Haberler

Barzani: "Kürt Devleti 10-15 Yıl Sonra Münkün"

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürtlerin her ulus gibi devlet kurma haklarının olduğunu savunurken "Kürdistan devletinin 10-15 yıl içerisinde kurulabileceğini" söyledi.

Mesut Barzani, çeşitli öğrenci örgütlerinin katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Kürdistan devletinin kurulmasından korkmamak gerektiğini ve bunun her ulus gibi Kürtlerin de doğal bir hakkı olduğu"nu söyledi. Barzani, şimdiki şartlarda devlet kurmanın uygun olmadığını ancak bunun 10-15 yıl sonra mümkün olabileceğini ifade etti.

KDP'ye yakınlığı ile bilinen Peyamner haber ajansına göre, Barzani, devlet ile ilgili müesseselerin kurulması çabası içinde olduklarını da kaydederek, Irak'n parçalanması durumunda gelecekle ilgili kendi kararlarının olacağını söyledi.

Mesut Barzani, Kerkük'te güçlü bir idare kurulması gerektiğini belirtirken de Türkmen, Arap ve diğer grupların eşit bir düzeyde yaşamalarının sağlanacağını, Türkiye'nin oraya karışmak gibi bir hakkının olmadığını vurguladı.

140. MADDE UYGULANMAZSA SONUÇ KÖTÜ OLUR

Kerkük meselesi ile ilgili 140. maddenin uygulanmaması halinde bunun kötü sonuçlarının olacağını söyleyen Başkan Barzani, "Kerkük konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyecekleri"nin altını çizdi.

Barzani, Kerkük'ün tarihi ve coğrafi açıdan da Kürdistan'a bağlı olduğunu savunurken de "Türkiye'nin meseleyi kendi meseleleri zannettiğini, Türkiye'nin hiçbir şekilde Kerkük'te hüküm sürmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Komşu ülkelerden gelecek bir iç tehdidi kabul etmeyeceklerini de ifade eden Barzani, "Türkiye'nin sorununun Kerkük ve PKK olmadığını, Türkiye için sorunun Kürt milletinin varlığı olduğunu" da öne sürdü.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title