Haberler

Bartın'da Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

Bartın İmam Hatip Lisesi Tarafından İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Merhum Şair Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı Hazırlandı. Programda Konuşan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, İstiklal Marşı'nın O Günlerin Duygularını Nesilden Nesile Aktaracak Olan Anlam Yüklü Bir Emsal Olduğunu Vurguladı.

Bartın İmam Hatip Lisesi tarafından İstiklal Marşı'nın kabulü ve merhum Şair Mehmet Akif Ersoy'u anma programı hazırlandı. Programda konuşan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, İstiklal Marşı'nın o günlerin duygularını nesilden nesile aktaracak olan anlam yüklü bir emsal olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim-öğretim yılı önemli gün ve haftaları kutlama planı içerisinde İmam Hatip Lisesinin hazırlamış olduğu İstiklal Marşının kabulü ve merhum Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u anma programı yapıldı. Programda konuşan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, İstiklal Marşı'nın önemine değindi. Yeşilyurt, "Kurtuluş Savaşımızın amacını ve ruhunu, milletimizin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşımızın kabul edildiği tarih olan 12 Mart gününün anlam ve önemini hatırlatmak, belirtmek amacı ile buradayız. İstiklal Marşımız, Milli karakterimizi, tarihimizi, Milli Mücadele günlerinin heyecanı içinde o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesile aktaracak olan geniş anlam yüklü duygu ve şuur yüklü emsalsiz bir abidedir. İstiklal Marşımızı değerlendirirken yazıldığı dönemi, yakın tarihimizi çok iyi tahlil etmek gerekir. Çanakkale Savaşını, Çanakkale Şiiri ile destanlaştıran merhum Akif, Milli Kurtuluş Savaşını da İstiklal Marşı ile destanlaştırmıştır. Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın temennisinde bulunan Milli Şairimiz, hür ve müstakil vatan fikrini, ruhundan taşan milli bir heyecanla dile getirmiştir. Mehmet Akif'e göre Millet ancak marifet ve fazilet temellerine dayanarak yükselebilir. Akif'in marifetten kasdı ilimdir, fendir, sanattır, tekniktir. Fazilet ise Milleti millet yapan maddi ve manevi özellikleriyle kültür değerlerimizdir. Mehmet Akif; bir milli mücadele kahramanıdır. O, Milli Mücadeleye gönüllü olarak katılmış ve Mustafa Kemal Atatürk'ün saflarında yer almıştır. Anadolu Türk'ün son yurdudur. Anadolu elimizden gitti mi artık ne namus kalır ne şeref, ne aile kalır ne de hürriyet. O bakımdan tek çıkar yol Mustafa Kemal Paşa' nın etrafında toplanmaktır demiş ve Milli birlik ve beraberliğe büyük katkısı olmuştur. İstiklal Marşımızın kabul tarihi olan 12 Mart 1921'deki toplantıda ön sıralarda oturan Mustafa Kemal Paşa'nın büyük bir heyecan içinde ve ayakta şiiri dinlediği meclis tutanaklarında kayıtlıdır. Sonraki günlerde beste çalışmaları yapıldığı sırada Mustafa Kemal Paşa' nın en beğendiği mısraları 'Hakkıdır, Hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır, Hakk' a tapan, milletimin istiklal' mısraları olduğunu söylemiştir. Son bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarih sahnesine çıkışı ve uğruna birçok bedellerin ödendiği, varlığımızı varlığına armağan ettiğimiz güzel yurdumuzu korumak, kollamak, muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak azmi ve kararlılığı içersinde bulunduğumuzu ifade ederek merhuma Allah'tan rahmet diler; İstiklal Marşımızın ebedi büyük bir şevk ve heyecanla Şanlı Bayrağımızın gölgesinde sonsuzluğa dek söylenmesi temennisiyle başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar; programın hazırlanmasında emeği geçen İmam Hatip Lisesi yönetici, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür eder, katılımcı tüm konuklara saygı ve sevgilerimi sunarım" dedi.

İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy'u anma programında anlatımlar ve sunumlar da gerçekleştirildi.

(MAO-SD-Y) 12.03.2008 16:47 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title