Haberler

Bartın Köyleri Sular Altında Kalacak Köylüler Yeni Yol Yapımına Engel Oldu

Bartın'ın Kozcağız Beldesinde köyle yapılacak barajın suları altında kalacak olan köylüler, kendilerine yeni yer gösterilmemesi nedeniyle yol yapım çalışmasına engel oldu.

Bartın'ın Kozcağız Beldesinde köyle yapılacak barajın suları altında kalacak olan köylüler, kendilerine yeni yer gösterilmemesi nedeniyle yol yapım çalışmasına engel oldu. Şarköy Muhtarı Rafet Keskin yeni yerleşim yeri gösterilene kadar eylemlerine sürdüreceklerini belirtti. Yapımına yaklaşık 1 yıl önce başlanan Kozcağız Barajı nedeniyle barajın gerisinde bulunan 130 haneli Şarköy Boğaz Mahallesi sular altında kalacak. Köyde yaşayan vatandaşlar kendilerine yeni yerleşim alanı gösterilmesini talep etti. Ancak bu talepleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülmedi. Bunun üzerine köylüler yaklaşık 1 aydır baraj nedeniyle Kozcağız ile Kumluca beldelerine ulaşımı sağlayacak yeni yol çalışmalarını nöbet tutarak durdurdu. 1 aydır gündüzleri kadınların akşamları ise erkeklerin beklediği yol güzergahında bu sabah Bartın İcra Müdürlüğünden yetkililer gelerek, 'Acele kamulaştırma' çalışması yaptı.

Kozcağız Beldesinden 3 kilometre ilerleyen yolun devamını yapabilmek için acele kamulaştırma kararı köylülere tebliğ edildi. Müteahhit firmanın iş makineleri köylüler tarafından bekletilirken, köye jandarma ve 112 Acil ekipleri sevk edildi. Köyde yaşayan vatandaşlar kendilerine devletin yeni yerleşim yeri göstermediği sürece bu yolun yapılmaması için eylemlerini sürdüreceklerini belirtirken, bazı kadınlar sinir krizi geçirdi.

Şarköy Köyü Muhtarı Rafet Keskin, "Bizim bulunduğumuz köy baraj suyu nedeniyle sular altında kalacak. Biz devletimizden yeni yerleşim yeri göstermesini istedik. Ancak buna izin verilmedi. Biz buraları terk etmeyeceğiz. Bize yeni yer gösterilene kadar burada beklemeye devam edeceğiz. Biz yer gösterilsin, yol çalışmasına izin verelim. Biz baraja yada yapılan çalışmalara karşı değiliz. Biz hakkımızı toprağımızı istiyoruz. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz." dedi. Köyde yaşayan kadınlar ise, kendilerine yeni yerleşim yeri gösterilinceye kadar, beklemeye devam edeceklerini ve yolun yapımına izin vermeyeceklerini belirtti. Yol üzerine ağaçlardan barınak yapan köylüler, Türk bayrağı astı. Köylüler ve müteahhit firma yetkilileri bekleyişlerini sürdürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kozcağız Şarköy Bartın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title