Haberler

Barzani: Kürt Devleti Uygun Zamanda

Kuzey Irak'taki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (ıkdp) Lideri Ve 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesut Barzani, Kürtler'in Kendi Devletleri Olması Doğal Bir Hak Olduğunu, Bunun Ancak Uygun Bir Zamanda Gerçekleşebileceğini Belirterek; "Kürdistan Bölge Hükümeti De Dış Devletlerin Desteğini Arkasına Alaca...

Kuzey Irak`taki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri ve `Kürdistan Bölge Başkanı` Mesut Barzani, Kürtler`in kendi devletleri olması doğal bir hak olduğunu, bunun ancak uygun bir zamanda gerçekleşebileceğini belirterek; ¨Kürdistan Bölge Hükümeti de dış devletlerin desteğini arkasına alacak nitelikte olmalıdır¨dedi.

¨Kürdistan Bölge Başkanı¨ seçilmesinden sonra dün ilk kez Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri Celal Talabani`nin karargahının bulunduğu Süleymaniye kentine giden Mesut Barzani, bugün Kelaçolan kasabasında KYB Genel Sekreteri yardımcısı Noşirvan Mustafa, Kürdistan Bölge Başkanı Yardımcısı Kosret Resul Ali çok sayıda KYB`li ile bir toplantı yaptı.

Şehit Şahab Konferans Salonu`ndaki toplantıda konuşan Barzani, yerel Kürt hükümet`nin elde ettiği kazanımların, Kürtler, IKDP ve KYB`nin sürdürdüğü mücadele ve döktüğü şehit kanlarının ürünü olduğunu söyledi. Barzani, Kürtlerin kendi devletleri olması doğal bir hak olduğunu anlatırken, bunun ancak uygun zamanda gerçekleşebileceğini belirterek ¨Kürdistan Bölge Hükümeti de dış devletlerin desteğini arkasına alacak nitelikte olmalıdır. Kürdistan zengin bir ülkedir. Tüm Kürt ailelerine mutlu bir yaşam koşulunu yaratmak ta hükümetin başlıca görevidir¨ dedi.

Barzani konuşmasının sonunda, lrak`ın mezhepsel bir iç savaşa doğru gittiğini savunurken ¨Biz Kürtler, lrak`ta yaşanan bu gerginliği çözüme kavuşturulmasında kilit rolü oynamalıyız. Irak`taki tüm sorunlar, diktatör bir hükümet ile değil, çoğulcu bir hükümetin oluşturulmasıyla çözüme kavuşturulur¨ dedi.

Barzani, bölgede yaşayanların yerel Kürt Hükümeti`nin yetersizliklerini eleştirme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, halkın hizmetine olan kurum-kuruluşlarda yaşanan eksikliklerin giderilmesinde zaman alacağını söyledi. KYB ile IKDP arasında yıllarca süren ve barış ile sonuçlanan iç savaşa da değinen Mesut Barzani,bu tatsız savaşın tekerrür etmemesi için taraflar arasında birlik-beraberlik,diyalog ve karşılıklı anlayışın gelişmesinin gerekliliğini savundu. Barzani, IKDP ile KYB aynı hükümette 2 ayrı sivil parti olmasını istedi. Mesut Barzani, “Kürdistan¨ olarak nitelendirdiği bölgenin gelecekte büyük olasılıkla birleşik ve düzenli bir orduya sahip olacağını ancak, bunu hiç kimsenin birbirine karşı kullanamayacağını savundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

title