Haberler

Barzani'nin Unutamadığı Demirel Anısı

Güncelleme:

Mesut Barzani, Demirel'in Şivan Perver için, "Ben o gencin yakalanmasını istiyorum. Diğerleri ile hiç bir işim yok." dediğini söyledi.

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani'nin dün Erbil'de katıldığı toplantıda yaptığı konuşma, lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne ait 'Kurdistan TV' ile 'Zagros TV'de yayınlandı. Barzani, konuşmasında, Süleyman Demirel'in Şivan Perwer için, "Ben o gencin yakalanmasını istiyorum. Diğerleri ile hiç bir işim yok" dediğini söyledi.

"CEVDET SUNAY MEKTUBUMUZU KABUL ETMEDİ"

Barzani, babası Molla Mustafa Barzani'nin 1966 yılında Kürt köylerine yapılan baskın ve yıkımları durdurmak için Birleşmiş Milletler'e ve birçok ülkeye mektup ve köy fotoğraflarını gönderdiğini aktararak, "Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye'ydi ve o dönemin Cumhurbaşkanı Cevdat Sunay'dı. Mektubu Almanya'daki büromuzdan Sunay'a gönderdik ama geri geldi. Çünkü kabul edilmemişti. Zira o dönem Kürt dili, Kürt elbisesi ve Kürt bayrağı yasaktı" dedi.

DEMİREL: BANA O GENCİ GETİRİN

Süleyman Demirel dönemindeki uygulamalardan da bahseden Barzani, şunları anlattı: " Süleyman Demirel, 1977'de başbakandı ve Diyarbakır ziyareti sırasında bölgedeki tüm askeri ve parti yetkilileri ile bir toplantı yaptı. Kendisine yeni başlayan olayların nasıl bastırılması konusunda birçok öneri yapıldı. Ancak Süleyman Demirel hepsinin sözünü keserek, sanatçı bir gencin çıktığını ve adının Şivan Perwer olduğunu belirterek, 'ben o gencin yakalanmasını istiyorum. Diğerleri ile hiç bir işim yok' dedi."

"NEREDEN NEREYE"

Geçmişten verdiği örneklerden sonra "işte Türkiye'nin, Kürtler'e karşı tutumu bu şekildeydi. Nereden nereye" diyen Mesud Barzani, bölge ile Türkiye ilişkilerinin AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra düzelme seyrine girdiğini kaydetti.

SABRETMELERİNİ SÖYLEDİM

Barzani, Başbakan Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşma ile çözüm ve barış sürecinin başladığını ifade etti.

"Keşke Erdoğan, Türkiye'de federal bir Kürt bölgesinin oluşturulacağını ilan etseydi" diyen Barzani, "Ama bunun şu durumda biraz zor olduğunu görüştüğüm Kürt partilerine aktardım. Kendilerine, çok önemli kazanımların elde edildiğini ve bunlara sahip çıkılması ve sabretmeleri gerektiğini söyledim" sözlerini kaydetti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Süleyman Demirel Mesut Barzani Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title