Haberler

Barzani: Türkiye Müdahale Ederse Çiçeklerle Karşılamayız

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri ve 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesud Barzani, Türkiye'nin bölgeye müdahale etmesi durumunda, bunu çiçeklerle karşılamayacaklarını söyledi. Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine konuşan Barzani, bedeli ne olursa olsun kendi kazanımlarını korumaya kararlı olduklarını belirterek, Kerkük’ün 'Kürdistan' kenti olduğunu yönündeki iddiasını da tekrarladı.

Barzani, gazetenin Türkiye'nin olası bir müdahalesi ile ilgili sorusunu, "Türkiye'nin Irak'ın içişlerine karışma hakkı yok. Türklerin saldıracağına ve hatta sınırı geçeceğine inanmıyorum. Sonuçlarının ne olacağını anladıklarına inanıyorum. Yollar onları karşılamak için çiçeklerle döşenmeyecek" şeklinde yanıtladı. Türkiye'deki seçimlere de değinen Barzani, "Milliyetçiler iktidarı alırsa fazla diyalog ihtimalinin olacağını sanmıyorum. Eğer yine AKP kazanırsa, diyaloğa daha açık olduklarını düşünüyorum" dedi.

Kerkük'ün bir Kürt kenti olduğu konusundaki iddiasını da yineleyen Barzani, Irak Daimi Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin uygulanmasının yasal bir süreç olduğunu söyledi. Kerkük'ün kendileri için önemli bir iş olduğunu kaydeden Barzani, bu konuda hiçbir taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Irak'taki gelişmelere de değinen Barzani, Kürtlerin şu ana kadar ülkediki toplumlar arası şiddete bulaşmamayı başardığını ifade etti. Barzani, Irak ordusuna bağlı Kürt peşmergelerin Bağdat'taki varlığı ile ilgili olarak da, "Bu, Amerikalılardan çok, bizden yardım isteyen Sünniler ve Şiilerin talebi. Kürt tugayları Bağdat semtlerine müdahale etmeyecek, sadece hastaneleri, üniversiteleri ve havaalanını korumakla yükümlü olacak" dedi.

ABD ile yerel hükümet arasında bölgede bir Amerikan üssü kurulması konusunda resmi bir anlaşma bulunmadığını kaydeden Barzani, böyle bir girişimi memnuniyetle karşılayacaklarını da ifade etti.

Paris / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title