde ederken, 1933 yılında köy muhtarı seçilebilme hakkı elde etmiştir. Tam manasıyla da 5 Aralık 1934'de Anayasa değişikliyle seçme ve seçilme hakkı elde etmiştir. Avrupa'daki birçok ülkeden daha önce haklarını elde eden Türk kadını, 1934 yılında Meclis'te yüzde 4.6 oranında temsil hakkı kazandı. Bu gelişmeler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kadın haklarına verdiği önemi gözler önüne sermektedir. Ancak öncül ülkelerden biri olan Türkiye, 1934 sonrası bunu sağlayamamıştır. 23. dönem parlamentomuzda 50 kadın milletvekili, Meclis'te yüzde 9.1 oranında temsil hakkı elde etmiştir. Şuanda Meclis Divan Başkanlığı'nda 5 kadın milletvekilimiz bulunuyor. Bunların 2'si başkanvekilliğini yürütüyor. Kadın milletvekilleri sayısındaki artış memnun edicidir. Ama güçlü demokrasi adına yeterli değildir. Türkiye'de şuanda 238 muhtar kadın, 4 vali yardımcısı, 14 kaymakam görev yapıyor. Yerel yönetimler ve siyasi çalışmalarda görev verilen kadınlar, erkeklere göre ciddi ve iyi sonuç alabiliyor. Kadın ağırlıklı çalışmalarda daha güzel sonuçlar elde edilecek. Kadınların yürüttüğü Meclis oturumlarında sükunet ve iyi çalışma yapılıyor. Çalışkan ve disiplinli kadınları yanımıza alırsak daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz" şeklinde konuştu.

Ülke kaynaklarının doğru kullanılabilmesi için kadınların etkinliğini artırmak gerektiğini söyleyen Toptan, "Kadınların da birikim ve donanıma sahip olabilmesi için kendilerini iyi yetiştirmesi ve bölgelerinde aktif görev alması gerekiyor. Siyasi partilerin başarılı olabilmesi için kadın adaylara yer verilmelidir. Şuanda Dışişleri'nde 15 kadın büyükelçi görev yapıyor. Bunların 5 tanesi stratejik önem taşıyan ülkelerde görev yapıyor. Ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kadın istihdamı konusunda istenilen düzeyde değiliz. Kadın haklarının geliştirilmesi için Meclis nezdinde gayret gösteriyoruz. Meclis'te kadın milletvekilinin artmasını ümit ediyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE, ERİŞİM VE BİLİŞİMDE ÇAĞI ÇOKTAN YAKALADI" Zonguldak Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Merkez ve İlçeler Bilgi ile İletişim Merkezleri açılışına da katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, burada yaptığı konuşmada da, "Türkiye'de gelişim ve bilişim teknolojisini yaşayarak buralara geldik. Global anlamda küresel rekabet ön planda tutuluyor. Küresel rekabette Türkiye'nin elindeki en ciddi araç erişim ve bilişim teknolojisidir. Erişim ve bilişimde dünya hızlı ve çabuk değişim yaşıyor. Genel olarak amacımız çocuklarımıza modern altyapı hizmetlerini hazırlamak ve dünyanın kullandığı en son erişim teknoloji hizmetlerini almalarını sağlamak. Teknolojide değişime ayak uyduramayan ülkeler, gelişmişliği yakalamış ülkelere bakıldığında geri kalıyor. Türkiye bu konuda çağı çoktan yakaladı. İletişim altyapısını tamamen değiştirdi" dedi.

Toptan, bir hafta önce Türk Telekom'la TBMM'nin teknolojik altyapısının değiştirilmesi için görüşmeler yapıldığını, TBMM'nin yapılacak bu çalışmalardan sonra en son teknolojiyi kullanmaya başlayacağını söyledi.

(MAO-OS-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title